ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ
Ο λόγος είναι ότι τα στοιχεία που έχουν αναγράψει στις συγκεκριμένες δηλώσεις για τα ποσά των μισθωμάτων που απώλεσαν δεν κατέστη δυνατό να επαληθευτούν από τις διασταυρώσεις στις οποίες προέβη η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, καθώς διαπιστώθηκε είτε ότι επρόκειτο για ακίνητα που δεν είχαν δηλωθεί στο Ε9 και στο Ε1 είτε για μη πραγματικά ποσά μισθωμάτων. Οι διασταυρώσεις διενεργήθηκαν μεταξύ των στοιχείων που αναγράφονταν στις δηλώσεις Covid, στις δηλώσεις Ε9 και Ε1, καθώς επίσης και στις δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης που είχαν υποβάλει οι ιδιοκτήτες.
Oπως γίνεται αντιληπτό, για πολλές από τις περιπτώσεις αυτές διατυπώνονται υποψίες ότι κρύβουν μεθοδεύσεις φοροδιαφυγής, καθώς φαίνεται ότι επί πολλούς μήνες κάποιοι ιδιοκτήτες δήλωναν ποσά μισθωμάτων χαμηλότερα από αυτά που εισέπρατταν στην πραγματικότητα, ή είχαν αυξήσει τα μισθώματα αλλά δεν είχαν δηλώσει την ενέργειά τους αυτή στη Φορολογική Διοίκηση.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας σε ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου υποβληθείσα από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖA, Γιώτα Πούλου:
– Παρά τις συνεχείς παρατάσεις και τις επανειλημμένες ενεργοποιήσεις της δυνατότητας υποβολής δηλώσεων Covid ή πραγματοποίησης διορθώσεων σε υποβληθείσες δηλώσεις Covid ή/και σε δηλώσεις μίσθωσης ακίνητης περιουσίας, σημαντικό ποσοστό δηλώσεων δεν διορθώθηκε. Αντίθετα, σε ορισμένες περιπτώσεις οι φορολογούμενοι υπέβαλαν πολλαπλές δηλώσεις για το ίδιο ακίνητο, ή πραγματοποίησαν λύσεις μισθώσεων και εκ νέου μισθωτήριο, ή με τις ενέργειές τους προέκυψε μειωμένο ποσό αποζημίωσης, γεγονός που οδήγησε στην ανάγκη υλοποίησης ψηφιακής αυτόματης επεξεργασίας συμψηφισμών ποσών μεταξύ των μηνών καταβολής.
Πρωτογενές πλεόνασμα για νέες μειώσεις φόρων: Υπέρβαση 4 δισ. € το 2024
– Στο σύνολο των εκκρεμοτήτων, η μεγάλη πλειονότητα πλέον δεν είναι εφικτό να αντιμετωπιστεί με μηχανογραφική επεξεργασία και εξετάζονται μεμονωμένα από σχετική ομάδα εργασίας της ΑΑΔΕ, η οποία αναμένεται να ενισχυθεί τις επόμενες ημέρες, για την επίσπευση του σχετικού έργου.
Ενδεικτικά, αναφέρονται οι ακόλουθες περιπτώσεις:
- Εκμισθούμενα ακίνητα, τα οποία δεν αντιστοιχούν σε δηλωθέντα εμπράγματα δικαιώματα, με αποτέλεσμα να απαιτείται έλεγχος των αντίστοιχων νομιμοποιητικών εγγράφων που αποδεικνύουν την έννομη σχέση του εκμισθωτή με το ακίνητα.
- Αναπροσαρμογές του μισθώματος που δεν αποτυπώνονται με τροποποίηση της μίσθωσης, αλλά με αναγραφή στις «Σημειώσεις» της αρχικής μίσθωσης.
- Πολλαπλές δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας ή πολλαπλές δηλώσεις Covid (για την ίδια περίοδο ή/και από πολλαπλούς μισθωτές), στις οποίες δεν ταυτοποιούνται τα ακίνητα.
- Αλυσίδες διαδοχικών υπεκμισθώσεων ή/και πολλαπλών ακινήτων.
Ταυτόχρονα, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών, είναι υπό εξέταση περιπτώσεις αδικαιολόγητων αυξήσεων μισθωμάτων κατά την περίοδο της πανδημίας. Επίσης, 19.000 περίπου φορολογούμενοι-ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων δεν έχουν καταχωρισμένο αριθμό IBAN, προκειμένου να κατατεθεί το αναλογούν ποσό αποζημίωσης στον τραπεζικό λογαριασμό τους. Για τις περιπτώσεις αυτές, θα αποσταλούν εκ νέου μηνύματα ειδοποιήσεων, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, από την ΑΑΔΕ.
Οπως διαβεβαίωσε ο κ. Σταϊκούρας, από την ΑΑΔΕ και το υπουργείο Οικονομικών καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε οι -συγκριτικά λίγες- περιπτώσεις εκκρεμοτήτων που απομένουν να τακτοποιηθούν στο επόμενο διάστημα, κατόπιν της επεξεργασίας που απαιτείται για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.
Ταυτόχρονα, όπως ανέφερε ο υπουργός, σχεδιάζεται, σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, η αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα και να αυτοματοποηθεί περαιτέρω η τήρηση των δεδομένων στην ΑΑΔΕ σχετικά με την ιδιοκτησία και τη διαχείριση των ακινήτων.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr