Δεν είναι η πρώτη φορά που προσλαμβάνονται σύμβουλοι για αρκετές από τις συγκεκριμένες ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και πάλι η αγορά δυσκολεύεται να κατανοήσει τη σπουδή του ΤΑΙΠΕΔ και οι «επιφυλακτικά σκεπτόμενοι» επικεντρώνονται στην απουσία του Υπερταμείου (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας – ΕΛΣΥΠ Α.Ε.) από τη διαδικασία, επισημαίνοντας ότι σε αρκετές περιπτώσεις, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα την ΕΥΔΑΠ και τη ΔΕH, το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει μόνο τμήμα της συμμετοχής του Δημοσίου.
Σύμφωνα με την επιφυλακτική σχολή σκέψης, υπάρχει το ερώτημα «για ποιο λόγο βγαίνουν στον αέρα διαγωνισμοί που αφορούν την “αξιοποίηση” μόνο του ποσοστού του ΤΑΙΠΕΔ και όχι της συνολικής συμμετοχής του Δημοσίου».
Οι ίδιοι προσθέτουν πως το ποσοστό του Δημοσίου, ανεξάρτητα από το τι κατέχει ήδη το ΤΑΙΠΕΔ, θα μεταφερθεί στην ΕΛΣΥΠ Α.Ε. Γι’ αυτό και δυσκολεύονται να εξηγήσουν γιατί στο Ταμείο δεν περίμεναν μέχρι να μεταβιβαστούν τα ποσοστά στο Υπερταμείο ώστε να προωθήσουν ενιαίο σχέδιο για το σύνολο της συμμετοχής.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ΕΥΔΑΠ, όπου προσλαμβάνονται σύμβουλοι για δεύτερη φορά την τελευταία πενταετία. Στην ΕΥΔΑΠ το ΤΑΙΠΕΔ έχει το 27,30%, το Δημόσιο το 34,03%, ενώ το 9,99% ανήκει στο γνωστό μεγαλοεπενδυτή John Paulson. Υποτίθεται πως και το ποσοστό του Δημοσίου θα μεταφερθεί στο Υπερταμείο το οποίο θα ελέγχει συνολικά περί το 61,333% της ΕΥΔΑΠ.
Υπενθυμίζεται ότι στην ΕΥΑΘ, το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 74,017%, ενώ το 5,0124% κατέχει η Suez Environnement Co.
Από την άλλη, υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σύμφωνα με την οποία το Δημόσιο πρέπει να κατέχει τουλάχιστον το 50% συν μία μετοχή σε εταιρίες διαχείρισης υδάτων όπως η ΕΥΔΑΠ. Συνεπώς, για την πώληση ποιου ποσοστού προσλαμβάνεται σύμβουλος; Του 11,333%;
Εφορία: Τα 7 SOS για να γλιτώστε έξτρα φόρους πληρώνοντας ηλεκτρονικά
Το ίδιο ισχύει και για την ΕΥΑΘ. Με βάση την απόφαση του ΣτΕ μπορεί να μεταβιβαστεί μόνο το 24,017%.
Η συγκεκριμένη απόφαση ήταν και η αιτία για να σταματήσει, προ ετών, η πρώτη προσπάθεια αναζήτησης επενδυτών για τις δύο εταιρίες, αν και είχε εκφραστεί έντονο ενδιαφέρον και για τις δύο εισηγμένες στο Χ.Α. από ξένους και εγχώριους ομίλους και κοινοπραξίες.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στη ΔΕH όπου η κυβέρνηση εδώ και μήνες μάχη με τους εκπροσώπους των δανειστών ώστε το 17% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ να μεταφερθεί στο Υπερταμείο μαζί με το υπόλοιπο 34% που ελέγχει το Δημόσιο. Ετσι θα υπάρχει ένα ενιαίο ποσοστό 51% που θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο.
Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 65% της ΔΕΠΑ (το υπόλοιπο 35% ελέγχεται από τα Ελ. Πετρέλαια) και είναι γνωστή η ιστορία του πρώτου διαγωνισμού και των τακτικών επισκέψεων της ηγεσίας της ρωσικής Gazprom. Και αν η νέα προσπάθεια πώλησης της ΔΕΠΑ, αν ποτέ προχωρήσει, θα είναι εξίσου δύσκολη με την πρώτη, ακόμα πιο περίπλοκη υπόθεση θα είναι η «αξιοποίηση» του ποσοστού (35,47%) που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στα Ελ. Πετρέλαια, μεγαλύτερος μέτοχος των οποίων είναι ο όμιλος Λάτση με 45,17%.
Σημειώνεται πως η θυγατρική του Υπερταμείου στην οποία θα μεταφερθούν τα ποσοστά του Δημοσίου σε κρατικές επιχειρήσεις, η Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), δεν έχει μέχρι σήμερα ιδρυθεί. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί πριν από τα μέσα του καλοκαιριού, όπως είχε υποστηρίξει και σε πρόσφατη συνέντευξή του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.
«Το νερό και η ενέργεια θα μείνουν υπό δημόσιο έλεγχο. Αυτό είναι εγγυημένο όσο είμαστε εμείς εδώ», τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, μετά την ολοκλήρωση της πρόσφατης σύσκεψης που είχε στο Δημαρχείο της Πάτρας με τους πέντε δημάρχους της Αχαΐας και τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, οπότε σε κάθε περίπτωση οψόμεθα…
Aπό την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής