Η αύξηση του κατώτατου μισθού όσο ο πληθωρισμός είναι ένα σενάριο που το Υπουργείο Εργασίας τείνει να το θέσει σε εφαρμογή.
Τα δεδομένα δείχνουν ότι υπήρξαν αυξήσεις το 2022, αλλά αυξητικά και μάλιστα περισσότερο από τους μισθούς κινήθηκαν και οι τιμές λόγω της ενεργειακής κρίσης και της έκρηξης του πληθωρισμού.
Στην αγορά εργασίας υπάρχει και μια μερίδα εργαζομένων που αμείβονται στην «γκρίζα ζώνη» του κατώτατου μισθού, με αποδοχές της τάξης των 500 ως 600 ευρώ.
Συγκεκριμένα, με λιγότερα από 500 ευρώ το μήνα αμείβονται 336.400 εργαζόμενοι στην Ελλάδα (14,95 %) και μόνο 72.000 μισθωτοί λαμβάνουν περισσότερα από 3.000 μηνιαίως. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι στην Ελλάδα και συγκεκριμένα 376.542 άτομα (16,74%) αμείβονται με 701 – 800 ευρώ μηνιαίως.
Νίκος Παπαθανάσης: Έγκριση χρηματοδότησης 682 επενδυτικών σχεδίων στις περιοχές της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης
Μπορεί οι μισθοί το 2022 να αυξήθηκαν κατά 5% ωστόσο δεν φάνηκε στην τσέπη των εργαζομένων καθώς τα προηγούμενα χρόνια οι μισθοί ήταν πολύ χαμηλοί.
Αυξήσεις μισθών: Τα δύο σενάρια που πρέπει να εξετάσει η κυβέρνηση
«Η εξέλιξη των τριετιών κρίνεται απαραίτητη αν η κυβέρνηση θέλει να δει το θέμα σοβαρά» υποστήριξε ο κ. Καρούζος μιλώντας στην εκπομπή του Open «Τώρα Μαζί». Μάλιστα πρότεινε και μία δευτερεύουσα λύση. «Τουλάχιστον να εξελίσσονται οι τριετίες όσο ο εργαζόμενος παραμένει στον ίδιο εργοδότη.». συμπλήρωσε.
Τέλος, ο κ. Καρούζος επιβεβαίωσε το παράλογο. Είπε χαρακτηριστικά ότι ο εργοδότης προτιμά για μία μέση θέση εργασίας έναν εργαζόμενο που δεν έχει πολλά εφόδια (μεταπτυχιακό, γλώσσες, περαιτέρω εξειδίκευση) καθώς μπορεί είτε να θεσπιστούν νέα επιδόματα από την κυβέρνηση είτε να ζητήσει αύξηση του μισθού του ο ίδιος ο εργαζόμενος.
Αυξήσεις μισθών: Δείτε όσα ειπώθηκαν στον αέρα της εκπομπής
Ειδήσεις σήμερα
Fitch: Αναβάθμισε την ελληνική οικονομία σε ΒΒ+ – Ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα
Ποιοι πρέπει να υποβάλλουν δήλωση Ε9 – Οι προθεσμίες και τα μυστικά