Γράφει ο Τάσος Δασόπουλος
Με τα στοιχεία που παρατέθηκαν στους εκπροσώπους των θεσμών από τις ελληνικές αρχές, έγινε αποδεκτό ότι η ανάπτυξη για το 2021 θα είναι πολύ πάνω από 8%. Τούτο, ενώ ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, σε πρόσφατες δηλώσεις του εκτίμησε ότι η περσινή ανάπτυξη μπορεί να φτάσει και το 9,5%.
Φορολογικά έσοδα
Με βάση εκτιμήσεις από το υπ. Οικονομικών, τα φορολογικά έσοδα του Προϋπολογισμού για το 2021 αναμένεται να κλείσουν στο τέλος του μήνα με υπέρβαση 1,4-1,5 δισ. ευρώ, παρά τη μικρή κάμψη που είχαν ένα μέρος του Ιανουαρίου από τα περιοριστικά μέτρα και τη σφοδρή χιονόπτωση της «Ελπίδας». Το αποτέλεσμα αυτό, με αναγωγή στο συνολικό ΑΕΠ, παραπέμπει σε τουλάχιστον 1,5% υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας για τον προηγούμενο χρόνο, ο οποίος με τη σειρά του δημιουργεί έναν πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο 750-900 εκατ. ευρώ.
Από τα χρήματα αυτά, τα 335 εκατ. ευρώ διατέθηκαν, με την έγκριση των δανειστών, για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13%, παρά τις αβεβαιότητες για τις πρόσθετες ανάγκες που δημιουργεί η συνέχιση της πανδημίας, αλλά και η ανάγκη μέτρων για την ανάσχεση του πληθωρισμού. Το βασικό επιχείρημα από την ελληνική πλευρά ήταν ότι τα 335 εκατ. ευρώ είναι «μικτά», καθώς η μείωση του φόρου θα σημάνει αύξηση της εισπραξιμότητάς του από το 81% που είναι σήμερα, αλλά και ώθηση στην αγορά ακινήτων, μέσω της οποίας θα ανακτήσουν μέρος της απώλειας. Τα επιχειρήματα αυτά βρήκαν ανταπόκριση και τελικά το ελληνικό αίτημα έγινε αποδεκτό και έδωσε το «πράσινο φως» για τις ανακοινώσεις της περασμένης Τετάρτης.
Στη 14η και μάλλον τελευταία αξιολόγηση που θα γίνει τον Απρίλιο, θα συζητηθεί η μονιμοποίηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για την εστίαση, τον τουρισμό, τις μεταφορές, τα θέατρα, τους κινηματογράφους , τα γυμναστήρια και τις σχολές χορού, που υλοποιήθηκε από τον Ιούνιο του 2022 ως έκτακτο μέτρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας και έχει παραταθεί μέχρι και το τέλος Ιουλίου. Το μέτρο έχει δημοσιονομικό κόστος περίπου 230 εκατ. ευρώ και με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η μονιμοποίησή του είναι στο πλαίσιο των αντοχών του Προϋπολογισμού.
Καύσιμα, ενέργεια, τρόφιμα
Ως δεύτερη προτεραιότητα τίθεται η ανάσχεση μέρους των αυξήσεων -κυρίως- από τα ενεργειακά προϊόντα (φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα, πετρέλαιο) για όσο αυτό χρειαστεί.
Το βασικό σενάριο του υπ. Οικονομικών έχει αναθεωρηθεί με τις εκτιμήσεις για τις ανατιμήσεις κυρίως της ενέργειας, αλλά και των τροφίμων να διαρκούν για όλο το πρώτο μισό του 2022. Η αποκλιμάκωση αναμένεται το δεύτερο μισό του χρόνου. Τούτο, διότι από τον Ιούνιο και μετά οι τιμές του 2022 θα συγκρίνονται πλέον με τις αντίστοιχες τιμές του 2021, οι οποίες θα είναι ήδη αυξημένες. Το μεγάλο ερωτηματικό, ειδικά για την Ελλάδα, είναι αφενός πού θα είναι το αποκορύφωμα των τιμών και αφετέρου πόσο γρήγορα οι τιμές θα αποκλιμακωθούν στα επίπεδα του 2019.
Με αυτό το πλαίσιο, το υπ. Οικονομικών εξετάζει διάφορα σενάρια για την ανάσχεση της ακρίβειας. Ο κορμός των παρεμβάσεων θα είναι η επιδότηση σε ρεύμα και φυσικό αέριο και στα νοικοκυριά, αλλά και σε όλες τις επιχειρήσεις. Μάλιστα, η Ελλάδα περιμένει τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού ώστε να αυξήσει το ποσοστό επιδότησης στις επιχειρήσεις από το 50% των αυξήσεων τον Ιανουάριο στο 75% τον Φεβρουάριο. Ο στόχος είναι διπλός, καθώς, καλύπτοντας για τις επιχειρήσεις το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του ενεργειακού κόστους, δημιουργεί και ένα αντικίνητρο για την αύξηση των τιμών των τελικών προϊόντων που διοχετεύουν στην αγορά.
Ωστόσο, επειδή η βασική αιτία της αύξησης των τιμών είναι πολυπαραγοντική (οφείλεται και σε αυξήσεις των πρώτων υλών και σε αυξήσεις των μεταφορικών), στο… συρτάρι παραμένει και το σενάριο της μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα, παρά το γεγονός ότι σε πρώτη φάση αποκλείστηκε. Η λύση της μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα θα εφαρμοστεί, αν μετά το πρώτο εξάμηνο οι τιμές στα τρόφιμα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η, δε, χρήση του μέτρου θα είναι εξαιρετικά περιορισμένη, καθώς το δημοσιονομικό κόστος από παρεμβάσεις στον βασικό έμμεσο φόρο είναι υπερβολικά υψηλό. Ο ίδιος ο υπ. Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έχει παραδεχθεί ότι από την άσκηση που έγινε στο υπ. Οικονομικών για την εφαρμογή του μέτρου αποδείχθηκε ότι μόνο για να μειωθεί ο ΦΠΑ στο ψωμί από το 13% που είναι σήμερα στο 6% θα είχε απώλεια φορολογικών εσόδων ύψους 140 εκατ. ευρώ.
ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΟ 2023
Εκτός από την κάλυψη των τωρινών αναγκών στο υπ. Οικονομικών υπάρχει και η προτεραιότητα της σημαντικής δημοσιονομικής προσαρμογής που θα πρέπει να γίνει μέχρι και το τέλος του χρόνου. Με βάση τον Προϋπολογισμό, το πρωτογενές έλλειμμα θα πρέπει να μειωθεί φέτος από το 7,3% του ΑΕΠ που έφτασε το 2021 στο 1,4% του ΑΕΠ. Μετά την αναθεώρηση της ανάπτυξης, όμως, για τον προηγούμενο χρόνο είχαμε και μια μικρή βελτίωση στο πρωτογενές αποτέλεσμα, το οποίο παραμένει μεν ελλειμματικό, αλλά στο 6,6- 6,7% του ΑΕΠ. Με βάση αυτό, τίθεται ένας νέος στόχος για μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος στο τέλος του 2022 κάτω από το 1% του ΑΕΠ, ώστε το 2023 το πρωτογενές πλεόνασμα να είναι μεγαλύτερο από 1,5% του ΑΕΠ.
Αν ο στόχος αυτός επιτευχθεί, τότε γίνεται ακόμη πιο εύκολη η μονιμοποίηση και επέκταση φόρων και εισφορών. Ο στόχος είναι, το 2023, να καταργηθεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, με το μέτρο να περιλαμβάνει εκτός από τον ιδιωτικό τομέα και τους συνταξιούχους, αλλά και τους εργαζομένους στο Δημόσιο. Επίσης, αναμένεται να μονιμοποιηθεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3%, φτάνοντας συνολικά τη μείωση από το 2020 στο 3,9% μαζί με τη μείωση του 0,9% που ισχύει από το 2020. Αν υπάρξει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, η μείωση που θα μονιμοποιηθεί θα φτάσει συνολικά το 5% (με το 3% της μείωσης να αυξάνεται στο 4,1%), ώστε να υλοποιηθεί στο ακέραιο και η αντίστοιχη προεκλογική εξαγγελία της κυβέρνησης.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Δολοφονία Άλκη: Αναζητείται 20χρονος ύποπτος για συνέργεια – «Βομβα» Κούγια για τις σχέσεις συνδέσμων και ιδιοκτητών ομάδων
- Κορονοϊός: Γιατί έχουμε 100 θανάτους την ημέρα – Τι λένε στον Ε.Τ. οι Λύτρας, Τζανάκης, Παρασκευής
- Καλαβρυτά: Αγωνία για την εξαφάνιση τριών αναρριχητών – Σε εξέλιξη επιχείρηση εντοπισμού
- Δολοφονία Άλκη: Εκκολαπτήρια ποινικών οι σύνδεσμοι οπαδών
- ΚΙΝΑΛ: Οι ίσες αποστάσεις φέρνουν γκρίνιες
- Ουκρανία ώρα μηδέν: Ποια θα είναι η απάντηση του ΝΑΤΟ σε επίθεση της Ρωσίας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr