Σύμφωνα με το νόμο (άρθρο 12 ν. 4387/2016 που τροποποιήθηκε με το νόμο 4611/2019) οι συντάξεις χηρείας όταν υπάρχουν και συνδικαιούχα τέκνα ηλικίας ως 18 ή ως 24 ετών (εφόσον σπουδάζουν) στο 70% της σύνταξης του θανόντος και από αυτό το 70% ένα μέρος (το 35%) πάει στον επιζώντα σύζυγο και το υπόλοιπο 35% στα τέκνα, ώστε όλα τα δικαιοδόχα μέλη να αθροίζουν το 70% της σύνταξης του θανόντος.
Συνήθως όμως όταν μια οικογένεια έχει απώλεια ενός γονέα και υπάρχουν τέκνα ως 24 ετών, το 70% της σύνταξης του θανόντος το παίρνει ολόκληρο ο επιζών σύζυγος και μέσα σε αυτό είναι και τα μερίδια των τέκνων.
Μετά την πρώτη τριετία καταβολής της σύνταξης όμως και στις περιπτώσεις που ο επιζών σύζυγος (χήρα/χήρος) παίρνει δική του σύνταξη ή απασχολείται, επέρχεται αυτόματη περικοπή της σύνταξης χηρείας, η οποία περιορίζεται στο 35% της σύνταξης του θανόντος (αντί του αρχικού 70%). Το ποσό που χάνει η χήρα όμως περνάει στα τέκνα και αυτή η ρύθμιση έρχεται να εφαρμοστεί τώρα, μια που αφορά σε θανάτους που επήλθαν μετά το νόμο Κατρούγκαλου και για τους οποίους ο πρώτος έλεγχος της τριετίας άρχισε να εφαρμόζεται μόλις πριν από δύο μήνες και επί του παρόντος από το Δημόσιο.
Η διόρθωση αυτή στα ποσά των συντάξεων χηρείας που υπόκεινται σε περικοπή μετά την πρώτη τριετία (λόγω απασχόλησης ή συνταξιοδότησης) με συνδικαιούχα τέκνα, δεν είχε εφαρμοστεί μέχρι τώρα και η αρχή θα γίνει από το Δημόσιο, που έχει ήδη προχωρήσει σε περικοπές συντάξεων χηρείας για επιζώντες συζύγους που ελέγχθηκαν μετά την πρώτη τριετία και βρέθηκαν με δεύτερη σύνταξη ή με απασχόληση. Το αμέσως προσεχές διάστημα θα ακολουθήσει και ο ιδιωτικός τομέας.
Αυτό που φαίνεται από τον ανακαθορισμό των ποσών είναι ότι στις περιπτώσεις που υπάρχουν και συνδικαιούχα τέκνα οι μειώσεις που έγιναν μετά την πρώτη τριετία επιστρέφονται στα παιδιά ή ακόμη και στους επιζώντες συζύγους, εφόσον μετά την περικοπή της τριετίας παίρνουν το κατώτατο όριο των 360 ευρώ.
Σύνταξη - Όρια ηλικίας: Αυτοί μπορούν να αποχωρήσουν από τα 58,5 έτη [πίνακες]
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου έχουν προχωρήσει με τις οδηγίες του αρμόδιοι υποδιοικητή του ΕΦΚΑ, Επαμεινώνδα Ατσαβέ, στη μηχανογραφική επεξεργασία των μητρώων των συνταξιούχων χηρείας με τέκνα, και μάλιστα έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής περίπου 600 περιπτώσεις στις οποίες ο ανακαθορισμός των ποσών θα αποβεί προς όφελος είτε των τέκνων είτε του συζύγου του θανόντος με αύξηση σύνταξης!
Στην πράξη γίνεται επανυπολογισμός όλων των ποσών μετά την τριετία και το αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις είναι ότι η περικοπή που έχει η χήρα περνάει ως αύξηση στα τέκνα!
Σε περιπτώσεις που η σύνταξη ενός συνδικαιούχου τέκνου διαγραφεί (λόγω υπέρβασης του 24ου έτους), τότε το μερίδιό του δεν χάνεται αλλά μεταβιβάζεται και αυξάνει το μερίδιο του άλλου τέκνου, εφόσον υπάρχει στην οικογένεια. Αν δεν υπάρχει άλλο τέκνο το μερίδιο χάνεται και δεν περνάει στη σύνταξη της χήρας.
Ο ανακαθορισμός των ποσών και οι αυξήσεις των μεριδίων από τη σύνταξη χηρείας στα τέκνα των θανόντων θα γίνει πιθανότατα με τις πληρωμές του Νοεμβρίου ή του Δεκεμβρίου και από εδώ και στο εξής η διαδικασία θα είναι αυτοματοποιημένη ώστε οι συνδικαιούχοι των συντάξεων θανάτου (επιζώντες σύζυγοι και τέκνα) να λαμβάνουν το μερίδιο που αναλογεί στον καθένα.
Συντάξεις χηρείας: ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
Τα παραδείγματα για τον τρόπο ανακαθορισμού των ποσών σύνταξης λόγω θανάτου για συζύγους και τέκνα είναι αποκαλυπτικά:
- Σε επιζώντα σύζυγο με τέκνα, που έπαιρνε από το θανόντα 994,24 ευρώ και μετά την τριετία έχει περικοπή 50% λόγω απασχόλησης ή συνταξιοδότησης, θα καταβληθεί σύνταξη χηρείας 497,12 ευρώ και η περικοπή των 497,12 ευρώ θα δοθεί στα τέκνα!
- Σε επιζώντα σύζυγο με τέκνα που έπαιρνε από το θανόντα 579,24 ευρώ και μετά την πρώτη τριετία έχει περικοπή λόγω εργασίας ή συνταξιοδότησης, θα καταβάλλεται στον ίδιο σύνταξη χηρείας 384 ευρώ και στα τέκνα θα μεταβιβαστεί επιπλέον ποσό σύνταξης 195 ευρώ.
- Σε επιζώντα σύζυγο με τέκνα που έπαιρνε την κατώτατη σύνταξη θανάτου των 360 ευρώ (με αρχικό ποσό 330 ευρώ και άλλα 30 ευρώ συμπλήρωμα κατώτατου ορίου), αν έχει περικοπή λόγω εργασίας ή συνταξιοδότησης, μετά την τριετία κατά 165 ευρώ θα εξακολουθήσει να παίρνει το κατώτατο ποσό των 360 ευρώ, χωρίς να αυξηθεί το ποσό για τα τέκνα.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
- Κορονοϊός: Μαύρο ρεκόρ μηνών σε θανάτους
- Facebook: Τι κρύβει η μετονομασία στο ελληνικό Meta
- Άνγκελα Μέρκελ: Το τελευταίο «ταγκό» στην Αθήνα – Το σημερινό της πρόγραμμα
- Εισαγγελική έρευνα για τον νταή των ΜΑΤ
- Θεσσαλονίκη: Τι λέει η Μητρόπολη για τις εικόνες συνωστισμού
- Καλλιτέχνες: Σήμερα η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού
- Αλλαγή ώρας 2021: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω
- Πύρρος Δήμας στον Χατζηνικολάου: Και οι γίγαντες κλαίνε – Συγκλόνισε μιλώντας για…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr