Σε μια εποχή έντονου παγκόσμιου ανταγωνισμού, η ενίσχυση της καινοτομίας είναι απαραίτητη για τη μετάβαση στο ψηφιακό μέλλον με ένα ανταγωνιστικό προφίλ, καθώς και την οικονομική ανάπτυξη κάθε χώρας. Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στην καινοτομία μέσω της ενίσχυσης των ερευνητικών κέντρων, της υποστήριξης των νεοφυών επιχειρήσεων (startups), και της προώθησης συνεργασιών μεταξύ πανεπιστημίων και επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Πίνακα Αποτελεσμάτων Καινοτομίας, οι επιδόσεις της Ελλάδας βελτιώνονται συνεχώς, πλησιάζοντας τις καινοτόμες χώρες της Ευρώπης. Η νεοφυής επιχειρηματικότητα αυξάνει το μερίδιό της στο ΑΕΠ και το ελληνικό οικοσύστημα αναπτύσσεται σταθερά τόσο σε αριθμό επιχειρήσεων όσο και σε κεφαλαιοποίηση.
Αυτή τη σπουδαία δυναμική καινοτομικής ικανότητας οφείλουμε να αναδείξουμε και να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο.
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) υποστηρίζει ουσιαστικά αυτή την πορεία, εδώ και μια δεκαετία, με σύγχρονη τεχνογνωσία, με επαγγελματισμό, με νέες ιδέες, με καινοτόμες υπηρεσίες και εργαλεία. Είναι το πρώτο Επιμελητήριο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, που δημιούργησε Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων το 2014, ενώ την ίδια εποχή δημιούργησε και το πρώτο στην Ελλάδα Δίκτυο Επιχειρηματικών Αγγέλων. Σήμερα, η θερμοκοιτίδα του ΕΒΕΑ είναι η μεγαλύτερη στη χώρα, έχοντας φιλοξενήσει πάνω από 500 επιχειρηματικές ομάδες. Παράλληλα, το ΕΒΕΑ συμπράττει με τοπικά επιμελητήρια και φορείς σε όλη τη χώρα, για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την υποστήριξη τοπικών δομών.
Πρωτογενές πλεόνασμα για νέες μειώσεις φόρων: Υπέρβαση 4 δισ. € το 2024
Ορόσημο στη μακρόχρονη δράση του Επιμελητηρίου για την προώθηση της καινοτομίας είναι η πρόσφατη ένταξή του στο European Business and Innovation center network (EBN), του σημαντικότερου Ευρωπαϊκού Δικτύου Υποστήριξης Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας, που στόχο έχει την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης και της ευημερίας στην Ευρώπη.
Η εξέλιξη αποτελεί μια σημαντική επιτυχία για το Επιμελητήριο και την ελληνική επιχειρηματικότητα, σε συμβολικό αλλά και πρακτικό επίπεδο. Επιβεβαιώνει τη δέσμευση του ΕΒΕΑ για προώθηση της καινοτομίας, ενώ παρέχει, παράλληλα, πρόσβαση σε προηγμένα εργαλεία και γνώσεις, τα οποία θα μεταφέρει στις επιχειρήσεις-μέλη του, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά τους σε διεθνές επίπεδο.
Το επόμενο διάστημα στελέχη του Επιμελητηρίου θα λάβουν εκπαίδευση από τους ειδικούς του EBN σε νέα εργαλεία υποστήριξης καινοτόμου επιχειρηματικότητας, προκειμένου να τα εφαρμόσουν στην επαφή τους με τις επιχειρήσεις..
Η καινοτόμος επιχειρηματικότητα μπορεί και πρέπει να αναδειχθεί σε κύριο όχημα, για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, για μια ανάπτυξη ισχυρή και ανθεκτική.