Λίγο πριν καταργηθεί οριστικά η ποινή 30% με τη νέα διάταξη που θα ισχύσει από 1ης/1/2024 και η οποία μεταφέρει το πέναλτι με ποσοστό μόλις 10% στο μισθό που λαμβάνει ένας συνταξιούχος από την απασχόλησή του, το υπουργείο Εργασίας αναφέρει ότι (για όσο ακόμη διαρκεί το ισχύον καθεστώς) το πέναλτι 30% θα επιβάλλεται αναλογικά για όσες μέρες εργάστηκε ο συνταξιούχος. Αυτό σημαίνει ότι για εργασία 15 ημερών η μείωση στη σύνταξη θα είναι 15% και όχι 30% που επιβαλλόταν από τον Μάρτιο του 2020, όταν ψηφίστηκε η μείωση του πέναλτι από το 60% που ήταν με το νόμο Κατρούγκαλου στο 30% με το νόμο Βρούτση (ν. 4670), πλην όμως αυτό το 30% εφαρμοζόταν είτε με μία μέρα δουλειάς είτε για όλο το μήνα.
Σύνταξη: Η ανατροπή στο νόμο για το 30%
Η ανατροπή στο νόμο για το 30%, και μάλιστα λίγο πριν καταργηθεί, έρχεται με έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Κοινωνικής Ασφάλισης του υπουργείου, στο οποίο αναφέρεται ότι δεν έγινε ορθή εφαρμογή του νόμου (σ.σ.: από τον Μάρτιο του 2020 έως τώρα) και στο εξής θα πρέπει η μείωση 30% στη σύνταξη να είναι αναλογική για τις ημέρες που απασχολείται μέσα στο μήνα ένας συνταξιούχος.
Το έγγραφο αναφέρει ότι «σε περίπτωση που η έναρξη ή η λήξη της απασχόλησης γίνεται εντός του μήνα και όχι στην αρχή ή στο τέλος του μήνα, η σύνταξη θα κόβεται μόνο για τις ημέρες που διήρκεσε η απασχόληση».
Πάνω από 13% οι αυξήσεις στις συντάξεις
Το έγγραφο γνωστοποίησε χθες ο ΕΦΚΑ, δίνοντας οδηγίες προς τις αρμόδιες Διευθύνσεις του ώστε στο εξής να μην κόβουν τη σύνταξη 30% σε συνταξιούχους με part time απασχόληση που διαρκεί για λίγες μέρες και όχι για όλο το μήνα.
Σημειώνεται ότι το άρθρο 27 του νόμου 4670/2020 λέει ότι η μείωση 30% επιβάλλεται είτε ο συνταξιούχος απασχολείται για μία ημέρα είτε για 30 ημέρες κάθε μήνα.
Η νέα ερμηνεία του νόμου και κυρίως η αναφορά περί μη ορθής εφαρμογής του δημιουργούν υπόβαθρο για να αξιώσουν αναδρομικά από το πέναλτι 30% όσοι συνταξιούχοι πλήρωσαν ολόκληρη την ποινή τους προηγούμενους μήνες όντας μερικώς ή part time απασχολούμενοι.
Την αφορμή για το «λίφτινγκ» του πέναλτι λίγο πριν την οριστική κατάργησή του έδωσε η περίπτωση απασχολούμενου συνταξιούχου σε φορέα της Γενικής Κυβέρνησης, του οποίου η σύνταξη αφενός είχε ανασταλεί επειδή ήταν κάτω των 62 ετών και αφετέρου, όταν συμπλήρωσε την ηλικία των 62, διέκοψε την απασχόλησή του στις 5 Απριλίου 2021, έχοντας μείωση σύνταξης κατά 30% και για τις υπόλοιπες 25 μέρες του Απριλίου που δεν είχε απασχόληση.