Παρότι οι επιδοτήσεις του κράτους συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και έχουν «ρίξει» αρκετά το κόστος που τελικά καταβάλλουν οι πολίτες, χρειάζεται -σύμφωνα με τους ειδικούς- ακόμα σύνεση και η απαραίτητη εξοικονόμηση ενέργειας, έτσι ώστε να μην έρχονται τσουχτεροί λογαριασμοί ρεύματος.
Ποιος είναι όμως σήμερα ο φθηνότερος τρόπος θέρμανσης και πώς εξοικονομούμε χρήματα; Πιο… συμφέρουσα λύση για την τσέπη μας όσον αφορά το μηνιαίο κόστος είναι οι αντλίες θερμότητας τις οποίες ωστόσο διαθέτουν λίγα νοικοκυριά. Αμέσως πιο συμφέρουσες οικονομικά είναι οι κλιματιστικές μονάδες inverter Α++ και ακολουθεί η θέρμανση με πετρέλαιο, τη σκυτάλη παίρνει η θέρμανση με φυσικό αέριο λόγω των τιμών που είναι εδώ και μήνες στα ύψη και τελευταία και πιο κοστοβόρα είναι τα ηλεκτρικά σώματα ή οι ηλεκτρικές θερμάστρες.
Ο Ενεργειακός Επιθεωρητής Μηχανολόγος-Μηχανικός ΑΠΘ, Μιχάλης Χριστοδουλίδης (φωτογραφία) έφτιαξε για τον «Ε.Τ» παραδείγματα
Διαμέρισμα 100 τ.μ. – 4μελής οικογένεια
Για διαμέρισμα 100 τ.μ., που κατοικείται από μία τετραμελή οικογένεια, μέτρια θερμικά μονωμένο, εντός του αστικού ιστού και στη Β Κλιματική ζώνη (Λεκανοπέδιο Αθηνών), για:
-Σύστημα θέρμανσης με πετρέλαιο, 8 ώρες λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης την ημέρα με θερμοκρασία θερμοστάτη στους 20℃. Αυτό σημαίνει κατανάλωση πετρελαίου που αντιστοιχεί σε 1.582,50 θερμικές ΚWh, με βαθμό απόδοσης του καυστήρα στο 88%. Με τιμή του λίτρου πετρελαίου στα 1,15€/lt (όπου συμπεριλαμβάνεται και η επιδότηση των 0,25 ευρώ) 150 lt το μήνα, αυτό μας κοστίζει 172,50 ευρώ το μήνα.
-Σύστημα θέρμανσης με φυσικό αέριο, 8 ώρες λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης την ημέρα με θερμοκρασία θερμοστάτη στους 20℃. Αυτό σημαίνει κατανάλωση αερίου που αντιστοιχεί σε 52,75 θερμικές KWh την ημέρα, δηλαδή το μήνα 1.582,50 KWh με βαθμό απόδοσης του καυστήρα στο 88% (συμβατικός λέβητας, όχι συμπύκνωσης). Με τιμή της θερμικής κιλοβατώρας στα 0,12 ευρώ (περιλαμβάνει και την επιδότηση των 2,5 λεπτών την κιλοβατώρα) μας κάνει περίπου 189,90 ευρώ το μήνα.
-Σύστημα θέρμανσης με κλιματιστικά inverter Α++ (1 τεμ 18.000 Btu και 2 τεμ 9.000 Btu) για μέσο χρόνο λειτουργίας 8 ώρες την ημέρα και ρύθμιση θερμοκρασίας στους 22℃. Αυτά θα καταναλώσουν συνολικά 24,50 KWh την ημέρα και με 20 λεπτά την ΚWh (τρίτη κλίμακα επιδότησης) αυτό θα κοστίσει 4,90 ευρώ την ημέρα, δηλαδή το μήνα περίπου 147 ευρώ.
ECOFIN: Μετά την έγκριση της αναθεώρησης του Ταμείου Ανάκαμψης η απορρόφηση θα φτάσει στο 64%
-Σύστημα θέρμανσης με ηλεκτρικά σώματα ή ηλεκτρικές θερμάστρες (3 τεμ 2.000W) για μέσο χρόνο λειτουργίας 8 ώρες την ημέρα. Αυτά θα καταναλώσουν συνολικά 48,00 KWh την ημέρα και με 20 λεπτά την ΚWh (τρίτη κλίμακα επιδότησης) αυτό θα κοστίσει 9,60 ευρώ την ημέρα, δηλαδή το μήνα περίπου 288 ευρώ.
