Η ηγεσία του υπουργείου προσδοκά ότι έως το τέλος του 2026 θα έχει επιτύχει τη διασφάλιση της είσπραξης πρόσθετων φορολογικών εσόδων ύψους 2,5 δισ. ευρώ από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Ο στόχος αυτός εκτιμάται ότι θα έχει επιτευχθεί μέχρι τότε:
– Με την πλήρη εφαρμογή όλων των ήδη εξαγγελθέντων και ψηφισθέντων μέτρων ψηφιοποίησης των διαδικασιών εντοπισμού της φορολογητέας ύλης και προσδιορισμού των αναλογούντων φόρων, όπως η επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών παντού, η άμεση διαβίβαση των δεδομένων των ηλεκτρονικών συναλλαγών στην Φορολογική Διοίκηση μέσω των διασυνδεδεμένων με τα POS ταμειακών συστημάτων των επιχειρήσεων και της πλατφόρμας myData, η διασύνδεση των ταμειακών συστημάτων των επιχειρήσεων και με το σύστημα πληρωμών IRIS και η αυτόματη διαβίβαση των δεδομένων καί των πληρωμών αυτών στη Φορολογική Διοίκηση μέσω των ταμειακών συστημάτων των επιχειρήσεων και της πλατφόρμας myData, η υποχρεωτική εφαρμογή των ψηφιακών δελτίων αποστολής και της ηλεκτρονικής τιμολόγησης σε όλες τις επιχειρήσεις.
– Με νέα ακόμη πιο «προχωρημένα» μέτρα ψηφιοποίησης της διαδικασίας απόδοσης των φόρων, όπως η κατάργηση των δηλώσεων ΦΠΑ και η καθιέρωση ψηφιακής διαδικασίας άμεσου υπολογισμού και άμεσης πληρωμής του ΦΠΑ στο Δημόσιο σε πραγματικό χρόνο, τη στιγμή της κάθε συναλλαγής.
Εφόσον όλα αυτά τα μέτρα θα έχουν υλοποιηθεί και θα έχουν αποδώσει τα προσδοκώμενα πρόσθετα έσοδα των 2,5 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2026, η εφαρμογή του συστήματος της τεκμαρτής φορολόγησης για 735.000 αυτοαπασχολουμένους δεν θα έχει πλέον κανένα νόημα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Το μέτρο αυτό θα έχει απωλέσει πλέον τη σημασία του και η συμβολή του στην αύξηση των εσόδων του Δημοσίου θα είναι μηδαμινή. Ως εκ τούτου η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να ανακοινώσει την πλήρη κατάργησή του από το 2027.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Νέα χρονιά ρεκόρ το 2024 για τον ελληνικό τουρισμό
Tις εξελίξεις αυτές, τις οποίες έχει ήδη αποκαλύψει o «E.T.» βασιζόμενος σε έμμεση πλην σαφή παλαιότερη δήλωση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, περί μελλοντικής κατάργησης των τεκμηρίων των αυτοαπασχολουμένων, επιβεβαίωσε και προανήγγειλε χθες μιλώντας σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ACTION 24 o κ. Ομηρος Τσάπαλος, εκπρόσωπος Τύπου του κ. Χατζηδάκη.
Συγκεκριμένα, ο κ. Τσάπαλος ανέφερε τα εξής σχετικά με τα τεκμήρια φορολόγησης των αυτοαπασχολουμένων: «Μόλις ωριμάσουν όλα τα ψηφιακά εργαλεία που θέτουμε σε εφαρμογή, μόλις τεθεί σε λειτουργία το ψηφιακό τιμολόγιο, το ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής, μόλις το myData ολοκληρωθεί σαν σύστημα, τότε έχουμε πει -και ο υπουργός το χει πει- ότι προφανώς ο νόμος για το τεκμαρτό εισόδημα δεν είναι γραμμένος σε πλάκα του Μωυσή, προφανώς και ο λόγος του θα εκλείψει».
Ο κ. Τσάπαλος υποστήριξε επίσης ότι το τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης των αυτοαπασχολουμένων δεν οδήγησε σε μαζικό κλείσιμο ατομικών επιχειρήσεων, όπως επεσήμαιναν οι πολέμιοί του, αλλά αντιθέτως ο αριθμός των επιχειρήσεων αυτών αυξήθηκε αντί να μειωθεί κατά το τρέχον έτος, κατά το οποίο το σύστημα αυτό εφαρμόστηκε για πρώτη φορά. Για να στηρίξει τον ισχυρισμό του αυτόν, επικαλέστηκε στοιχεία της ΑΑΔΕ για τον αριθμό των ατομικών επιχειρήσεων που ήταν ενεργές το 2023 και το 2024 (έτος πρώτης εφαρμογής των τεκμηρίων). Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το 2024 ήταν ενεργές 869.542 ατομικές επιχειρήσεις ενώ το 2023 λειτουργούσαν 855.483. Φέτος δηλαδή οι ατομικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στη χώρα μας είναι περισσότερες κατά 14.059 σε σύγκριση με αυτές που λειτουργούσαν το 2023.
Επιπλέον, ο κ. Τσάπαλος εκτίμησε ότι φέτος οι εισπράξεις του Δημοσίου από τον ΦΠΑ θα είναι αυξημένες κατά 2 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τις εισπράξεις ΦΠΑ του 2023, κυρίως λόγω της εφαρμογής του μέτρου της διασύνδεσης των ταμειακών συστημάτων των επιχειρήσεων με τα POS.