«Με την επιπλέον εργασία θα προσαυξάνεται η σύνταξη;» αναρωτιέται το σύνολο των συνταξιούχων. Την απάντηση στο ερώτημα δίνει ο γνωστός δικηγόρος Δημήτρης Μπούρλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open.
«Με το ισχύον ασφαλιστικό σύστημα δεν θα προσαυξάνεται ο χρόνος ασφάλισης. Ωστόσο εκείνο που μπορεί να συμβεί είναι να προσαυξάνονται οι λεγόμενες συντάξιμες αποδοχές. Δηλαδή όταν έρθει η ώρα να υπολογιστεί η σύνταξη για τις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται για τη δεύτερη απασχόληση, θα υπάρχει μία προσαύξηση στις συντάξιμες αποδοχές. Συνταξιοδοτική ωφέλεια ασφαλώς και θα υπάρχει.» τόνισε ο δικηγόρος.
Υψηλότερη σύνταξη σε όσους έχουν δεύτερη δουλειά
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη, οι εργαζόμενοι με παράλληλη απασχόληση θα έχουν ασφαλιστικό κέρδος. Συγκεκριμένα η εργασία σε δεύτερο εργοδότη θα συνεπάγεται υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης και επομένως σε υψηλότερη σύνταξη
Ασφαλιστικό κέρδος θα επιφέρει στους εργαζομένους η παράλληλη απασχόληση, καθώς – σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη, η εργασία εκτός από το βασικό 8ωρο, σε δεύτερο εργοδότη θα οδηγεί σε υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης και σημαντικά υψηλότερη ανταποδοτική σύνταξη, σύμφωνα με την Καθημερινή.
Στο υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο εξειδίκευσης των διατάξεων του εργασιακού νομοσχεδίου εξετάζονται ήδη σενάρια για την «ανταπόδοση» των ωρών εργασίας – πέραν του βασικού 8ώρου – κατά την απασχόληση σε άλλο εργοδότη.
Μέχρι σήμερα η ασφαλιστική νομοθεσία ορίζει ρητά πως τον μήνα αναγνωρίζονται στον ιδιωτικό τομέα, όπως αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της η Καθημερινή, έως 25 ένσημα και η δεύτερη εργασία πάει χαμένη από ασφαλιστικής πλευράς.
Στο υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ξέρουν ότι εάν παραμείνει η πρόβλεψη για μάξιμουμ 25 ένσημα ανά μήνα, τότε οι επιπλέον ώρες της παράλληλης απασχόλησης δεν θα έχουν ασφαλιστική ανταπόδοση στον εργαζόμενο.
Μιλώντας στην «Κ» ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, ξεκαθαρίζει ότι η πολιτική απόφαση, οι επιπλέον ώρες απασχόλησης θα οδηγούν σε υψηλότερη σύνταξη, αφού θα αυξάνουν το ποσοστό αναπλήρωσης. Αυτό που μένει να οριστικοποιηθεί είναι η διαδικασία. Γι’ αυτό και έχει ξεκινήσει μελέτη από τη Μονάδα Εμπειρογνωμόνων Απασχόλησης, Κοινωνικής Ασφάλισης, Πρόνοιας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.
Σύνταξη μέσω βιντεοκλήσης
Στη ΔΕΘ θα παρουσιαστεί η πλατφόρμα μέσα από την οποία θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να συνομιλούν με τον αρμόδιο επιθεωρητή έτσι ώστε να καταθέσουν τα χαρτιά τους για σύνταξη.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, τεχνικά η έκδοση σύνταξης μέσω βίντεοκλησης είναι ήδη έτοιμη. Μάλιστα, ανέφερε πως θα παρουσιαστεί επίσημα στη ΔΕΘ και ο ίδιος θα κάνει επίδειξη του πώς μπορεί να λειτουργήσει το σύστημα.
Ο κάθε ένας που θα κάνει αίτημα για σύνταξη, θα λαμβάνει email από τον ΕΦΚΑ με τον λογαριασμό skype του εισηγητή – επιθεωρητή για τη σύνταξη. Αν ο πολίτης βλέπει ότι καθυστερεί κάτι ή αν απουσιάζουν έγγραφα μπορεί ο επιθεωρητής να επικοινωνήσει με τον ασφαλισμένο.
Ο στόχος, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, είναι η διαδικασία της έκδοσης σύνταξης να διαρκεί το πολύ έναν μήνα. «Ο στόχος είναι να φτάσουμε στο μηδέν, τώρα είμαστε στις 30.000 εκκρεμείς συντάξεις. Τέλος του χρόνου θέλουμε να είμαστε γύρω στις 25.000 και να προχωράμε προς τα κάτω με μεγαλύτερη ταχύτητα».
Όπως εξήγησε, το υπουργείο θέλει να δώσει όσο το δυνατή μεγαλύτερη διαφάνεια στο σύστημα, για αυτό και ο πολίτης θα βλέπει τον εισηγητή. Σύμφωνα με τον υπουργό, το σύστημα αυτό δουλεύτηκε όλο το καλοκαίρι από το υπουργείο Εργασίας.