«Οι τιμές που πουλάνε τα προϊόντα οι ιχθυέμποροι στις ιχθυόσκαλες είναι αυξημένες λόγω της υψηλής ζήτησης. Παράλληλα, τα καταστήματα έχουν πολύ περισσότερα έξοδα. Εχουν ακριβύνει τα μεταφορικά, το χαρτί, τα υλικά συσκευασίας κι επομένως είναι αναπόφευκτες οι ανατιμήσεις. Σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, τα θαλασσινά είναι σίγουρα 15% ακριβότερα», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ιδιοκτήτης ιχθυοπωλείου στο Περιστέρι.
Τα νοικοκυριά πάντως έχουν αρχίσει ήδη την έρευνα αγοράς, τόσο στην Κεντρική Ιχθυαγορά της Βαρβακείου όσο και στα σούπερ μάρκετ και τα ψαράδικα της γειτονιάς, προκειμένου να δουν από πού τους συμφέρει να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους.
Αναλυτικά, το νωπό ελληνικό χταπόδι αυτή την περίοδο πωλείται στα ιχθυοπωλεία από 23 έως 25 ευρώ το κιλό, στην Κεντρική Ιχθυαγορά γύρω στα 19-20 ευρώ και στα σούπερ μάρκετ στα 18-19 ευρώ το κιλό. Τα 23-25 ευρώ το κιλό διατίθενται στα ιχθυοπωλεία και τα καλαμάρια, όταν στη Βαρβάκειο κυμαίνονται στα 14 ευρώ το κιλό και στα σούπερ μάρκετ στα 12-14 ευρώ. Αντίστοιχα, τα θράψαλα κοστίζουν 11-13 ευρώ το κιλό στα ψαράδικα, 8-9 ευρώ στην Κεντρική Ιχθυαγορά και στα 7-9 ευρώ στα σούπερ μάρκετ. «Τσιμπημένες» είναι και οι νωπές γαρίδες εισαγωγής (κόκκινες), οι τιμές των οποίων στα ιχθυοπωλεία αγγίζουν τα 20 ευρώ το κιλό και στα 12-14 ευρώ στη Βαρβάκειο και στις μεγάλες αλυσίδες του λιανεμπορίου. Τα μύδια στα ψαράδικα πωλούνται στην τιμή των 7-8 ευρώ, στην Κεντρική Αγορά στα 6-7 ευρώ και στα σούπερ μάρκετ στα 5-6 ευρώ το κιλό.
Ιδιαίτερα τσουχτερές είναι οι τιμές των υπόλοιπων οστρακοειδών , καθώς στα ιχθυοπωλεία οι γυαλιστερές κινούνται στα επίπεδα των 26-28 ευρώ το κιλό λόγω έλλειψης στην αγορά και τα κυδώνια στα 23-25 ευρώ το κιλό.
Πάντως, χαμηλότερες τιμές μπορούν να εξασφαλίσουν οι καταναλωτές αγοράζοντας κατεψυγμένα θαλασσινά, τα οποία ωστόσο είναι προϊόντα εισαγωγής.
Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι θα διαμορφωθεί η τιμή της λαγάνας παρά το γεγονός ότι είναι ένα προϊόν που δεν μπορεί να αποθηκευτεί και πουληθεί αργότερα, σύμφωνα με τους αρτοποιούς. Ετσι, η τιμή της στην Αθήνα θα κυμαίνεται από 3-3,5 ευρώ, ενώ στη Θεσσαλονίκη θα είναι ακόμα χαμηλότερη, στα 2,5-3 ευρώ.
Στα περυσινά επίπεδα διατίθεται και ο φρέσκος χαλβάς. Ο απλός χαλβάς με γεύση βανίλια κοστίζει περίπου 12 ευρώ το κιλό, ενώ οι γεμιστοί με σοκολάτα ή ξηρούς καρπούς είναι λίγο ακριβότεροι στα 14 ευρώ το κιλό. Ωστόσο, στα σούπερ μάρκετ οι καταναλωτές μπορούν να βρουν συσκευασμένο χαλβά με την τιμή του να ξεκινά ακόμα και από τα 6 ευρώ το κιλό.
Χαμηλότερες τιμές στο «καλάθι»
Πρεμιέρα έκανε χθες και το καλάθι στη Σαρακοστής, στο οποίο εντάχθηκαν τρεις νέες κατηγορίες νηστίσιμων τροφίμων και συγκεκριμένα τα κατεψυγμένα θαλασσινά, οι νηστίσιμες σαλάτες σε μορφή αλοιφής, όπως η ταραμοσαλάτα και η μελιτζανοσαλάτα και ο χαλβάς. Σύμφωνα με τις τιμές που έχουν αναρτήσει οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην πλατφόρμα e-katanalotis, τα κατεψυγμένα καλαμάρια πωλούνται από 3,47 έως 7,78 ευρώ το κιλό, ενώ οι αποφλοιωμένες γαρίδες των 425 γραμμαρίων ξεκινούν από τα 2,95 και φτάνουν έως και τα 5,5 ευρώ το κιλό. Αντίστοιχα, χαλβάς 400 γραμμαρίων με γεύση βανίλια ή κακάο πωλείται στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ από 2,30 έως 3,60 ευρώ και ταραμοσαλάτα 250 γραμμαρίων κοστίζει από 1,73 έως 2,18 ευρώ.
ΠΡΟΪΟΝΤΑ | ΨΑΡΑΔΙΚΟ (κιλό) | ΒΑΡΒΑΚΕΙΟΣ (κιλό) | ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ |
ΧΤΑΠΟΔΙ | 23-25 € | 19-20 € | 18-19 € |
ΘΡΑΨΑΛΟ | 11-13 € | 8-9 € | 7-9 € |
ΚΑΛΑΜΑΡΙ | 23-25 € | 14 € | 12-14 € |
ΓΑΡΙΔΕΣ | 20 € | 12-14 € | 12-14 € |
ΜΥΔΙΑ | 7-8 € | 6-7 € | 5-6 € |
ΛΑΓΑΝΑ
Αθήνα: 3-3,5 ευρώ
Θεσσαλονίκη: 2,5-3 ευρώ