Σε δηλώσεις του o υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε ότι η ανάγκη για την κάλυψη των ζημιών που προκάλεσαν οι πρωτοφανείς καταστροφές σε Βόλο, Τρίκαλα και Λάρισα υποχρεώνει το υπουργείο σε περικοπές, με στόχο να διασφαλιστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2023 . Ο υπουργός τόνισε ότι από το 2024 θα αυξηθεί το αποθεματικό του Προϋπολογισμού για φυσικές καταστροφές, ενώ σχεδιάζεται από τον επόμενο χρόνο και ένα τέλος ειδικά για τις φυσικές καταστροφές, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για την εφαρμογή του.
Ανατροπές
Σε πρώτη φάση όμως, θα γίνει μια αναπροσαρμογή στα σχέδια για τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών απέναντι στην ακρίβεια που υπάρχει σε τρόφιμα και καύσιμα. Προς αυτή την κατεύθυνση τόνισε:
* Αποκλείεται η παράταση του Market Pass μέχρι το τέλος του χρόνου. Συνεπώς το πρόγραμμα θα λήξει κανονικά στο τέλος Οκτωβρίου.
* Δεν θα δοθεί το εφάπαξ επίδομα (επιταγή ακρίβειας) που εξετάζονταν να δοθεί σε χαμηλοσυνταξιούχους και μακροχρόνια άνεργους και άλλες ευάλωτες κοινωνικά ομάδες στο τέλος του χρόνου.
* Η επιδότηση για τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος θα ακολουθήσει το «ολλανδικό μοντέλο». Θα καλύπτει τις αυξήσεις για οικονομικά ευάλωτους, με μικρές καταναλώσεις, αλλά θα μηδενιστεί για καταναλώσεις πάνω από 500 Kwh.
Θα εφαρμοστούν
Φθηνά δάνεια έως 25.000 ευρώ χωρίς εγγυήσεις για μικρές επιχειρήσεις
Ο ΥΠΕΘΟ τόνισε ότι υπάρχουν μέτρα που αποτελούν προεκλογικές εξαγγελίες της Κυβέρνησης και πρόκειται να εφαρμοστούν. Αυτά είναι:
* Η αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος κατά 8%. Σε αυτό το θέμα υπήρχε μέχρι πρότινος περιθώριο για αύξηση έως 10%, αλλά μετά τις καταστροφές αυτό απορρίφθηκε .
* Η παράταση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ για εστίαση, τουρισμό, μεταφορές, θέατρα, κινηματογράφους, σχολές χορού και γυμναστήρια.
* Η καταβολή «ενισχυμένου» επιδόματος θέρμανσης στα επίπεδα αυτού που δόθηκε για το χειμώνα 2022-2023. Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι και η μορφή του εισοδήματος θα είναι στη λογική του 2022, δηλαδή ένα ποσό βάσης (πέρσι ήταν 800 ευρώ) το οποίο θα πολλαπλασιάζεται με το συντελεστή κάθε περιοχής ανάλογα με τις ημέρες που έχει χαμηλές θερμοκρασίες.
* Τέλος, ο ΥΠΕΘΟ ξεκαθάρισε ότι τα μέτρα ύψους 1,1 δισ. ευρώ που ψηφίστηκαν με το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και είχαν κορμό το νέο μισθολόγιο για το Δημόσιο θα ισχύσουν κανονικά όπως θεσμοθετήθηκαν.
Ειδικό τέλος
Το σχέδιο για την εφαρμογή ειδικού τέλους για φυσικές καταστροφές επιβεβαίωσε σε δικές του δηλώσεις και ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.
Οπως είπε, το τέλος αυτό θα έχει στόχο την αύξηση ων διαθέσιμων πόρων για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, προσθέτοντας ότι η επιβάρυνση από το τέλος θα είναι δίκαια κατανεμημένη, παραπέμποντας και αυτός στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ για περισσότερες λεπτομέρειες. «Θα μου επιτρέψετε να ακούσουμε τον πρωθυπουργό το Σάββατο. Πρέπει να αλλάξει και η συμπεριφορά μας και να δούμε και το ζήτημα της υποχρεωτικής ασφάλισης. Δεν είναι εύκολο, δεν είναι και η λύση στο πρόβλημα, οι υποδομές κοστίζουν, όμως έχει και μια διάσταση δικαιοσύνης και η υποχρεωτικότητα μπορεί να οδηγήσει και σε χαμηλότερο κόστος ασφάλισης», είπε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά στην αποκατάσταση των ζημιών τόνισε ότι το κόστος για τις συνέπειες της κακοκαιρίας χωρίζεται σε τρία σκέλη, πρώτον την κρατική αρωγή που θα ανακοινωθεί αφού γίνουν οι αιτήσεις των πληγέντων, την αποκατάσταση των υποδομών και τρίτον τα έργα που πρέπει να γίνουν, ώστε να θωρακιστεί η περιοχή και στο μέλλον.