Οι επιχειρηματίες και επαγγελματίες που υποχρεούνται να καταβάλουν επιπλέον φόρους εισοδήματος βάσει των τεκμηρίων αρνούνται να ακολουθήσουν την επικίνδυνη οδό της απ’ ευθείας αμφισβήτησης των τεκμαρτών εισοδημάτων που τους προσδιορίζει η Εφορία, βάσει της διαδικασίας της παραγράφου 4 του άρθρου 28Α του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
Ελεγχοι
Αρνούνται δηλαδή να ζητήσουν από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές να τους ελέγξουν σε βάθος πενταετίας με τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου, που προβλέπει η συγκεκριμένη διαδικασία αμφισβήτησης, διότι φοβούνται ότι αντί να δικαιωθούν και να απαλλαγούν από τους υπέρογκους φόρους εισοδήματος των τεκμηρίων μπορεί εν τέλει να κληθούν να πληρώσουν, μέσω αυτών των ελέγχων, ακόμη πιο μεγάλα ποσά φόρου εισοδήματος και μάλιστα όχι για ένα αλλά για πέντε έτη!
Για τον λόγο αυτό, προτιμούν να προσφεύγουν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ζητώντας να διαγραφούν, ως βασιζόμενοι σε αντισυνταγματικές διατάξεις, οι υπέρογκοι φόροι που καλούνται να πληρώσουν με βάση τα τεκμήρια. Συγκεκριμένα, προβάλλουν τον ισχυρισμό ότι οι φόροι αυτοί προκύπτουν από τεκμαρτά εισοδήματα που δεν αποτυπώνουν την πραγματική οικονομική τους δραστηριότητα και φοροδοτική τους ικανότητα.
Τέλη κυκλοφορίας 2025 χωρίς παράταση - Τα πρόστιμα για την εκπρόθεσμη πληρωμή
Μονόδρομος
Γνωρίζουν, βεβαίως, εκ των προτέρων ότι η ΔΕΔ δεν πρόκειται να αποδεχτεί τις ενδικοφανείς προσφυγές που υποβάλλουν κατά των τεκμηρίων φορολόγησης, διότι οι αποφάσεις αυτής της υπηρεσίας δεν επιτρέπεται να κρίνουν την συνταγματικότητα των φορολογικών διατάξεων αλλά το εάν αυτές εφαρμόζονται ορθά ή όχι. Ομως οι προσφυγές στη ΔΕΔ, που έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν πλέον πολλοί πληττόμενοι από τα τεκμήρια μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες είναι η μόνη οδός που τους επιτρέπει να προσφύγουν εν συνεχεία στα διοικητικά δικαστήρια για να ζητήσουν την απαλλαγή τους από την άδικη, όπως τη θεωρούν, φορολόγηση με βάση τα τεκμήρια.
Απόρριψη
Ηδη, υποβλήθηκαν και απορρίφθηκαν από τη ΔΕΔ οι πρώτες ενδικοφανείς προσφυγές. Δύο απορριπτικές αποφάσεις που εκδόθηκαν πρόσφατα από τη ΔΕΔ Αθηνών, η υπ’ αριθμόν 3032 και η υπ’ αριθμόν 3047, αφορούν στις εξής υποθέσεις:
1) Φορολογούμενος με ατομική επιχείρηση στην δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2023, δήλωσε εισόδημα από μισθούς και συντάξεις μόλις 232,84 ευρώ και ζημιά από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας 4.364,36 ευρώ. Κατά την εκκαθάριση της δήλωσης αυτής, εφαρμόστηκαν οι διατάξεις των άρθρων 28Α έως 28Δ του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν.4172/2013) για τον προσδιορισμό του εισοδήματος από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας βάσει των τεκμηρίων του ν. 5073/2023. Βάσει των διατάξεων αυτών, το φορολογητέο εισόδημα του εν λόγω φορολογούμενου προσδιορίστηκε τεκμαρτώς στο ποσό των 14.301,68 ευρώ και εκδόθηκε εκκαθαριστικό σημείωμα (πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου), από την οποία προέκυψε ποσό φόρου προς πληρωμή 1.944,20 ευρώ.
2) Φορολογούμενη με ατομική επιχείρηση ενώ δήλωσε σχεδόν μηδενικό εισόδημα εκλήθη με το εκκαθαριστικό της φετινής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (για το 2023) να πληρώσει φόρο εισοδήματος 2.614,39 ευρώ και τέλος επιτηδεύματος 325 ευρώ, δηλαδή συνολικό ποσό φόρου 2.939,39 ευρώ.
Ειδήσεις σήμερα
Μέτρα για ΑμεΑ στην αγορά εργασίας