-Σύστημα θέρμανσης με Αντλία Θερμότητας αέρα-νερού, (8ΚW) υψηλής ενεργειακής απόδοσης (Α+, COP>3.20) μεσαίων θερμοκρασιών (προσαγωγή ζεστού νερού στα καλοριφέρ 55℃) για 8 ώρες λειτουργίας, έχουμε μια μέση ημερήσια κατανάλωση 16,00 KWh , άρα τον μήνα 480 KWh επί 20 λεπτά την κιλοβατώρα μάς κάνει 96 ευρώ το μήνα.
Διαμέρισμα 60 τ.μ. – ζευγάρι
Τι γίνεται όμως όταν το σπίτι είναι λιγότερα τετραγωνικά; Για παράδειγμα, σε διαμέρισμα 60 τ.μ., που κατοικείται από ένα ζευγάρι, μέτρια θερμικά μονωμένο, εντός του αστικού ιστού και στη Β Κλιματική ζώνη (Λεκανοπέδιο Αθηνών), για:
-Σύστημα θέρμανσης με πετρέλαιο, 8 ώρες λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης την ημέρα με θερμοκρασία θερμοστάτη στους 20℃. Αυτό σημαίνει κατανάλωση πετρελαίου που αντιστοιχεί σε 949,50 θερμικές ΚWh, με βαθμό απόδοσης του καυστήρα στο 88%. Με τιμή του λίτρου πετρελαίου στα 1,15 ευρώ /lt (όπου συμπεριλαμβάνεται και η επιδότηση των 0,25 ευρώ) 90 λίτρα το μήνα, αυτό μας κοστίζει 103,75 ευρώ το μήνα.
-Σύστημα θέρμανσης με φυσικό αέριο, 8 ώρες λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης την ημέρα με θερμοκρασία θερμοστάτη στους 20℃. Αυτό σημαίνει κατανάλωση αερίου που αντιστοιχεί σε 31,65 θερμικές KWh την ημέρα, δηλαδή το μήνα 949,50 KWh με βαθμό απόδοσης του καυστήρα στο 88% (συμβατικός λέβητας, όχι συμπύκνωσης). Με τιμή της θερμικής κιλοβατώρας στα 0,12 ευρώ (περιλαμβάνει και την επιδότηση των 2,5 λεπτών την κιλοβατώρα) μας κάνει περίπου 113,94 ευρώ το μήνα.
-Σύστημα θέρμανσης με κλιματιστικά inverter Α++ (1 τεμ 18.000 Btu και 1 τεμ 9.000 Btu) για μέσο χρόνο λειτουργίας 8 ώρες την ημέρα και ρύθμιση θερμοκρασίας στους 22℃. Αυτά θα καταναλώσουν συνολικά 14,70 KWh την ημέρα και με 20 λεπτά την ΚWh (τρίτη κλίμακα επιδότησης) αυτό θα κοστίσει 2,94 ευρώ την ημέρα, δηλαδή το μήνα περίπου 88 ευρώ.
-Σύστημα θέρμανσης με ηλεκτρικά σώματα ή ηλεκτρικές θερμάστρες (2 τεμ 2000W) για μέσο χρόνο λειτουργίας 8 ώρες την ημέρα. Αυτά θα καταναλώσουν συνολικά 32.00 KWh την ημέρα και με 20 λεπτά την ΚWh (τρίτη κλίμακα επιδότησης) αυτό θα κοστίσει 6,40 ευρώ την ημέρα, δηλαδή τον μήνα περίπου 192 ευρώ.
-Σύστημα θέρμανσης με Αντλία Θερμότητας αέρα-νερού, (6ΚW) υψηλής ενεργειακής απόδοσης (Α+, COP>3.20) μεσαίων θερμοκρασιών (προσαγωγή ζεστού νερού στα καλοριφέρ 55℃) για 8 ώρες λειτουργίας, έχουμε μια μέση ημερήσια κατανάλωση 9,60 KWh , άρα τον μήνα 288 KWh επι 20 λεπτά την κιλοβατώρα μας κάνει περίπου 58 ευρώ το μήνα.
Συμβουλές και απαντήσεις για εξοικονόμηση ενέργειας
Οπως επισημαίνει ο κ. Χριστοδουλίδης, σε όλες τις περιπτώσεις, εάν αυξηθεί ο βαθμός απόδοσης των καυστήρων-λεβήτων, είτε καίνε φυσικό αέριο είτε πετρέλαιο, κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, κάνοντας σωστή συντήρηση και ανάλογη ρύθμιση της θερμοκρασίας καύσης, τότε από το 88% του βαθμού απόδοσης που είχαμε λάβει στα παραπάνω σενάρια, πάμε στο 93%. «Με αυτόν τον τρόπο, πετυχαίνουμε μία εξοικονόμηση ενέργειας κοντά στο 8% και εάν αντί να βάλουμε το θερμοστάτη στους 20℃ τον βάλουμε στους 19℃, πετυχαίνουμε άλλο ένα περίπου 10% στην εξοικονόμηση ενέργειας» τονίζει χαρακτηριστικά στον «Ε.Τ.» και προσθέτει ότι «συνολικά πετυχαίνουμε μία εξοικονόμηση ενέργειας περίπου 18%, απλά με δύο ορθές κινήσεις. Ετσι λοιπόν, το μηνιαίο κόστος για θέρμανση με πετρέλαιο, σε μία κατοικία 100 τ.μ. από τα 172,50 ευρώ κατεβαίνουμε στα 141,45 ευρώ και αντίστοιχα με φυσικό αέριο από τα 221 ευρώ τον μήνα κατεβαίνουμε στα 181 ευρώ».
Απαντώντας στο ερώτημα πολλών πολιτών για να μείνει ο θερμοστάτης σταθερά στους 19℃ για 5 μήνες τη χειμερινή περίοδο, ο ενεργειακός επιθεωρητής επισημαίνει πως αυτό πρακτικά σημαίνει 24 ώρες χ 150μέρες, δηλαδή περισσότερη κατανάλωση καυσίμου, η οποία μπορεί να αυξήσει τον προϋπολογισμό για τις δαπάνες θέρμανσης κατά 35%-45%. «Ο ενδεδειγμένος τρόπος είναι ο θερμοστάτης στους 19℃ ή 20℃ μόνο για τις 8 ώρες λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης, ενώ τις υπόλοιπες 16 ώρες της ημέρας, ο θερμοστάτης να μη “μένει’’ εντελώς κλειστός (θέση OFF), αλλά να “κατεβαίνει’’ στους 16℃. Αυτός ο τρόπος χειρισμού του θερμοστάτη είναι ενδεδειγμένος μόνο σε κατοικίες, οι οποίες θερμαίνονται σε ημερήσια βάση, ενώ δεν ισχύει για εξοχικές κατοικίες που θερμαίνονται ένα ή δύο σαββατοκύριακα το μήνα».
Παθητική προθέρμανση
Εάν επιθυμούμε και περαιτέρω εξοικονόμηση ενέργειας, υπάρχουν έξυπνοι τρόποι, χωρίς κόστος, αρκεί να το αποφασίσουμε, τονίζει ο κ. Χριστοδουλίδης.
Για παράδειγμα, από τις 01:00 μ.μ. και μέχρι τις 5:00 μ.μ. ανοίγουμε τα ρολά, ή τα παντζούρια και τις κουρτίνες από τα κουφώματα του σπιτιού μας, που έχουν νότιο ή νοτιοδυτικό προσανατολισμό, για να αφήσουμε να εισέλθει ανεμπόδιστα η ηλιακή ακτινοβολία μέσα από τα τζάμια στο εσωτερικό των δωματίων, και δημιουργούμε κατά κάποιον τρόπο συνθήκες θερμοκηπίου Ετσι προθερμαίνουμε τις μεσημεριανές ώρες τους εσωτερικούς χώρους, οπότε με αυτήν την παθητική προθέρμανση, το σύστημα θέρμανσης όταν θα ξεκινήσει τις βραδινές ώρες να λειτουργεί, αυτό θα λειτουργήσει για αρκετή ώρα κατά κάποιον τρόπο σε economy mode.
Ο τρόπος αυτός παθητικής προθέρμανσης των χώρων και σε συνδυασμό με την πλήρη εξαέρωση του δικτύου των καλοριφέρ και το σφράγισμα των χαραμάδων διείσδυσης του εξωτερικού αέρα από κουφώματα ή άλλα ανοίγματα, πετυχαίνουμε άλλο ένα 5%-7% ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας. Πάντα δεν θα ξεχνάμε ότι μετά τη δύση του ηλίου, όπου λειτουργεί και η θέρμανση, κλείνουμε ρολά, παντζούρια για να μην αφήνουμε να εξέρχεται η θερμότητα από το εσωτερικό των χώρων προς το εξωτερικό περιβάλλον.
Ειδήσεις σήμερα
Σήμερα-Ντόρα Κουτροκόη: Τέλος από τον ΣΚΑΪ, αποχωρεί αύριο – Όλο το παρασκήνιο [βίντεο]
Οι τραγικές νύχτες της Μαρίας Κάλλας στα χέρια του Ωνάση: Τη νάρκωνε και την βίαζε
Σοκ στη Γη της Ελιάς: Ο Φίλιππος και η Ειρήνη είναι αδέρφια – Το τεστ DNA «μίλησε»