«Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα έχουν τεχνική συμφωνία (Stuff Level Agreement) ως τις 20 Μαρτίου», έλεγε χθες το βράδυ κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, σημειώνοντας ότι τα πράγματα πηγαίνουν πολύ καλύτερα από ό,τι αναμένονταν αρχικά, αφού την αρχική σύγκλιση στους αριθμούς ακολούθησε και η παραδοχή του ΔΝΤ για την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας για το 2016.
Προς επίρρωση των λόγων του, η ίδια πηγή τόνιζε ότι πλέον το ΔΝΤ αναγνωρίζει και επίσημα ότι δεν υπάρχει κανένα δημοσιονομικό κενό για το 2018.
Στα θέματα που μένουν να οριστικοποιηθούν για την τεχνική συμφωνία είναι το ενεργειακό, με τις δύο πλευρές να συζητούν τις εναλλακτικές λύσεις για τη ΔΕΗ, και το εργασιακό, το οποίο μέχρι στιγμής είναι απολύτως ανοιχτό, με τις δύο πλευρές να βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση.
Ωστόσο τα νέα μέτρα που φαίνεται ότι έχουν συμφωνηθεί δεν θα περιλαμβάνονται στο SLA τεχνική συμφωνία, αφού θα εφαρμοστούν από το 2019 και μετά και άρα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τελική συμφωνία για τα πρόσθετα μέτρα μπορεί να ενταχθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2017 – 2020, το οποίο θα συμπληρωθεί και με τις αποφάσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα και το χρέος όταν είναι διαθέσιμα.
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα και τα αντίμετρα που θα ισχύσουν το μεθεπόμενο χρόνο, πηγή του ΥΠΟΙΚ τόνιζε ότι υπάρχουν ακόμη πέντε-έξι ανοιχτά θέματα που πρέπει να συμφωνηθούν πριν πέσουν οι τελικές υπογραφές και σε αυτό το θέμα.
Στην κατεύθυνση αυτή βρίσκεται και η εκτίμηση ότι η παραμονή των θεσμών στην Αθήνα θα παραταθεί ίσως και μέχρι τη συνεδρίαση της 20ής Μαρτίου με στόχο να μην υπάρξουν νέες καθυστερήσεις.
Η χθεσινή εξέλιξη είναι αποτέλεσμα δύο φάσεων διαπραγμάτευσης, με την πρώτη να ξεκινά νωρίς το μεσημέρι.
Η διαπραγμάτευση μπήκε στα θέματα ουσίας, δηλαδή ποιες περικοπές, πόσο θα είναι οι περικοπές και από πότε. Γι’ αυτό στο κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών όπου γίνονται οι διαπραγματεύσεις έφεραν ενισχύσεις με στελέχη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και του υπουργείου Εργασίας, οι οποίοι αποχώρησαν όμως πριν από τις 7 το βράδυ αφήνοντας την εξέλιξη της συζήτησης στους υπουργούς και τους επικεφαλής των ομάδων.
Επίδομα επικινδυνότητας: Αυτές είναι οι αυξήσεις για τους ένστολους [πίνακες]
Στη συνέχεια όμως οι υπηρεσιακοί αποχώρησαν και έμειναν στην αίθουσα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής Γιώργος Χουλιαράκης και η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου με τους επικεφαλής των ομάδων. Επί ένα τρίωρο υπουργοί και εκπρόσωποι των θεσμών μπαινοέβγαιναν στην αίθουσα ενημερώνοντας ταυτόχρονα το Μέγαρο Μαξίμου, τις Βρυξέλλες, την Ουάσιγκτον και τη Φρανκφούρτη.
Τη χθεσινή εξέλιξη είχαν προαναγγείλει από το μεσημέρι οι Βρυξέλλες.
Κοινοτική πηγή, με γνώση της διαπραγμάτευσης, στη διάρκεια αυτής της αποστολής έλεγε ότι τα πράγματα δεν ξεκίνησαν καλά και αυτό οφείλεται στις κυβερνητικές διαρροές, οι οποίες χαρακτηρίζονταν από μια σκληρή φρασεολογία κατά του ΔΝΤ, κάτι που δεν εκτιμήθηκε καθόλου από τους θεσμούς. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των δανειστών σχεδίαζαν να αποχωρήσουν χθες το πρωί από την Αθήνα, δεδομένου ότι δεν έβλεπαν καμία κινητικότητα από ελληνικής πλευράς ούτε επί της ουσίας.
Ομως, στην προχθεσινοβραδινή συνάντηση η κυβέρνηση έκανε κάποια ανοίγματα, τα οποία δημιουργούσαν προοπτικές επίτευξης συμφωνίας σε ορισμένα θέματα. Οι εκπρόσωποι των δανειστών ανέμεναν τη συνέχεια χθες προκειμένου να πάρουν σήμερα την τελική απόφαση για το αν θα μείνουν ή όχι στην Αθήνα.
Αναφορικά με την ουσία, η ίδια πηγή υπογράμμιζε ότι συμφωνήθηκε η μείωση του αφορολογήτου και το πλαίσιο του μηχανισμού ενεργοποίησης των λεγόμενων θετικών μέτρων.
Πλαίσιο για αντίμετρα
Το περιεχόμενο των θετικών μέτρων, δηλαδή οι τομείς όπου θα διατίθεται το προϊόν της υπεραπόδοσης των δημοσιονομικών, όταν δηλαδή ξεπερνιέται ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ, δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί. Το βέβαιο είναι πως οι δύο πλευρές επιθυμούν να αποτελέσει προτεραιότητα η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, η οποία εκτιμάται ότι θα τονώσει την απασχόληση, αλλά από εκεί πέρα η συζήτηση συνεχιζόταν. Οι θεσμοί θέλουν τα θετικά μέτρα να πηγαίνουν πρωτίστως σε τομείς με προστιθέμενη αξία στην οικονομία και να μην έχουν τη μορφή ενός εφάπαξ δώρου προς κατηγορίες πολιτών.
Αντίθετα, ανοιχτά παραμένουν τα δημοσιονομικά μέτρα, σε ό,τι αφορά το σκέλος της μείωσης των συντάξεων και του ύψους των περικοπών, καθώς επίσης και τα εργασιακά, όπου η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη, σύμφωνα με τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ.
Χθες το μεσημέρι η εκπρόσωπος της Κομισιόν προσπάθησε να φρενάρει τις φήμες από την Αθήνα ότι επίκειται αναχώρηση των θεσμών, υπογραμμίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και δεν έχει αποφασιστεί τίποτα ακόμη σε σχέση με την επιστροφή. Ωστόσο, θέμα υπήρχε όντως, και οι χαμηλοί τόνοι από την πλευρά της Επιτροπής κρατήθηκαν για ευνόητους λόγους, καθώς κανένας δεν επιθυμεί να λάβει διαστάσεις κρίσης η παρούσα αξιολόγηση.
Αύριο θα συνεδριάσει η Ομάδα Εργασίας του Εurogroup, προκειμένου να προετοιμάσει τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης της 20ής Μαρτίου. Στη διάρκεια της συζήτησης που θα γίνει στο δείπνο, οι θεσμοί θα ενημερώσουν τα κράτη-μέλη για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση και τις προοπτικές που διαγράφονται για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Τάσος Δασόπουλος
Νίκος Μπέλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου