Γράφει η Ιωάννα Φεντούρη
Ενδεχόμενο εμπάργκο προς τη Ρωσία μεταφράζεται σε άνοδο στις διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου, ανέφερε στον «Ε.Τ.» ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), Γιώργος Ασμάτογλου.
Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα προμηθεύεται πετρέλαιο σε ποσοστό 50% περίπου από τη Ρωσία, ενώ το υπόλοιπο προέρχεται από τον Κόλπο και τη Λιβύη.
Τις τελευταίες ημέρες, η διεθνής τιμή του πετρελαίου κινείται κοντά στο «φράγμα» των 100 δολαρίων το βαρέλι, με τη μέση πανελλήνια τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης να διαμορφώνεται στο 1,88 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου θέρμανσης στο 1,27 ευρώ το λίτρο, σύμφωνα με στοιχεία (22/2) από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Ενα μήνα πριν, οι αντίστοιχες τιμές διαμορφώνονταν σε 1,80 και 1,21 ευρώ το λίτρο, αντίστοιχα.
Ανοδικά
Ο κ. Ασμάτογλου εκτιμάει πως εάν η διεθνής τιμή αγγίξει τα 120 δολάρια το βαρέλι, τότε το κόστος της απλής αμόλυβδης θα ξεπεράσει τα 2 ευρώ στα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ παράλληλα το πετρέλαιο θέρμανσης θα φτάσει να πωλείται 1,38 ευρώ το λίτρο.
Κτηματολόγιο: Για ποιους λήγει η προθεσμία - Βήμα-βήμα η διαδικασία και το maps.ktimatologio.gr
Σύμφωνα με τον ίδιο, από τις αρχές του χρόνου παρατηρήθηκε μια μικρή ανοδική τάση στις τιμές του πετρελαίου, η οποία έχει ενταθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα. Αν συνεχιζόταν η αρχική τάση, το σενάριο των 120 δολαρίων το βαρέλι θα το βλέπαμε να υλοποιείται τον Ιούνιο του 2022, υποστηρίζει. Ωστόσο, οι διεθνείς εξελίξεις το έχουν φέρει πιο κοντά.
Η άνοδος στις διεθνείς τιμές του αργού, που θα αυξήσει κατ’ επέκταση το κόστος των εγχώριων καυσίμων, θα είναι μια δυσμενής συνθήκη τόσο για τους καταναλωτές και τους επαγγελματίες του κλάδου όσο και για τα έσοδα του κράτους, καθώς θα μειωθεί ακόμη περισσότερο η κατανάλωση.
Ο αντιπρόεδρος της ΠΟΠΕΚ κάνει λόγο για πτώση της τάξεως του 15%, ήδη, στην κατανάλωση καυσίμων κίνησης (σ.σ.: βενζίνη, diesel, υγραέριο) στην Αττική, τουλάχιστον κατά το τελευταίο 15νθήμερο. Οσο για το πετρέλαιο θέρμανσης, σημειώνει πως η μέση παραγγελία δεν υπερβαίνει τα 300 λίτρα.
Στη δεκάδα
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (21/2) από το Global Petrol Prices, η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στη δεκάδα με την ακριβότερη βενζίνη, παγκοσμίως. Ειδικότερα, βρίσκεται στην 8η θέση της κατάταξης, με το κόστος του λίτρου στο 1,884 ευρώ. Πρώτο στην παγκόσμια λίστα είναι το Χονγκ Κονγκ με 2,413 ευρώ το λίτρο, ακολουθούν η Ολλανδία (2,048), η Νορβηγία (2,003), η Ισλανδία (1,939), η Φινλανδία (1,936), η Δανία (1,904) και το Ισραήλ (1,903). Τη δεκάδα συμπληρώνουν η Ιταλία (1,850) και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (1,836).
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr