Το «deal» ήταν αρκετό καιρό στα σκαριά και η επιτυχής κατάληξή του ανοίγει νέα πεδία επέκτασης για όλους τους εμπλεκομένους. Η συνολική αξία της Viva Wallet εκτιμήθηκε άνω του 1,5 δισ. ευρώ, προ της συμφωνίας για την εξαγορά του 49%, της νεο-τράπεζας με έδρα την Ελλάδα, που όμως δραστηριοποιείται σε 23 χώρες.
Ο επικεφαλής της JP Morgan, Τζέιμι Ντίμον, είχε δώσει από καιρό το στίγμα των προθέσεών του, τονίζοντας ότι ο αυξανόμενος ανταγωνισμός από τις εταιρίες fintech μπορεί να απαντηθεί μόνο με νέες επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες. Σε περίπου 1,5 χρόνο η JP Morgan πραγματοποίησε περισσότερες από 30 επενδύσεις σε εταιρίες του κλάδου και έχει ετοιμάσει έναν «κουμπαρά» με περίπου 12 δισ. δολάρια για ανάλογες επενδύσεις. Το επενδυτικό 2022 ξεκίνησε με τη Viva Wallet. Με την εξαγορά του 49% της Viva Wallet, η JP Morgan έχει πολλά και σημαντικά οφέλη, όπως μεγάλη πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά, την τραπεζική άδεια που η Viva απέκτησε με την εξαγορά της Praxia το 2020, αλλά και τις άδειες ιδρύματος πληρωμών. Το «υπερ-ατού» της Viva είναι οι σημαντικές επενδύσεις που έχει κάνει στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών για την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών πληρωμών.
Η συμφωνία
Με τη συμφωνία αυτή, η JP Morgan αποκτά τα ποσοστά που είχαν το fund Hedosophia, η Deca Investments και το Γραφείο της οικογένειας Λάτση. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα θα αναλάβει και τον ομολογιακό δανεισμό που είχε κλείσει στις αρχές του 2020 η Viva από τις Tencent, EBRD και Breyer Capital, ενώ θα χρηματοδοτήσει με επιπλέον 200 εκατ. ευρώ τα σχέδια για περαιτέρω ανάπτυξη. Από την άλλη πλευρά, κοντά στο 51% των μετοχών κρατούν οι ιδρυτές της Viva, Χάρης Καρώνης και Μάκης Αντύπας, οι οποίοι σύμφωνα με τη συμφωνία διατηρούν και τη διοίκηση της εταιρίας, με την JP Morgan να συμμετέχει με δύο θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο. Με την υπογραφή της συμφωνίας ενεργοποιήθηκαν τα «stock options» για περίπου 200 εργαζομένους της εταιρίας, που κερδίζουν συνολικά περί τα 50 εκατ. δολάρια.
Επίσης, προβλέπεται και δικαίωμα συμμετοχής σε νέο γύρο παροχής δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών, αξίας ακόμα 50 εκατ. δολαρίων συνολικά. Το deal μοιάζει πολύ μεγάλο για τα ελληνικά δεδομένα γιατί… είναι. Οι Αμερικανοί μπορεί να βάζουν κεφάλαια, αλλά το μεγάλο κέρδος όλων των εμπλεκομένων είναι η επόμενη ημέρα. Οπως δήλωσε στο Bloomberg ο επικεφαλής πληρωμών της JP Morgan, Τάκης Γεωργακόπουλος, «το ευρωπαϊκό τοπίο πληρωμών είναι κατακερματισμένο, αλλά εμφανίζει σημαντικά περιθώρια ευκαιριών με περισσότερους από 17 εκατ. εμπόρους να είναι έτοιμοι να υιοθετήσουν λύσεις με διευρυμένες δυνατότητες. Πρόκειται για έναν τομέα που εστιάζουμε για προστιθέμενη ανάπτυξη».
Viva Wallet και Vivabank
Η Viva Wallet είναι μια πλήρως ψηφιακή neobank με την υποδομή της αποκλειστικά στο Διαδίκτυο (cloud) και με εφαρμογές που μετατρέπει τα κινητά τηλέφωνα σε φορητά μηχανήματα συναλλαγών (tap on phone). Διαθέτει υποδομή 100% στο Microsoft Azure cloud, παρέχει υπηρεσίες σε 19 γλώσσες και πληρωμές σε 10 νομίσματα. Μεγάλο ατού, ότι είναι μέλος της Visa και της MasterCard. Παρέχει σε επιχειρήσεις όλων των μεγεθών υπηρεσίες αποδοχής πληρωμών μέσω καρτών, με τη χρήση της καινοτόμου εφαρμογής Viva Wallet POS. Ακόμα μία σημαντική προσφορά της τράπεζας είναι ότι δίνει επαγγελματικούς λογαριασμούς με IBAN και επαγγελματική χρεωστική κάρτα Mastercard.
Neobanks και cloud banking
Οι neobanks, ή αλλιώς ηλεκτρονικές τράπεζες, είναι τράπεζες που υπάρχουν μόνο στο Διαδίκτυο, στο Cloud, χωρίς φυσικά καταστήματα, και για πολλούς είναι το μέλλον.
Οι μεγάλες επενδύσεις που πραγματοποιούνται, όπως αυτή της JP Morgan, αποτελούν επιβεβαίωση ότι αυτό βλέπουν και οι μεγάλοι παίκτες της παγκόσμιας οικονομίας. Πρόκειται για έναν τύπο άμεσης τράπεζας που λειτουργεί αποκλειστικά διαδικτυακά και οι πελάτες μπορούν να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες μόνο -αν και όχι πάντα- μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών ή κινητών τηλεφώνων, ταμπλετών κ.λπ.
Το φάσμα των υπηρεσιών που παρέχουν οι νεο-τράπεζες δεν είναι τόσο ευρύ όσο αυτό των παραδοσιακών τραπεζών. Συνήθως έχουν και αρκετά διαφορετικό επιχειρηματικό μοντέλο από τις παραδοσιακές τράπεζες, που και εκείνες από την πλευρά τους κάνουν συνεχώς βήματα εμπρός στην ηλεκτρονική τραπεζική. Για τις neobanks ένα μεγάλο μέρος των εσόδων τους αποτελείται κυρίως από προμήθειες συναλλαγών, που εισπράττονται όταν οι πελάτες πληρώνουν με τη χρεωστική τους κάρτα.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Χαλάρωση μέτρων: Αυτό ήταν το σκεπτικό της επιτροπής – Τι θα αλλάξει από Δευτέρα στην εστίαση και τη διασκέδαση
- Υπόθεση βιασμού στη Θεσσαλονίκη: Νέα μαρτυρία για το πάρτι στη σουίτα – Παρουσιάζεται άλλη εκδοχή
- Πρόταση μομφής-Μαξίμου: Οι δημοσκοπήσεις έσπρωξαν τον Τσίπρα σε αυτή την επιλογή
- Αττική Οδός: Αποποιείται κάθε ευθύνη – Πού ρίχνει το φταίξιμο για το χάος
- Αττική Οδός: Χωρίς καύσιμα κάποια από τα 19 εκχιονιστικά μηχανήματα
- Περιφέρεια Αττικής: Κατηγορηθήκαμε άδικα – Πετάει το μπαλάκι των ευθυνών μακριά
- Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Παρέμβαση εισαγγελέα για τις πολυήμερες διακοπές ρεύματος [βίντεο]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr