Πρόκειται για κατηγορίες εγγάμων φορολογουμένων κυρίως μισθωτών και συνταξιούχων χωρίς εισοδήματα από άλλες πηγές, εκτός από τόκους καταθέσεων ή εγγάμων φορολογουμένων με πενιχρά εισοδήματα από μισθωτή απασχόληση, στις οποίες τουλάχιστον ο ένας εκ των δύο συζύγων δικαιούται επιστροφής φόρου.
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και η διοίκηση της ΑΑΔΕ, οι φορολογούμενοι αυτοί θα μπορούσαν να υποβάλουν τις έτοιμες προσυμπληρωμένες δηλώσεις τους με ένα κλικ ή θα μπορούσαν να μην τις υποβάλουν καν αλλά να περιμένουν να τις υποβάλει για λογαριασμό τους η ΑΑΔΕ στις 2 Ιουλίου, οπότε θεωρητικά είχαν απαλλαγεί από το άγχος της υποβολής των δηλώσεων.
Στην πραγματικότητα, όμως, η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεών τους είναι αδύνατη και η τυχόν άμεση είσπραξη της επιστροφής φόρου ή η πίστωση της επιστροφής σε εκκρεμείς οφειλές, ακόμη κι αν τη δικαιούται ο άλλος σύζυγος, δεν μπορεί να γίνει. Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό είναι το γεγονός ότι τουλάχιστον ένας εκ των δύο συζύγων δεν έχει δηλώσει στην ΑΑΔΕ τον αριθμό ΙΒΑΝ ενός τραπεζικού του λογαριασμού. Σε κάθε προσπάθεια υποβολής των δηλώσεων αυτών το σύστημα ΤΑΧΙSnet «αρνείται» να προχωρήσει στην εκκαθάριση και αποστέλλει αυτόματο μήνυμα, το οποίο απευθύνεται συνήθως στη σύζυγο του υπόχρεου φορολογούμενου και αναγράφει μεταξύ άλλων τα εξής:
«Δεν έχετε δηλώσει αριθμό IBAN ή αυτός που έχετε δηλώσει δεν είναι έγκυρος συντακτικά. Βάσει της δήλωσής σας προσδιορίζεται πιστωτικό υπόλοιπο και υποχρεούστε να γνωστοποιήσετε τον αριθμό IBAN τραπεζικού λογαριασμού σας στη φορολογική».
Το πρόβλημα αυτό ανέκυψε ξαφνικά, εξαιτίας της απόφασης του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της ΑΑΔΕ να υποχρεώσουν όλους ανεξαιρέτως τους 9.000.000 φορολογουμένους που υποχρεούνται να υποβάλουν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος -ακόμη και τις συζύγους που είναι νοικοκυρές και δεν έχουν εισοδήματα- να έχουν στο όνομά τους τραπεζικό λογαριασμό και να έχουν δηλωμένο τον αριθμό ΙΒΑΝ στο σύστημα ΤΑΧΙSnet της ΑΑΔΕ.
Ομως η καθολική εφαρμογή αυτού του μέτρου ακυρώνει σε χιλιάδες περιπτώσεις εγγάμων φορολογουμένων με εισοδήματα μόνο από μισθούς, συντάξεις ή και τόκους καταθέσεων την αυτοματοποίηση της υποβολής των συγκεκριμένων δηλώσεων.
Ουσιαστικά, οι δηλώσεις όλων αυτών των φορολογουμένων, αν και είναι έτοιμες για υποβολή, «μπλοκάρονται» από το σύστημα και δεν εκκαθαρίζονται.
Ρύθμιση για τους υπερήλικες
Προ του κινδύνου να ακυρωθεί στην πράξη «με αυτογκόλ από τα… αποδυτήρια» το βήμα εκσυγχρονισμού της αυτόματης υποβολής φορολογικών δηλώσεων για 1,3 εκατομμύριο φορολογουμένους, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών φέρεται να έχει ήδη αποφασίσει να εξαιρεθούν από την υποχρέωση δήλωσης ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού οι υπερήλικες σύζυγοι άνω των 69 ετών (όσες είναι 70 ετών και άνω), ώστε να ξεμπλοκαριστεί μεγάλος αριθμός δηλώσεων. Η ανακοίνωση της εξαίρεσης είναι θέμα ωρών ή ελαχίστων ημερών.
13ος και 14ος μισθός: Η δίκη και οι αντιδράσεις - Τι να περιμένουμε;
Ωστόσο, όλοι οι υπόλοιποι φορολογούμενοι ηλικίας κάτω των 70 ετών που δεν έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς ή έχουν αλλά δεν τους δήλωσαν στην ΑΑΔΕ θα πρέπει οι μεν πρώτοι να πάνε στις τράπεζες και να ανοίξουν λογαριασμούς υποβάλλοντας πλήθος δικαιολογητικών και καταθέτοντας τουλάχιστον 30 ευρώ για την ενεργοποίηση κάθε λογαριασμού και στη συνέχεια να δηλώσουν τους ΙΒΑΝ των λογαριασμών τους στο ΤΑΧΙSnet, οι δε δεύτεροι να προβούν απλώς στη δήλωση των ΙΒΑΝ των ήδη υπαρχόντων λογαριασμών τους στο ΤΑΧΙSnet.
ΑΑΔΕ
Εντείνονται οι ψηφιακοί έλεγχοι σε όλους τους κλάδους
Ηλεκτρονικό «πόλεμο» κατά της φοροδιαφυγής κηρύσσει και φέτος η ΑΑΔΕ, εντείνοντας τους ψηφιακούς ελέγχους σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους και φορείς της αγοράς, με στόχο τη μείωση του φορολογικού κενού στο εισόδημα και στον ΦΠΑ.
Το «κυνήγι» της φοροδιαφυγής εντατικοποιείται, καθώς θα πρέπει να επιτευχθεί ο στόχος της είσπραξης περίπου 65 δισ. ευρώ, λόγος για τον οποίο άλλωστε στην τελική φάση οδεύει η δημιουργία νέου Κέντρου Ειδικών Δυνάμεων φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων και ερευνών.
Επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου είναι όπως οι «Ειδικές Δυνάμεις», που θα έχουν τον έλεγχο «βαριών υποθέσεων», λειτουργήσουν στα πρότυπα του ΣΔΟΕ, το οποίο θα στελεχωθεί από τις ΥΕΔΔΕ και τις Υπηρεσίες Τελωνειακών Ελέγχων, οι οποίες θα συγχωνευθούν και θα μεταφερθούν σε νέο κτίριο.
Αυτά προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από το νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το 2024, μέσω του οποίου προαναγγέλλεται η εντατικοποίηση των ελέγχων και η ευρεία χρήση όλων των σύγχρονων εργαλείων και ψηφιακών μέσων.
Ειδικότερα, η ΑΑΔΕ σχεδιάζει, μεταξύ άλλων, να προχωρήσει στην περαιτέρω ενίσχυση και εκσυγχρονισμό του ελεγκτικού πλαισίου το οποίο αναμένεται να περιλαμβάνει:
–την ίδρυση κέντρου ειδικών δυνάμεων φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων και ερευνών, που θα λειτουργεί ως κεντρικός κόμβος συντονισμού, ενισχύοντας τη συνεργασία και την αποτελεσματικότητα μεταξύ των εξειδικευμένων ελεγκτικών δυνάμεων, επεμβαίνοντας στοχευμένα σε πραγματικό χρόνο στο πεδίο,
–τη δημιουργία μονάδας μαζικών ψηφιακών διασταυρώσεων που θα διαθέτει καινοτόμα εργαλεία όπως ανάλυση μεγάλων δεδομένων, συγκριτική αξιολόγηση, διαδικτυακές έρευνες και έλεγχοι ψηφιακών συστημάτων τιμολόγησης.