Γράφει ο Γιώργος Παλαιτσάκης
Οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων θα πρέπει να υποβληθούν το αργότερο μέχρι τις 30 Ιουνίου 2022, ενώ εκκρεμεί η κατάθεση και ψήφιση στη Βουλή νομοθετικής ρύθμισης που θα προβλέπει την εξόφληση των επιπλέον ποσών φόρων που θα προκύπτουν από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων σε 8 μηνιαίες δόσεις, από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους έως και τον Φεβρουάριο του 2023.
Νέοι κωδικοί
Η απόφαση που καθορίζει τη μορφή και το περιεχόμενο του βασικού εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης και παρέχει αναλυτικές διευκρινίσεις για τον τρόπο συμπλήρωσης υποβολής και ελέγχου των δηλώσεων εκδόθηκε πρόσφατα από τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γ. Πιτσιλή. Βάσει των όσων προκύπτουν από την απόφαση στο έντυπο Ε1 του φορολογικού έτους 2021 που θα υποβληθεί φέτος από τα φυσικά πρόσωπα, προστέθηκαν οι ακόλουθοι νέοι κωδικοί:
* Κωδικοί 043-044 του Πίνακα 2: Πρέπει να συμπληρωθούν από τους φορολογουμένους που έχουν μεταφέρει τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα και απέκτησαν το 2021 εισόδημα από μισθωτή εργασία στην Ελλάδα, προκειμένου να απαλλαγούν από το 50% του φόρου εισοδήματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
* Κωδικοί 873-874 του Πίνακα 4: Πρέπει να δηλωθούν οι μεταφερόμενες ζημιές από την πώληση τίτλων των προηγούμενων φορολογικών ετών, οι οποίες δεν έχουν συμψηφιστεί με κέρδη από την ίδια αιτία και γίνεται διάκρισή τους σε ημεδαπής/αλλοδαπής.
* Κωδικοί 081, 082, 083 του Πίνακα 6: Για τα ενοίκια που καταβλήθηκαν για κύρια κατοικία της οικογένειας πρέπει στους κωδικούς αυτούς να δηλωθεί ο αριθμός δήλωσης μίσθωσης.
* Κωδικοί 084, 085, 086 του Πίνακα 6: Για τα ενοίκια που καταβλήθηκαν για κατοικία παιδιών της οικογένειας που σπουδάζουν πρέπει στους κωδικούς αυτούς να δηλωθεί ο αριθμός δήλωσης μίσθωσης.
* Κωδικοί 818-820-822 του Πίνακα 6: Προστέθηκαν στον Πίνακα 6 και πρέπει να συμπληρωθούν από τη σύζυγο εφόσον αυτή έχει υπογράψει σύμβαση μίσθωσης ή εφόσον η μίσθωση αφορά σε κατοικία εξαρτώμενου τέκνου που δεν έχει αποκτήσει από κοινού με τον υπόχρεο.
Ποια είναι τα προγράμματα ΕΣΠΑ ενίσχυσης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
* Κωδικός 087 του Πίνακα 6: Στον κωδικό αυτό πρέπει να αναγραφεί ο αριθμός δήλωσης μίσθωσης σε κάθε περίπτωση μίσθωσης ακινήτου που δεν είναι κύρια κατοικία ή κατοικία παιδιών που σπουδάζουν.
* Κωδικοί 633-634 του Πίνακα 7: Δηλώνεται το ποσό που καταβλήθηκε σε καθηγητές και λέκτορες πλήρους απασχόλησης σε ΑΕΙ που δεν ασκούν ατομικά επιχειρηματική δραστηριότητα στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) του ΑΕΙ.
* Κωδικός 033 του Πίνακα 8: Συμπληρώνεται από τον υπόχρεο ο συνολικός αριθμός των τέκνων του, ήτοι τα κοινά τέκνα με τη σύζυγο και τα μη κοινά τέκνα τους.
Τι να προσέξουμε
Επίσης, με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ διευκρινίζονται, μεταξύ πολλών άλλων, τα εξής:
- Δηλώσεις συζύγων: Στις κοινές δηλώσεις συζύγων διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και εκδίδονται δύο πράξεις προσδιορισμού φόρου, μία για κάθε σύζυγο. Πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου/ΜΣΣ δεν συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου και στην περίπτωση που έχουν και οι δύο πιστωτικά ποσά επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο χωριστά. Ο φόρος των συζύγων/μερών συμφώνου συμβίωσης που προκύπτει από την κοινή τους δήλωση βεβαιώνεται στη ΔΟΥ του υπόχρεου, ακόμη και στις περιπτώσεις που οι σύζυγοι έχουν διαφορετική ΔΥΟ, λόγω του ότι ο ένας εκ των δύο (ή και οι δύο) ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα ή λόγω διαφορετικής φορολογικής κατοικίας. Ως εκ τούτου, οι πράξεις προσδιορισμού φόρου που εκδίδονται με την υποβολή κοινής δήλωσης αναγράφουν και στους δύο συζύγους/ΜΣΣ τη ΔΟΥ του υπόχρεου συζύγου.
- Χωριστές δηλώσεις συζύγων: Οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις εφόσον τουλάχιστον ο ένας εκ των δύο έχει δηλώσει την επιλογή αυτή στην ΑΑΔΕ. Χωριστές δηλώσεις υποβάλλονται υποχρεωτικά από τους συζύγους στις περιπτώσεις που έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.
- Ειδική εισφορά αλληλεγγύης: Ειδικά για το φορολογικό έτος 2021, απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα, με εξαίρεση τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία στον δημόσιο τομέα και στις συντάξεις. Αν στο φορολογικό έτος 2021 προκύψει προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων που φορολογείται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα ή μισθωτή εργασία, προκειμένου να μην επιβληθεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, πρέπει για τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη (2019 και 2020) είτε να μην υπάρχει προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων είτε αυτή να έχει καλυφθεί έστω και με εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση. Η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης στην προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων που φορολογείται ως μισθωτή εργασία χορηγείται μόνο εφόσον ο φορολογούμενος αποκτά πραγματικό εισόδημα από μισθωτή εργασία εκτός δημοσίου τομέα και συντάξεων.
- Τέλος επιτηδεύματος: Εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος των 650 ή των 1.000 ευρώ:
* Οι εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
* Οι αγρότες – μέλη αγροτικών συνεταιρισμών.
* Οσοι έχουν πραγματοποιήσει έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας αλλά βρίσκονται σε κατάσταση πτώχευσης ή αδράνειας. Σε περίπτωση που η αδράνεια δεν καταλαμβάνει ολόκληρο το φορολογικό έτος, το τέλος επιτηδεύματος περιορίζεται ανάλογα με τους μήνες λειτουργίας.
* Οι πλοιοκτήτες των υπό ελληνική σημαία αλιευτικών πλοίων και πλοιαρίων, καθώς και των ρυμουλκών των οποίων ο χρόνος δραστηριοποίησης σε υπηρεσίες θαλάσσιων μεταφορών δεν υπερβαίνει το 50% του συνολικού χρόνου δραστηριοποίησής τους.
- Ανείσπρακτα ενοίκια: Τα ενοίκια του 2021 που δεν κατάφερε να εισπράξει από τον ενοικιαστή του ο ιδιοκτήτης εκμισθούμενου ακινήτου συμπληρώνονται πρώτα στο έντυπο Ε2, εφόσον έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος έχει εκδοθεί σε βάρος του ενοικιαστή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων που συνοδεύεται από το αποδεικτικό επίδοσής της και εφόσον έχουν προσκομιστεί στη ΔΟΥ ευκρινή φωτοαντίγραφα αυτών πριν από την υποβολή της δήλωσης. Στην περίπτωση ασκηθείσας αγωγής στην οποία αναγράφεται ότι διεκδικούνται μισθώματα μέχρι την εκδίκαση αυτής, η αγωγή γίνεται δεκτή ως δικαιολογητικό, εφόσον συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση, όπου θα αναγράφεται το χρονικό διάστημα για το οποίο οφείλονται τα μισθώματα. Ειδικά για την περίπτωση που ο μισθωτής/υπομισθωτής έχει πτωχεύσει, αρκεί η προσκόμιση αντιγράφου του πίνακα αναγγελίας χρεών στον οποίο εμφανίζεται η απαίτηση του εκμισθωτή/υπεκμισθωτή.
- Τεκμήρια διαβίωσης: Τα τεκμήρια διαβίωσης (οι τεκμαρτές δαπάνες χρήσης για κατοικίες, Ι.Χ. αυτοκίνητα, σκάφη κ.λπ.) επανέρχονται σε ισχύ για όλους τους φορολογουμένους. Συναθροιζόμενα με τυχόν δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων που πραγματοποίησε ο φορολογούμενος (αγορές σπιτιών, αυτοκινήτων, αποπληρωμή δανείων καταναλωτικών κ.λπ.) προσδιορίζουν, πολλές φορές, το εισόδημα κάθε φορολογούμενου με τεκμαρτό τρόπο σε επίπεδα υψηλότερα του πραγματικού δηλωθέντος εισοδήματος. Το αποτέλεσμα είναι ο φορολογούμενος να έρχεται αντιμέτωπος με τον κίνδυνο επιβάρυνσης με επιπλέον φόρους. Για να αποτραπεί ένας τέτοιος κίνδυνος, ο φορολογούμενος θα πρέπει να καλύψει τη διαφορά μεταξύ χαμηλού πραγματικού και υψηλού τεκμαρτού εισοδήματος με διάφορους τρόπους, όπως η ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών, η επίκληση εισοδημάτων που απαλλάσσονται από το φόρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο, η επίκληση εσόδων εισπραχθέντων εντός του 2021 από την πώληση περιουσιακών στοιχείων ή από γονικές παροχές ή δωρεές χρηματικών ποσών ή από δάνεια κ.λπ. Οι παραπάνω κατηγορίες ποσών που καλύπτουν τεκμήρια δηλώνονται στους κωδικούς του Πίνακα 6 της φορολογικής δήλωσης.
- Υποχρέωση εξόφλησης δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα μέχρι ποσού 30% του ετήσιου εισοδήματος: Κάθε φορολογούμενος με ετήσιο ατομικό πραγματικό εισόδημα έτους 2021 προερχόμενο εκ μίας ή περισσοτέρων από τις 5 βασικές πηγές, δηλαδή από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και ενοίκια ακινήτων, πρέπει να έχει πραγματοποιήσει κατά το χρονικό διάστημα από την 1η-1-2021 έως την 31η-12-2021 δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών συνολικού ύψους ίσου με το 30% του εισοδήματος αυτού. Για να αναγνωριστούν οι δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών, θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (προπληρωμένες κάρτες, πληρωμές μέσω e-banking κ.λπ.). To ποσό των δαπανών που λαμβάνεται υπόψη δεν μπορεί να υπερβεί σε ετήσια βάση τα 20.000 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση φορολογουμένου ο οποίος δεν έχει καταφέρει να καλύψει το απαιτούμενο συνολικό ποσό δαπανών, το οποίο αντιστοιχεί, όπως προαναφέραμε, στο 30% του συνολικού ετήσιου ατομικού πραγματικού εισοδήματος του έτους 2021, το «ακάλυπτο» ποσό φορολογείται με 22%.
Οσοι φορολογούμενοι βαρύνονται με δαπάνες για πληρωμές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ για τοκοχρεωλυτικές δόσεις δανείων και για ενοίκια, οι οποίες υπερβαίνουν αθροιστικά το 60% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος του 2021, οφείλουν να έχουν καλύψει ποσοστό 20% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος του 2021 με δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Προϋπόθεση για να ισχύσει αυτό το μειωμένο -από 30% σε 20%- ποσοστό είναι οι δαπάνες για φόρους, δάνεια και ενοίκια να έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αναγράψουν τα ποσά των δαπανών που εξόφλησαν το 2021 με ηλεκτρονικά μέσα στους κωδικούς 049-050 του Πίνακα 7 της δήλωσης, λαμβάνοντας ηλεκτρονική πληροφόρηση από στοιχεία που έχει αναρτήσει η ΑΑΔΕ στο ηλεκτρονικό έντυπο της δήλωσης.
ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ: Οι 12 κατηγορίες που δεν χρειάζονται e-δαπάνες
- Απαλλαγή από την υποχρέωση εξόφλησης δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα μέχρι ποσού 30% του ετήσιου εισοδήματος: Από την υποχρέωση να καλύψουν το 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής εξαιρούνται πλήρως για το φορολογικό έτος 2021:
* Φορολογούμενοι 70 ετών και άνω.
* Ατομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.
* Φορολογούμενοι που βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.
* Φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα.
* Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή.
* Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
* Oι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.
* Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
* Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
* Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών).
* Οσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα.
* Οι φυλακισμένοι.
Οι φορολογούμενοι που περιλαμβάνονται στις παραπάνω 12 περιπτώσεις εξαιρέσεων πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς 023-024 του Πίνακα 2 της φορολογικής δήλωσης για να διασφαλίσουν την απαλλαγή τους.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr