Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η επίδοση της στεγαστικής πίστης είναι η καλύτερη από το 2015 και σε σύγκριση έτους είναι βελτιωμένη κατά 40%. Τα στοιχεία των τραπεζών δείχνουν σημαντική παραγωγή στη στεγαστική πίστη, την ώρα που το μέσο επιτόκιο για τη συγκεκριμένη κατηγορία δανείων έφτανε το 3,73%, δηλαδή κατά 72 μονάδες βάσεις πιο ακριβό από το 3,01% τον Ιούλιο του 2022, όταν και ξεκίνησε η αλματώδης αύξηση του κόστους δανεισμού.
Περαιτέρω άνοδος
Εμπειροι επαγγελματίες του κλάδου τονίζουν ότι μπορεί τα επιτόκια να είναι ακριβότερα, όμως οι δανειολήπτες βλέπουν πως το κόστος συνεχίζει να ανεβαίνει και σπεύδουν να το κλειδώσουν πριν τον νέο γύρο αυξήσεων. Οι εκτιμήσεις είναι ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα ανέβουν έως το 4,25% και θα ξαναπέσουν προς το 2,75% το 2025. Αυτό επιβεβαιώνει όσους ενδιαφερομένους για στεγαστικό δάνειο σπεύδουν ταχέως να το λάβουν τώρα, αλλιώς θα πρέπει να περιμένουν ίσως έως και δύο χρόνια μέχρι να ξαναπέσουν τα επιτόκια.
Η αγορά
Στη σημερινή αγορά, οι μεγάλες τράπεζες προσφέρουν επιτόκια από 3,8% έως 4,4% για ένα στεγαστικό με κλειδωμένο επιτόκιο. Υπάρχουν λίγο μικρότερα ή λίγο μεγαλύτερα επιτόκια, ανάλογα με τα ειδικά χαρακτηριστικά των δανείων, όμως σε κάθε περίπτωση πρόκειται για επίπεδα πολύ ακριβότερα από την αρχή του 2022, όταν βρισκόμασταν δύο μονάδες χαμηλότερα. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που πλέον πολλοί δανειολήπτες επιλέγουν όλο και περισσότερο σταθερά επιτόκια, φοβούμενοι τους νέους γύρους αυξήσεων.
Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αναμένουν ότι φέτος ο συνδυασμός αυτής της ζήτησης και της αναμενόμενης κάμψης, μετά από τις νέες ανόδους των επιτοκίων, θα κρατήσει την αγορά σε ισορροπία.
Εκτιμήσεις
Στη συνολική εικόνα, η αγορά αναμένεται φέτος να μη έχει μεγάλες διακυμάνσεις από το 2022, που έκλεισε στα 1,2 δισ. ευρώ. Επίδοση που θεωρείται «κανονική» για τα ελληνικά δεδομένα. Το συνολικό υπόλοιπο των στεγαστικών στις τράπεζες μειώνεται σημαντικά χρόνο με το χρόνο. Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν σε αύξηση κατά 200 εκατ., κοντά στο 1,4 δισ. ευρώ, προβλέποντας άνοδο κατά 17%. Το 2022, η άνοδος, σε σχέση το 2021, ήταν κοντά στο 30%. Η παραγωγή νέων δανείων τον Οκτώβριο μειώθηκε κατά 97 εκατ. ευρώ, τον Νοέμβριο κατά 86, τον Δεκέμβριο κατά 43 και τον Ιανουάριο φέτος κατά 163 εκατ. ευρώ. Αυτό γίνεται καθώς υπήρξε ένα μεγάλο διάστημα μέσα στην περίοδο της κρίσης και των Μνημονίων που οι χορηγήσεις ήταν σχεδόν μηδενικές και τα παλαιότερα δάνεια βρίσκονται κοντά στη λήξη τους. Αυτό έγινε καθώς, αν και στην αρχή του 2008 είχαν γίνει χορηγήσεις ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ, ακολούθησε το πρώτο Μνημόνιο και το 2011 η επίδοση είχε πέσει στα 320 εκατ. ευρώ.
Επιτόκια
Η άνοδος των επιτοκίων τρομάζει πολλούς ενδιαφερομένους για στεγαστικό, που παράλληλα βλέπουν και τα υπόλοιπα έξοδα να αυξάνονται λόγω ακρίβειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για τον μήνα Ιανουάριο, το μέσο επιτόκιο στα νέα στεγαστικά διαμορφώθηκε σε 3,73%. Για τα νέα στεγαστικά με κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 9 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,90%. Για τα υφιστάμενα στεγαστικά δάνεια, το μέσο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 0,33% στο 4,01%. Η άνοδος των επιτοκίων είναι τρομακτική ακόμα και από έτος σε έτος. Στην ευρωζώνη, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ, το 1,35% του δανείου που είχε δοθεί το 2022 με κυμαινόμενο έχει γίνει φέτος τον Ιανουάριο 3,45%. Για δάνεια με κλειδωμένο επιτόκιο για 10 έτη, το 1,32% έγινε 2,77%. Για ένα μέσο στεγαστικό 120.000 ευρώ με κλειδωμένο επιτόκιο για τα πρώτα 10 χρόνια η δόση, που ήταν κοντά στα 515 ευρώ στην αρχή του 2022, φέτος ξεπερνά τα 665 ευρώ.
ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ: «Κάλυψη» για τη στέγαση των νέων εντός Μαρτίου
Ξεκινά η εφαρμογή του προγράμματος «Κάλυψη» για τη στέγαση ευάλωτων νέων, ηλικίας 25-39 ετών, που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, σε ιδιωτικές κατοικίες, με καταβολή του ενοικίου από το Δημόσιο. Με την υπογραφή της σχετικής ΚΥΑ από τους συναρμόδιους υπουργούς, το «νερό μπήκε στο αυλάκι» για έναρξη μέσα στον Μάρτιο και ο στόχος της κυβέρνησης είναι να στεγαστούν 3.000 ωφελούμενοι 25-39 ετών με την αξιοποίηση τουλάχιστον 1.000 κατοικιών.
Ποιους αφορά
Σύμφωνα με την ΚΥΑ, οι ωφελούμενοι κατατάσσονται ανά δήμο με μοριοδότηση σύμφωνα με τα εξής κριτήρια: πολύτεκνες οικογένειες, τρίτεκνες οικογένειες, άτομα με αναπηρία άνω του 67%, νοικοκυριά υπό έξωση από ενοικιαζόμενη κατοικία, μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά, άνεργοι εγγεγραμμένοι στη ΔΥΠΑ, άτομα ή οικογένειες που φιλοξενούνται σε δομές φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας και άτομα ή οικογένειες που φιλοξενούνται ως μέλη σε νοικοκυριά του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Αν μία οικογένεια συγκεντρώνει περισσότερα από ένα κριτήρια, τα μόρια αθροίζονται (εκτός από τα κριτήρια για πολύτεκνους/ τρίτεκνους/οικογένειες με 1 ή 2 παιδιά). Μετά την κατάταξη σε λίστα προτεραιότητας, οι δήμοι θα καλέσουν τους ωφελούμενους να επιλέξουν από τη λίστα των διαθέσιμων κατοικιών αυτές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και την προτίμησή του ως προς την περιοχή του δήμου όπου βρίσκεται το ακίνητο. Το πρόγραμμα καλύπτει τις δαπάνες μίσθωσης των κατοικιών για τρία χρόνια.
Ειδήσεις σήμερα
Νέα αποκάλυψη Ε.Τ. για την τραγωδία στα Τέμπη: Ο δεύτερος μοιραίος σταθμάρχης
Γυναίκα χώρισε και «αποζημιώθηκε» με 204.000 ευρώ για τα οικιακά που έκανε επί 25 χρόνια