Η δικαστική απόφαση διευρύνει τους δικαιούχους της εν λόγω παροχής, καθώς εξομοιώνει τους παππούδες ή τις γιαγιάδες με τους γονείς και αναγνωρίζει ότι έχουν τα ίδια βάρη και υποχρεώσεις όταν έχουν αναλάβει τη νόμιμη επιμέλεια, ανατροφή και συντήρηση των εγγονιών τους λόγω αδυναμίας των γονέων να ανταποκριθούν σε αυτές τις υποχρεώσεις.
Η εν λόγω υπόθεση ανοίγει το δρόμο στο διεκδικήσουν οικογενειακό επίδομα στη σύνταξη και άλλοι συνταξιούχοι που έχουν αναλάβει νόμιμα, δηλαδή κατόπιν δικαστικής απόφασης, τη γονική μέριμνα και ανατροφή των εγγονιών τους. Το δικαίωμα αυτό (το να παίρνουν το επίδομα οι συγγενείς όταν αποκτούν την επιμέλεια τέκνων λόγω εγκατάλειψής τους από τους γονείς) ισχύει ήδη στα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ.
Η υπ. αριθμόν 108/2021 απόφαση που βγήκε από το Διοικητικό Εφετείο Αθήνας δικαίωσε συνταξιούχο του ΙΚΑ με τη χορήγηση οικογενειακού επιδόματος ίσο με το 20% της σύνταξης λόγω των βαρών που συνέχιζε να έχει από τη γονική μέριμνα της εγγονής του που είχε αναλάβει με δικαστική απόφαση τόσο μέχρι την ενηλικίωσή της όσο και κατά τη διάρκεια των σπουδών της.
Το ΙΚΑ του είχε χορηγήσει το επίδομα μέχρι το 2011 που το παιδί ενηλικιώθηκε, ενώ το διέκοψε στη συνέχεια γιατί σύμφωνα με το άρθρο 1538 του Αστικού Κώδικα, η γονική μέριμνα παύει με την ενηλικίωση του τέκνου. Ο συνταξιούχος προσέφυγε κατά της απόφασης ΙΚΑ ζητώντας παράταση του επιδόματος ως το 24ο έτος λόγω σπουδών της εγγονής του και διότι εξακολουθούσε να ασκεί τη γονική μέριμνα για τις σπουδές της. Ο συνταξιούχος δικαιώθηκε τόσο στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο όσο και τώρα στο Εφετείο, το οποίο διατάζει τον ΕΦΚΑ να του καταβάλει το 20% της σύνταξης ως οικογενειακό επίδομα από την ηλικία των 18 ως τη λήξη των σπουδών της εγγονής του και όχι πέραν του 24ου έτους.
Συντάξεις - αναδρομικά: Αυτά είναι τα ποσά που διεκδικούν 1,2 εκατ. ευρώ - Πώς μπορούν να δοθούν!
Η απόφαση
Οπως αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου, που δημοσίευσε χθες η ΕΝΥΠΕΚΚ και ο επικεφαλής της Αλ. Μητρόπουλος, η προσαύξηση σύνταξης λόγω τέκνου «δύναται να χορηγηθεί και στο συγγενικό ή τρίτο πρόσωπο, στο οποίο αποδεδειγμένως έχει ανατεθεί δικαστικώς, λόγω ανικανότητας των γονέων, η άσκηση της γονικής μέριμνας και ως εκ τούτου και της επιμέλειας του τέκνου, και το οποίο, στα πλαίσια της ως άνω υποχρέωσης, βαρύνεται με κάθε αναγκαία βιοτική δαπάνη για την ανατροφή, την επίβλεψη, τη μόρφωση και την εκπαίδευσή του, ακόμη και μετά την ενηλικίωση του τέκνου και έως τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας του, εφόσον το παραπάνω πρόσωπο εξακολουθεί να φέρει τα ίδια βάρη».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter.