Ο αυξημένος κίνδυνος έλλειψης τροφίμων, λόγω της κλιματικής αλλαγής με παράλληλη μείωση των στρεμματικών αποδόσεων μέχρι και 30%, καθώς και οι προκλήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, είναι πιθανό να ενισχύσουν περαιτέρω τις τιμές των προϊόντων, σύμφωνα με το Τμήμα Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA). «Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ενίσχυση της τιμής σε σιτάρι, βοοειδή και ζάχαρη, σε αντίθεση με το καλαμπόκι, τη σόγια και το ρύζι. Ενώ για το βαμβάκι η τιμή του θα μπορούσε να ενδυναμωθεί περαιτέρω στη βάση των χαμηλών αποθεμάτων, ωστόσο η εξάπλωση της παραλλαγής «Δέλτα» συνεχίζει να αποτελεί αρνητικό παράγοντα της ανόδου του», επισημαίνει το ενημερωτικό δελτίο της Τράπεζας Πειραιώς.
Προσφορά – ζήτηση
Αν και ο δείκτης των εμπορευμάτων ενισχύθηκε (+1,27%), ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων υποχώρησε κατά 7,32% σε μηνιαίο επίπεδο. Ως πιθανή αιτία καταγράφονται οι υπερβολικές προσδοκίες προσφοράς σε σχέση με τη ζήτηση για αγροτικά προϊόντα. «Η τεχνική εικόνα του δείκτη εμφανίζεται, πλέον, ουδέτερη βραχυπρόθεσμα, με τα μακροοικονομικά στοιχεία της Κίνας να είναι χαμηλότερα των εκτιμήσεων εν μέσω αδυναμίας της εγχώριας ζήτησης και του αυξημένου κόστους των πρώτων υλών, συγκρατώντας την οικονομική της δραστηριότητα», επισημαίνεται. Επιπλέον, το ενδεχόμενο έναρξης του περιορισμού των αγορών χρεογράφων από τη Fed είναι πιθανό να ενισχύσει περαιτέρω το δολάριο, θέτοντας σε πτωτική πίεση τις τιμές των αγροτικών προϊόντων, ενώ και πρόσφατα δημοσιεύματα, που κάνουν λόγο για πιθανή κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, ενδέχεται να έχουν αρνητικό αντίκτυπο.
Παπαθανάσης: 187 επενδυτικά σχέδια για τη δημιουργία 989 νέων θέσεων εργασίας
Σιτάρι
Σε ό,τι αφορά το σιτάρι, οι παγκόσμιες προοπτικές για την παραγωγή του το 2021/22 (έκθεση USDA) αναθεωρήθηκαν ανοδικά, σε 780,3 εκατ. τόνους (+3,4 εκατ. τόνους), προερχόμενες από την αύξηση της παραγωγής σε Αυστραλία, Ινδία και Κίνα, με την παραγωγή σίτου στις ΗΠΑ να εξακολουθεί να εκτιμάται σε 46,2 εκατ. τόνους. Η παγκόσμια πρόβλεψη κατανάλωσης σίτου για το 2021/22 αναμένεται στα 786,9 εκατ. τόνους (+3 εκατ. τόνους), λόγω της ανοδικής αναθεώρησης στις ζωοτροφών (+1,8 εκατ. τόνους), με την τιμή του να παραμένει σχετικά ανταγωνιστική σε σχέση με το καλαμπόκι και τη σόγια. Το παγκόσμιο εμπόριο σίτου προβλέπεται σε 199,7 εκατ. τόνους (+1,5 εκατ. τόνους), προερχόμενο από την Αυστραλία και την Ινδία, λόγω της ανόδου της παραγωγής, με τις εισαγωγές να διατηρούνται αμετάβλητες. Τα παγκόσμια αποθέματα αναθεωρούνται ανοδικά σε 283,2 εκατ. τόνους για το 2021/22, με την Ινδία, την Ε.Ε. και τον Καναδά να αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης. Σύμφωνα με την αγορά, η πρόσφατη πτώση της τιμής του πιθανολογείται στην αποκόμιση κερδών, ύστερα από την άνοδό του. Καθώς, όμως, οι παγκόσμιες προμήθειες σίτου υψηλής ποιότητας παρουσιάζουν έλλειψη, λόγω προγενέστερης ξηρασίας σε ΗΠΑ, Καναδά και Ρωσία και με τις νέες δυσμενείς καιρικές συνθήκες να βρίσκονται στο επίκεντρο (επέλαση τυφώνα Nikolas), η τιμή του σιταριού θα μπορούσε να ενισχυθεί μεσοπρόθεσμα.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κορονοϊός: Συγκλονίζει το μήνυμα του Καπραβέλου για την κατάσταση στα νοσοκομεία – Ξεκινούν διά ζώσης τα μαθήματα στα ΑΕΙ
- Ρόδος: Σοκάρουν οι νέες αποκαλύψεις – Διαζευγμένος με παιδί ο γυναικοκτόνος, το ατύχημα με το μάτι που τον σημάδεψε
- Πάτρα: Σήμερα το κρίσιμο τεστ για τον 6χρονο Φώτη – Έτοιμος να αποσωληνωθεί ο μικρός
- Θέρμη: «Ξαναχτύπησε» ο «αρνητής» γονέας – Επέδωσε «πρόστιμα» 2,7 εκατ. ευρώ στη διευθύντρια και την Κεραμέως [βίντεο]
- Ρόδος: Ξεσπούν οι γονείς της Δώρας – «Τη ζήλευε αφόρητα. Άφηνε το κλειδί πίσω από την πόρτα για να την ελέγχει τι ώρα γυρνάει» [βίντεο]
- Καιρός: Μποφόρ, πτώση θερμοκρασίας και βροχές σε όλη τη χώρα – Αναλυτική πρόγνωση
- Πανεπιστήμια: Μετ’ εμποδίων η επιστροφή στα αμφιθέατρα
- ΕΝΦΙΑ: Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά – Ποιοι απαλλάσσονται [βίντεο]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr