Παίρνοντας τα πράγματα με τη σειρά, «το 2024 ο ετήσιος Προϋπολογισμός της αμερικανικής κυβέρνησης ξεπέρασε τα $1,8 τρισ., καταγράφοντας αύξηση κατά 8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ήταν δε ο τρίτος υψηλότερος στην ιστορία των ΗΠΑ. Οι τόκοι για το έτος ανήλθαν σε $1,16 τρισ. και είναι η πρώτη φορά που ξεπερνούν το επίπεδο του $1 τρισ.», ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.
Παρότι τον Σεπτέμβριο ο Προϋπολογισμός εμφάνισε μέτριο πλεόνασμα, το δημόσιο έλλειμμα ανήλθε σε $1,83 τρισ., $138 δισ. υψηλότερο απ’ ό,τι πριν από έναν χρόνο. Τα μόνα χρόνια που οι ΗΠΑ είχαν μεγαλύτερο έλλειμμα σε σχέση με φέτος ήταν το 2020 και το 2021, όταν η κυβέρνηση έκλεισε την οικονομία και τη στήριξε με δαπάνες ύψους τρισεκατομμυρίων δολαρίων λόγω της πανδημίας.
Λόγω του υψηλού ελλείμματος, το αμερικανικό δημόσιο χρέος «φούσκωσε» στα $35,7 τρισ., σημειώνοντας αύξηση $2,3 τρισ. από το τέλος του δημοσιονομικού 2023.
Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου αναμένει ότι τα αμερικανικά δημόσια ελλείμματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται, φτάνοντας τα $2,8 τρισ. έως το 2034. Σε ό,τι αφορά το χρέος, το Γραφείο αναμένει ότι θα αυξηθεί από το 100% του ΑΕΠ, όπου βρίσκεται σήμερα, στο 122% το 2034.
Την αύξηση των θέσεων στον χρυσό συστήνει η Bank of America, κάνοντας λόγο για το «τελευταίο ασφαλές καταφύγιο». Σύμφωνα με τον οίκο, «ο χρυσός γίνεται όλο και πιο ελκυστικός, καθώς άλλα παραδοσιακά assets “ασφαλούς καταφυγίου” αντιμετωπίζουν αυξανόμενους κινδύνους. Στο πλαίσιο αυτό, οι επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών τραπεζών, θα πρέπει να στραφούν στο πολύτιμο μέταλλο, το οποίο οι “ταύροι” διαφημίζουν ως αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού και της απομείωσης του χρέους που προκύπτει από τον αυξανόμενο κρατικό δανεισμό. Αν οι αγορές γίνουν απρόθυμες να απορροφήσουν όλο το χρέος και η μεταβλητότητα αυξηθεί, ο χρυσός μπορεί να γίνει το περιουσιακό στοιχείο πρώτης επιλογής. Ειδικά οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να διαφοροποιήσουν περαιτέρω τα συναλλαγματικά τους αποθέματα».
«Με κανέναν από τους υποψηφίους για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ να μη θέτει ως προτεραιότητα τη δημοσιονομική πειθαρχία και την υποχώρηση των δαπανών, το εθνικό χρέος προβλέπεται να φθάσει σε επίπεδο-ρεκόρ ως ποσοστό της οικονομίας τα επόμενα τρία χρόνια. Αυτό θα αυξήσει τις πληρωμές τόκων, ως ποσοστό του ΑΕΠ, καθιστώντας τον χρυσό ελκυστικό περιουσιακό στοιχείο, εν μέσω ανησυχιών ότι οι αγορές δεν θα είναι σε θέση να απορροφήσουν το νέο χρέος», τονίζουν οι αναλυτές της BofA, επιβεβαιώνοντας την τιμή-στόχο των $3.000 ανά ουγκιά μέχρι το τέλος του 2025.
Σε περίπτωση επικράτησης του Ντόναλντ Τραμπ και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, «αναμένεται να ευνοηθούν οι ενεργειακές μετοχές, ο αμυντικός τομέας, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, οι υποδομές και η φαρμακευτική βιομηχανία».
Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ έχει υποσχεθεί δασμούς έως και 20% σε αγαθά από άλλες χώρες και 60% σε όλες τις εισαγωγές από την Κίνα. Εχει μιλήσει ακόμη και για φόρο 200% σε ορισμένα εισαγόμενα αυτοκίνητα.
«Θα κάνουμε τις ΗΠΑ την παγκόσμια πρωτεύουσα του bitcoin και των κρυπτονομισμάτων», είπε ο Τραμπ.
Σε περίπτωση επικράτησης της Κάμαλα Χάρις και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, «αναμένεται να ευνοηθούν η καθαρή ενέργεια και ηλεκτρικά οχήματα, οι “πράσινες” υποδομές, οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, η βιομηχανία κάνναβης και οι τεχνολογίες κυβερνοασφάλειας».
Μετοχές που μπορούν να αποδώσουν ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος: Big Tech, καταναλωτικά αγαθά, καινοτομία στην υγειονομική περίθαλψη, ο δείκτης Russell 2000, με τα small caps.
«Θα παρέχουμε στήριξη σε καινοτόμες τεχνολογίες, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη και τα ψηφιακά επενδυτικά αγαθά, παρέχοντας προστασία σε καταναλωτές και επενδυτές», δήλωσε πρόσφατα η Κάμαλα Χάρις.
Ειδήσεις σήμερα
Αγρίνιο: Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του 20χρονου Άκη που σκοτώθηκε σε τροχαίο [φωτο]
Απεργία διαρκείας: Αυτοί θα κατεβάσουν ρολά – Τι θα γίνει με σχολεία και μέσα μεταφοράς
Μπεν Άφλεκ: Η εκπληκτική απάντηση των τριών λέξεων – Τι είπε για την Τζένιφερ Λόπεζ
Αυστραλιανή γρίπη: Έφτασε και στη «γειτονιά» μας – Ποια τα συμπτώματα;