Ειδικότερα, οι υπηρεσίες που παρέχονται στο πλαίσιο του νέου έργου περιλαμβάνουν: α) Πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης ανέργων εγγεγραμμένων στη ΔΥΠΑ διάρκειας 80 ωρών, που οδηγεί σε απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων σε θεματικά αντικείμενα υψηλής ζήτησης στην αγορά εργασίας, όπως περιγράφονται στη σχετική Πρόσκληση. β) Πιστοποίηση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος κατάρτισης.
Πιστοποίηση
Το έργο αφορά στην κατάρτιση και πιστοποίηση για έως 15.000 ανέργων, εγγεγραμμένων στο μητρώο ανέργων της ΔΥΠΑ, ηλικίας 25 έως 45 ετών, μέσω της παροχής Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και πρόκειται να εστιάσει στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων των ωφελούμενων (upskilling) ή/και στην επανακατάρτισή τους (reskilling) με τη μέθοδο της σύγχρονης και ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και της διά ζώσης εκπαίδευσης διάρκειας 80 ωρών. Η κατάρτιση των ωφελούμενων ακολουθεί πιστοποίηση των αποκτηθεισών γνώσεων και δεξιοτήτων. Η κατάρτιση στοχεύει στην ανάπτυξη των οριζόντιων/ήπιων δεξιοτήτων (soft skills) ή των επαγγελματικών δεξιοτήτων (hard skills).
Τα προγράμματα κατάρτισης
Η υλοποίηση των προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης θα πραγματοποιηθεί με την εφαρμογή μεθόδων μικτής μάθησης (blended learning), δηλαδή με διά ζώσης και εξ αποστάσεως σύγχρονη και ασύγχρονη εκπαίδευση, η οποία θα οδηγεί σε πιστοποίηση των αποκτηθεισών γνώσεων και δεξιοτήτων.
Για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, χρησιμοποιούνται ειδική ψηφιακή πλατφόρμα μάθησης, ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό κατάλληλα προσαρμοσμένο στη μέθοδο αυτή και κατάλληλες διαδικασίες αξιολόγησης και παρακολούθησης των εκπαιδευομένων που εφαρμόζει το κάθε ΚΕΔιΒιΜ των ΑΕΙ ή αδειοδοτημένο ΚΔΒΜ.
Ο τύπος αυτός της εκπαίδευσης αποτελεί ευέλικτη μορφή επιμόρφωσης, καθώς δεν υφίσταται περιορισμός χρόνου και τόπου. Βασίζεται στις αρχές της ανοικτής εκπαίδευσης και εξυπηρετεί τις ανάγκες της εξατομικευμένης μάθησης. Επιπλέον, εξασφαλίζεται η εξοικείωση των καταρτιζόμενων με τα σύγχρονα και ασύγχρονα εργαλεία ηλεκτρονικής μάθησης.
Παράλληλα, η διά ζώσης εκπαίδευση διασφαλίζει την αμεσότητα στη διδασκαλία μέσω της ταυτόχρονης παρουσίας σε αίθουσα διδάσκοντα και καταρτιζόμενων και ενισχύει την εμπειρία της μάθησης. Το κόστος ανά ώρα κατάρτισης ανά καταρτιζόμενο για τους παρόχους κατάρτισης ορίζεται σε 4,5 ευρώ, στα οποία περιλαμβάνεται το κόστος για την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των καταρτιζόμενων, ενώ για τους καταρτιζόμενους ορίζεται σε 5 ευρώ. Το κόστος πιστοποίησης ορίζεται σε 80 ευρώ ανά καταρτιζόμενο και παρέχεται μέσω Επιταγής Πιστοποίησης (Certification Voucher) μετά την ολοκλήρωση της παρακολούθησης του Προγράμματος Επαγγελματικής Κατάρτισης.
Ωφελούμενοι – Μητρώο Ωφελούμενων
Για τη συμμετοχή των ωφελούμενων στα προγράμματα Επαγγελματικής Κατάρτισης, η ΔΥΠΑ εκδίδει Δημόσια Πρόσκληση, η οποία απευθύνεται σε ανέργους ηλικίας 25-45 ετών, εγγεγραμμένους στο μητρώο της ΔΥΠΑ, τους οποίους και καλεί να υποβάλουν σχετική αίτηση συμμετοχής. Η αίτηση χρηματοδότησης υποβάλλεται ηλεκτρονικά στη διαδικτυακή πύλη του ελληνικού κράτους gov.gr και συγκεκριμένα στο σύνδεσμο: https://www.gov.gr/ipiresies/epikheirematike-drasterioteta/apaskholese-prosopikou/summetokhe-epikheireseon-ergodoton-se-programmata-katartises-anergon
Ειδήσεις σήμερα
Ιωάννα Τούνη: Ξέσπασε μετά τα σχόλια που δέχτηκε – «Ο κόσμος πάει καλά γενικά;»