Στο πωλητήριο έγγραφο αποτυπώνεται με σαφήνεια (σελ. 3) πως, σύμφωνα με την από 17-11-2015 συμφωνία εκχώρησης, το ΤΠ&Δ προβαίνει σε επιπλέον εκχώρηση και μεταβίβαση περαιτέρω απαιτήσεων από στεγαστικά δάνεια συνολικού ποσού 5.299.6689,48 ευρώ στην Grifonas Finance. Η σύμβαση καταχωρίσθηκε νομότυπα, κατά τις προβλέψεις της νομοθεσίας, στο Ενεχυροφυλακείο Αθηνών στον τόμο 8/266.
Η απάντηση
Σε ανακοίνωσή του το ΤΠ&Δ υποστηρίζει ότι «σε υλοποίηση απόφασης του ΚΥΣΟΙΠ (σ.σ.: Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής), του Ιουλίου 2016, επαναγόρασε τον τρέχοντα μήνα δάνεια συνολικής αξίας 4,8 εκατ. ευρώ, που είχαν εκχωρηθεί, στο πλαίσιο τιτλοποίησης, τον Ιούλιο του 2006 στην εταιρία ειδικού σκοπού Grifonas Finance No1 PLC με έδρα το Λονδίνο».
Αυτή η επαναγορά, που σημειώνεται ότι έγινε τον Ιούλιο 2016, αφορά δάνεια που πουλήθηκαν το 2006 και όχι αυτά που πουλήθηκαν τον Νοέμβριο του 2015, στα οποία και αναφέρεται το δημοσίευμα. Αλλωστε γίνεται εύκολα αντιληπτό πως ούτε το ποσό δεν συμφωνεί (δάνεια ύψους 5,3 εκατ. ευρώ πούλησαν και δάνεια 4,8 εκατ. ευρώ επαναγόρασαν). Και, βέβαια, ποιος ο λόγος να πουλήσουν δάνεια ύψους 5,3 εκατ. αν ήταν να τα επαναγοράσουν μετά από 7 μήνες; Συνεπώς, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για τα ίδια δάνεια.
Από εκεί και πέρα, αξίζει να σημειωθεί πως το ΤΠ&Δ δεν μπορεί να επαναγοράσει αν δεν εκχωρήσει άλλα δάνεια. Γεγονός που αναφέρεται και στη σύμβαση, αλλά το παραδέχεται και η διοίκηση του ΤΠ&Δ στην ανακοίνωση που έβγαλε.
Πρόστιμο 314.389 ευρώ σε τρεις εταιρείες βρεφικών ειδών από την Επιτροπή Ανταγωνισμού
Ρύθμιση
«Σε εφαρμογή του νόμου 3453/2006 και σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων, η πολιτική που ακολουθούσε το Ταμείο όλα τα προηγούμενα χρόνια, προκειμένου να ρυθμίζει τιτλοποιημένα δάνεια, ήταν αυτά να αντικαθίστανται με άλλα, μέσω συμβάσεων επανεκχώρησης και εκχώρησης, που συνάπτονταν ταυτόχρονα», επισημαίνεται χαρακτηριστικά από το ΤΠ&Δ.
Υπενθυμίζεται πως απαγορεύεται η ρύθμιση των τιτλοποιημένων δανείων (γίνεται μόνο κατ’ εξαίρεση). Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι δανειολήπτες που υπάγονται σε αυτό το καθεστώς δεν έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε κάποια ρύθμιση του δανείου τους.
Με αυτά τα δεδομένα, προκύπτει το εύλογο ερώτημα: Εφόσον επαναγόρασαν δάνεια τον Ιούλιο του 2016, όπως λένε οι ίδιοι στην ανακοίνωσή τους, δεν σημαίνει αυτομάτως πως εκχώρησαν αντίστοιχα άλλα δάνεια το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα;
Είναι ολοφάνερο πως το ΤΠ&Δ μέσω αυτής της πρακτικής διαιωνίζει το πρόβλημα, δημιουργώντας νέα γενιά δανειοληπτών που δεν έχει το δικαίωμα ρύθμισης παρά τις εξαιρετικά δυσμενείς οικονομικά συνθήκες.
Εύλογη, τέλος, απορία γεννιέται για τον λόγο που το ΤΠ&Δ μπήκε στη διαδικασία να αμφισβητήσει ένα δικό του έγγραφο και παράλληλα την πώληση των δανείων που έλαβε χώρα τον Νοέμβριο του 2015. Σημειώνεται πως το fund Grifonas εκπροσώπησε το ίδιο πρόσωπο που εκπροσώπησε και το ΤΠ&Δ.
Στα… κάγκελα
«Θέση μας καθώς και θέση της ΑΔΕΔΥ, και άλλων συλλογικών οργανώσεων, ήταν και είναι να εφαρμοστούν λύσεις προς ανακούφιση των δανειοληπτών, όπως ήταν και οι κυβερνητικές υποσχέσεις τουλάχιστον πριν από λίγο χρόνο. Λύσεις υπάρχουν, πολιτική βούληση ίσως δεν υπήρξε ποτέ», ανέφερε ο πρόεδρος των εργαζομένων του Ταμείου, Βασίλης Πέτσας, στον «Ε.Τ.».
Κατά τα λεγόμενα του ίδιου οι εργαζόμενοι του ΤΠ&Δ είναι «αντίθετοι σε κάθε μορφής τιτλοποιήσεις και πωλήσεις δικαιωμάτων προς τρίτους».
ΙΩΑΝΝΑ ΦΕΝΤΟΥΡΗ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου