Ο «μηχανισμός» τέθηκε εκ νέου, χθες, στο «μικροσκόπιο» των τεχνικών κλιμακίων, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, χωρίς να καταγραφεί σημαντική πρόοδος στα επίμαχα σημεία, τη στιγμή που χιλιάδες επιχειρήσεις πνίγονται από τα χρέη.
Υπενθυμίζεται πως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός αφορά στη ρύθμιση οφειλών από επιχειρήσεις προς τράπεζες, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές. Μάλιστα, παρότι δεν έχει επέλθει πλήρης συμφωνία μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών, το αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης έδωσε (21/2) το σχετικό νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση, η οποία ολοκληρώνεται αύριο στις 14:00.
Στο μεταξύ, στα χθεσινά εγκαίνια του πρώτου Γραφείου Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΓΕΥΔ), ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, φάνηκε για ακόμη μια φορά αισιόδοξος για το ζήτημα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, εκφράζοντας την πεποίθηση πως το σχετικό νομοσχέδιο θα πάρει το δρόμο της ψήφισης στη Βουλή μέχρι το τέλος του μήνα.
Στα βασικά ζητήματα που αδυνατούν να βρουν κοινό τόπο κυβέρνηση-θεσμοί περιλαμβάνονται τα εξής:
1. Δυνατότητα για «κούρεμα» χρεών που αφορούν σε ΦΠΑ, παρακρατούμενους φόρους κ.λπ.
Στο ν/σ για τον εξωδικαστικό μηχανισμό δεν προβλέπεται δυνατότητα «κουρέματος» οφειλών προς το Δημόσιο που αφορούν σε:
α) φόρο προστιθέμενης αξίας,
β) παρακρατούμενους φόρους και
γ) ποσά από καταπτώσεις εγγυήσεων που έχουν χορηγηθεί σε δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
Η αντιπρόταση των δανειστών, η οποία δεν έχει αλλάξει από την έναρξη των πολύμηνων διαπραγματεύσεων με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, κάνει λόγο για «κούρεμα» ακόμη και για τις οφειλές που υπάγονται στις παραπάνω κατηγορίες.
2. Το κατώτατο όριο χρεών που θα πρέπει να πληρούται για να μπορέσει ο οφειλέτης να υποβάλει αίτηση ένταξης στο μηχανισμό
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μπορούν να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στο μηχανισμό όλες οι μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς και οι ατομικές επιχειρήσεις, εφόσον το συνολικό προς ρύθμιση χρέος τους υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ. Οι θεσμοί αντιπροτείνουν η ρύθμιση να αφορά σε οφειλέτες με χρέη άνω των 50.000 ευρώ.
Ταμείο Ανάκαμψης: Ποια νέα έργα εντάσσονται στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου;
3. Ο χρόνος βεβαίωσης των οφειλών
Από τις διατάξεις του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό αποκλείονται οι οφειλές προς τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ. πιστωτές που γεννήθηκαν μετά την 31/12/2016. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν να αλλάξει η συγκεκριμένη προθεσμία σε 30/6/2016 το αργότερο.
4. Η διάρκεια ισχύος του νόμου
Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης αναφέρει πως οι ενδιαφερόμενοι που θα πληρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους έως την 31η Δεκεμβρίου 2018. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν η ρύθμιση να έχει μικρότερο χρόνο ισχύος.
Πέραν των «ανοικτών» θεμάτων, φορείς της αγοράς και νομικοί κύκλοι υπογραμμίζουν την ανάγκη για πιο ελαστικά κριτήρια ένταξης στο «μηχανισμό», καθώς με τη μορφή που έχει σήμερα το ν/σ αφήνει εκτός των διατάξεών του την πλειονότητα των επιχειρήσεων. Τρεις από τις πιο αυστηρές προϋποθέσεις ένταξης που πρέπει να αλλάξουν για να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων είναι: η απαίτηση για την ύπαρξη μιας κερδοφόρας χρήσης προ φόρων την τελευταία τριετία, αλλά και για σύναψη ρύθμισης μόνο μετά την 1/7/2016, καθώς και η συγκέντρωση απαιτήσεων κατά 85% σε έναν πιστωτή.
Σημειώνεται πως η υπαγωγή στο «μηχανισμό» θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσα από ένα ειδικό πληροφοριακό σύστημα, το οποίο στην καλύτερη περίπτωση θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το φθινόπωρο. Μέχρι τότε, όσο καθυστερούν η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή και η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα συντηρείται ο κίνδυνος πολλαπλασιασμού «λουκέτων», από επιχειρήσεις που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τράπεζες, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές κ.λπ.
ΙΩΑΝΝΑ ΦΕΝΤΟΥΡΗ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου