Οι δικαιούχοι αυτών των δύο κατηγοριών καλύπτουν το 40% των νέων συνταξιοδοτικών αποφάσεων και θα είναι οι πρώτοι που θα πάρουν την ψηφιακή σύνταξη χωρίς να ταλαιπωρούνται με χαρτιά, αιτήσεις και άλλα έγγραφα που τα περισσότερα έπρεπε να έχουν καταργηθεί αλλά υπάρχουν για να συντηρούν τη γραφειοκρατία του κράτους. Το υπουργείο Εργασίας φιλοδοξεί να βάλει τέλος στην ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και ξεκινά την πιλοτική έκδοση συντάξεων εντός μίας μέρας από τη στιγμή που οριστικοποιείται η αίτηση του ασφαλισμένου, η οποία θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά.
Την έναρξη του εγχειρήματος ανακοίνωσαν χθες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και ο διοικητής του ΕΦΚΑ Χρήστος Χάλαρης και στο πιλοτικό στάδιο μπαίνουν οι αιτήσεις που θα υποβληθούν ηλεκτρονικά από σήμερα για σύνταξη λόγω θανάτου από οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης και για σύνταξη λόγω γήρατος μόνον από τον ΟΓΑ χωρίς να μεσολαβεί διαδοχική ασφάλιση.
Διαδικασία
Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις θα υποβάλλονται από σήμερα σε δύο διευθύνσεις, στο gov.gr στην ενότητα Εργασία-Ασφάλιση και επιλογή στην «Αίτηση Συνταξιοδότησης» και απευθείας στον e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr), στο μενού «Συνταξιούχοι», επιλογή «Ηλεκτρονική Υπηρεσία Υποβολής Αίτησης Συνταξιοδότησης» και μετάβαση μέσω TAXIS στην αίτηση συνταξιοδότησης. Η είσοδος γίνεται με 7 «κλικ».
1 Επιλογή διεύθυνσης εισόδου (gov.gr ή ΕΦΚΑ).
2 Επιλογή συνταξιούχου και αίτηση συνταξιοδότησης.
3 Εισαγωγή ΑΜΚΑ.
4 Εισαγωγή κωδικών TAXIS και πάτημα στο «εξουσιοδότηση».
5 Γράφουμε το e-mail ή το κινητό και έρχεται κωδικός από τον ΕΦΚΑ για να ανοίξει η σελίδα της αίτησης.
Συντάξεις Δεκεμβρίου 2024: «Ζεστό» χρήμα στα ταμεία - Πότε θα μπουν τα λεφτά στα ΑΤΜ
6 Είσοδος στο πεδίο επιλογής της κατηγορίας αίτησης (Κύρια Σύνταξη Γήρατος, Κύρια Σύνταξη Αναπηρίας, Μεταβίβαση Κύριας Σύνταξης λόγω Θανάτου, Κύρια Σύνταξη Θανάτου Ασφαλισμένου).
7 Επιλογή κατηγορίας αίτησης και συμπλήρωση των πεδίων για τα οποία ζητούνται πληροφορίες. Υπάρχουν 7 ενότητες που πρέπει να συμπληρωθούν με προσοχή και στο τέλος επιλέγουμε είτε «προσωρινή» είτε «οριστική αποθήκευση». Στην οριστική η αίτηση θεωρείται υποβληθείσα, ενώ στην προσωρινή επιδέχεται διορθώσεων.
Προετοιμασία
Η δοκιμαστική περίοδος των 45 περίπου ημερών, από σήμερα ως και το ορόσημο της 1ης Ιουνίου του 2020, θα περιλαμβάνει την επεξεργασία των νέων αιτήσεων λόγω θανάτου από όλα τα Ταμεία και λόγω γήρατος από τον ΟΓΑ για τα πρώτα 4 βήματα και αν όλα εξελιχθούν ομαλά, τότε τον Ιούνιο θα γίνει το 5ο βήμα, με την έκδοση των πρώτων ψηφιακών αποφάσεων απονομής σύνταξης. Τα 4 βήματα πριν από την απόφαση σύνταξης σε μία μέρα από την αίτηση είναι:
1 Η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης που καθίσταται πλέον υποχρεωτική με το Νόμο 4670/2020 για όλους τους ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ, εντάσσοντας για πρώτη φορά στην ηλεκτρονική διαδικασία τους ασφαλισμένους τους Δημοσίου και τους αγρότες του ΟΓΑ.
2 Η ψηφιακή αναζήτηση των απαιτούμενων ληξιαρχικών πράξεων και πιστοποιητικών από το μητρώο Πολιτών μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.
3 Η θεμελίωση του δικαιώματος συνταξιοδότησης που θα ελέγχεται αυτόματα μέσα από τα στοιχεία που θα συμπληρώνει ο ασφαλισμένος στην ηλεκτρονική αίτηση, όπως ημερομηνία γεννήσεως, έτη ασφάλισης κ.ά.
4 Ο υπολογισμός του πληρωτέου ποσού της σύνταξης που και αυτός θα γίνεται αυτόματα από τη στιγμή που καταχωριστούν οι περίοδοι ασφάλισης από το 2002 και μετά, μια που ήδη οι ασφαλιστέες αποδοχές βάσει των οποίων υπολογίζεται η σύνταξη έχουν μηχανογραφηθεί στα περισσότερα Ταμεία από το 2002 και μετά.
Κίνδυνος…
Το 3ο και το 4ο βήμα χρειάζονται μεγάλη προσοχή από τους ασφαλισμένους γιατί αν συμπληρωθούν λανθασμένα στοιχεία, η αίτησή τους δεν θα «κοκκινίσει», ζητώντας από τους ασφαλισμένους να διορθώσουν τα τυχόν λάθος πεδία, αλλά θα υποβληθεί με τα τυχόν λάθη και με τον κίνδυνο να ακυρωθεί στο στάδιο της επεξεργασίας χωρίς να το πληροφορηθεί ο ασφαλισμένος ή να το πληροφορηθεί με καθυστέρηση. Για να αποφευχθούν τέτοια απρόοπτα και κυρίως στις προϋποθέσεις θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στα βήματα 3 και 4 της ηλεκτρονικής αίτησης.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Εφόσον τα 4 βήματα δεν έχουν πρόβλημα, τότε με το τελικό 5ο βήμα θα βγαίνει η απόφαση σύνταξης, η οποία θα είναι και η οριστική, αφού πρώτα επιβεβαιωθούν από τον αρμόδιο υπάλληλο του e-ΕΦΚΑ τα στοιχεία της απόφασης. Ο ασφαλισμένος, ωστόσο, όταν φτάσει στην ενότητα 4 της αίτησης με τίτλο «Ειδικές πληροφορίες», θα πρέπει να επιλέξει αν θέλει να βγει οριστική ή προσωρινή σύνταξη, η οποία παραμένει και δεν καταργείται.
Οι κατηγορίες που επιλέχθηκαν για τη δοκιμή της ψηφιακής σύνταξης αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% των αποφάσεων συνταξιοδότησης που εκδόθηκαν το 2019 και ειδικότερα η πρώτη (συντάξεις χηρείας) με 34.268 αποφάσεις και η δεύτερη (συντάξεις ΟΓΑ) με περίπου 12.000 αποφάσεις. Συνολικά και οι δύο κατηγορίες ξεπερνούν τις 46.000 αποφάσεις επί συνόλου 114.305 κύριων συντάξεων που εκδόθηκαν το 2019.
Υλοποίηση
«Σε 2 μήνες από σήμερα, παρά τις αντίξοες και έκτακτες συνθήκες, υλοποιούμε κανονικά τη δέσμευσή μας και το 40% και πλέον των αιτήσεων για συνταξιοδότηση θα απονέμεται ψηφιακά και μέσα σε μόνο λίγα δευτερόλεπτα. Ούτε μέρες ούτε εβδομάδες ούτε μήνες ούτε χρόνια», τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, προαναγγέλλοντας το ορόσημο του Ιουνίου όπου ο πρωθυπουργός θα «πατήσει» το κουμπί για την πρώτη ψηφιακή σύνταξη. Η αρχή γίνεται από τους δικαιούχους συντάξεων χηρείας και τους αγρότες, αλλά μέχρι το τέλος του χρόνου θα εντάσσονται νέες κατηγορίες συνταξιοδοτικών αιτημάτων, αυξάνοντας το πλήθος των ασφαλισμένων που θα επωφελούνται», ανέφερε σε δηλώσεις του ο διοικητής του ΕΦΚΑ Χρήστος Χάλαρης και πρόσθεσε ότι αυξήθηκαν οι αποφάσεις απονομής συντάξεων από 9.756 τον Σεπτέμβριο του 2019 σε 13.515 τον Ιανουάριο του 2020 και 13.506 τον Φεβρουάριο του 2020 (αύξηση 38,4%) με ενίσχυση των αρμόδιων τμημάτων.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου