Η αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 1% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει ως αποτέλεσμα την εισροή 300-500 εκατ. ευρώ περισσότερων εσόδων στα κρατικά ταμεία πριν από το τέλος του χρόνου. Ωστόσο, η διανομή αυτού του επιπλέον δημοσιονομικού χώρου… σκοντάφτει στο «δίδυμο» πανδημία-πληθωρισμός.
Φοβού τις αποκλίσεις
Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι στην παρούσα φάση το οικονομικό επιτελείο δεν θέλει νέες δημοσιονομικές αποκλίσεις, ειδικά στο έλλειμμα που θα φτάσει φέτος το 9,9% του ΑΕΠ. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο στις πρόσφατες «διαρροές», που θέλουν την κυβέρνηση να εξετάζει σειρά αναστολών πληρωμών (φόροι, επιστρεπτέες προκαταβολές) οι οποίες έχουν προγραμματιστεί από τις αρχές του 2022, αρμόδια στελέχη του υπ. Οικονομικών είναι -προς το παρόν- αρνητικά. Οπως τονίζουν, το διάστημα 2020-2021 το υπ. Οικονομικών έδωσε για μέτρα στήριξης 41,8 δισ. ευρώ για να καλύψει αποδεδειγμένες ζημιές που είχαν οι επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές επί μήνες για υγειονομικούς λόγους. Σήμερα όμως η αγορά λειτουργεί κανονικά. Η μόνη επίπτωση που έχουν εστίαση και λιανεμπόριο είναι μια περιστασιακή μείωση της κίνησής τους από κάποια περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν πριν από 10 ημέρες για τους ανεμβολίαστους. Συνεπώς, οποιοδήποτε μέτρο για τη στήριξη των επιχειρήσεων μπαίνει στον «πάγο» για να καλύψει πραγματικές και όχι ενδεχόμενες μελλοντικές ανάγκες. Ωστόσο, δεν αποκλείουν μέτρα με μηδενικό δημοσιονομικό κόστος όπως π.χ. την παράταση του μέτρου για την κάλυψη των παγίων δαπανών για τις επιχειρήσεις οι οποίες δεν μπορούν τα αναλώσουν το πιστωτικό τους υπόλοιπο με τις υποχρεώσεις του 2021.
Το απόθεμα που θα δημιουργηθεί πιο πιθανό είναι να διατηρηθεί για να διοχετευτεί για την ανάσχεση των ανατιμήσεων είτε -σε ακραία περίπτωση- για τη στήριξη των επιχειρήσεων, αν η όξυνση της πανδημίας φέρει περισσότερα περιοριστικά μέτρα τα οποία θα πιέσουν τον τζίρο.
Τι γίνεται με τις ανατιμήσεις
Αν για την πανδημία όλοι περιμένουν να υποχωρήσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο τέλος του χειμώνα, δεν υπάρχουν οι ίδιες προσδοκίες και για τις τιμές των καυσίμων. Ηδη ο εισαγόμενος πληθωρισμός της ενέργειας αύξησε τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στο 3,4% τον Οκτώβριο, από -2% τον Ιανουάριο και -1,8% τον Οκτώβριο του 2020. Ο υπ. Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε χθες την πρόβλεψη ότι μπορούμε να δούμε τον πληθωρισμό και στα επίπεδα του 4% έως το τέλος του χρόνου. Την ίδια ώρα η αύξηση των ενεργειακών προϊόντων προκαλεί αλυσιδωτές αυξήσεις στο σύνολο σχεδόν των ειδών και των υπηρεσιών του «καλαθιού» του πληθωρισμού.
Πλέον έχει γίνει κατανοητό ότι οι ανατιμήσεις θα διαρκέσουν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν. Από την άλλη μια κοινή ευρωπαϊκή δράση κατά των ανατιμήσεων όπως αποδεικνύεται από τις συζητήσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και της Ε.Ε., αν υπάρξει, θα έχει αποτέλεσμα μετά τους πρώτους μήνες του 2022. Συνεπώς, η Ελλάδα για μεγάλο διάστημα θα χρειαστεί να καλύψει ένα μέρος από την απώλεια εισοδήματος για νοικοκυριά και ίσως και για τις επιχειρήσεις με τις δικές της δυνάμεις.
Η αύξηση στις τιμές των καυσίμων βάζει «φωτιά» στα δημοσιονομικά
Η αύξηση των τιμών των καυσίμων έχει αρχίσει να έχει επίπτωση και στο δημοσιονομικό πεδίο. Λόγω της αυξημένης αξίας των εισαγωγών κυρίως από τις αυξήσεις των τιμών των καυσίμων, το εμπορικό έλλειμμα της χώρας αυξήθηκε στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου στα 16,7 δισ. ευρώ από 13,7 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2020 κυρίως λόγω των καυσίμων. Παράλληλα ροκανίζει και την πραγματική αύξηση του ΑΕΠ παρότι η Ελλάδα ακολουθεί από απόσταση την Ε.Ε. στην άνοδο του πληθωρισμού.
Εκείνο που ανησυχεί περισσότερο από όλα το οικονομικό επιτελείο είναι η πίεση που μπορεί να ασκηθεί στο έλλειμμα. Μετά το πλούσιο πακέτο στήριξης των περίπου 42 δισ. ευρώ το έλλειμμα αναμένεται να φτάσει φέτος στο 9,9% του ΑΕΠ. Το 2022 αναμένεται μια σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή, κυρίως λόγω της μείωσης κατά 6% (περίπου 15 δισ. ευρώ) από τις δαπάνες λόγω απόσυρσης των μέτρων στήριξης.
Στο τέλος του επόμενου χρόνου αναμένεται ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα υποχωρήσει στο 3,7% του ΑΕΠ και το πρωτογενές από το 7,3% που θα φτάσει φέτος, στο 1,1% του ΑΕΠ.
Αν όμως χρειαστούν νέα μέτρα στο τέλος του χρόνου ή τους πρώτους μήνες του επόμενου χρόνου το αποτέλεσμα θα είναι να έχουμε μεγαλύτερα ελλείμματα.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Στα σκαριά το plan B που ξορκίζει νέο lockdown – Τι προβλέπει
- «Περπατώντας» στην Αρχαία Ολυμπία, στα χρόνια της ακμής – Τι λέει η Λίνα Μενδώνη στον Ε.Τ.
- Νέος κλιματικός νόμος: Οι βασικές ρυθμίσεις σε μεταφορές, ηλεκτρική ενέργεια και βιομηχανία
- Βασίλισσα Ελισάβετ: Ανησυχία για την υγεία της – Ακυρώνει ξανά δημόσια εμφάνισή της
- 38ος Μαραθώνιος Αθήνας 2021: Ο Κώστας Γκελαούζος νικητής με ιστορικό ρεκόρ
- Κορονοϊός – Καπραβέλος: Έχει ήδη γίνει επιλογή ασθενών – Ψάχνουμε τους αρνητές στα παγκάκια
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr