Τον τελευταίο καιρό, μακραίνει συνεχώς η λίστα με τις επιχειρήσεις που εξάγουν στις ευρωπαϊκές αγορές νοθευμένη φέτα με ποσοστό, σε μια προσπάθεια να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους. Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι εταιρία από τα Τρίκαλα που φέρεται να εμπλέκεται σε υπόθεση νοθείας στη Σουηδία και τη Γερμανία και εντοπίστηκε από τις ξένες ελεγκτικές αρχές, ενώ μετά από αυτό ο αρμόδιος οργανισμός ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ αποκάλυψε μια ακόμα επιχείρηση που εντοπίστηκε να μην τηρεί τις διατάξεις για την παραγωγή φέτας ΠΟΠ.
Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν στον «Αγροτικό Τύπο» ότι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες παράγουν προϊόντα ΠΟΠ και κυρίως φέτα χωρίς να τηρούν τις προδιαγραφές που απαιτούνται, όπως είναι η αναλογία αποκλειστικά ελληνικού αιγοπρόβειου και γίδινου γάλακτος σε ποσοστό 70%-30%, νοθεύοντάς τη ακόμα και με αγελαδινό γάλα ή με εισαγόμενο γάλα. Ο μεταξύ τους ανταγωνισμός είναι τόσο μεγάλος για την κατάκτηση των διεθνών αγορών που φτάνουν να πωλούν τη φέτα σε εξευτελιστικές τιμές, υποβαθμίζοντας την ποιότητα του προϊόντος προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους. Ενδεικτικό είναι ότι, με βάση τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), παρά το γεγονός ότι την τελευταία πενταετία οι εξαγωγές φέτας ενισχύθηκαν σε όγκο κατά 53,3% αγγίζοντας τα 80,7 εκατ. κιλά το 2020 έναντι 52,7 εκατ. κιλά το 2015, πριν από πέντε χρόνια, σε αξία ο ρυθμός ανάπτυξης υστερεί κατά 37%, με τις πωλήσεις των εξαγωγών να διαμορφώνονται σε 420 εκατ. ευρώ έναντι 306,9 εκατ. ευρώ πέντε χρόνια πριν. Μάλιστα, ακολουθώντας ακραία τιμολογιακή πολιτική, ακόμα και πέρυσι που καταγράφηκε ρεκόρ στις εξαγωγές φέτας, η τιμή της ήταν μειωμένη κατά 10% συγκριτικά με το 2017, από τα 5,8 ευρώ το κιλό στα 5,2 ευρώ το κιλό.
Παράλληλα, με τις πρακτικές νοθείας που ακολουθούν, ανοίγουν το δρόμο και σε ξένες βιομηχανίες, οι οποίες εδώ και χρόνια προσπαθούν να διεισδύσουν στη συγκεκριμένη αγορά προωθώντας λευκά τυριά, με την ονομασία greek style feta cheese ή greek style white cheese. Επικαλούμενες τις ελληνικές αθέμιτες πρακτικές παρασκευής φέτας, μπορούν να αξιώσουν την παραγωγή προϊόντος, θέτοντας σε κίνδυνο το premium brandπου με τόσο κόπο «χτίστηκε» όλα αυτά τα χρόνια.
Αυστηροποίηση νομοθετικού πλαισίου
Λαμβάνοντας υπόψη τα φαινόμενα αυτά, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, προανήγγειλε χθες ραδιοφωνική του συνέντευξη νέο, αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο για τους ελέγχους στην αγορά, ιδιαίτερα για τα ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντα.
«Θέλουμε να χτυπήσουμε τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, θέλουμε να χτυπήσουμε τις παράνομες ελληνοποιήσεις και τις μη νόμιμες ενέργειες στη μεταποίηση των πρώτων μας υλών. Θέλουμε να προστατεύσουμε τα ΠΟΠ προϊόντα και τους καταναλωτές και μέσω αυτού του πλαισίου να διαμορφώσουμε καλύτερες τιμές για τους παραγωγούς μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Οπως ανέφερε, τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαν μπει πρόστιμα για παραβιάσεις της νομοθεσίας στα ΠΟΠ προϊόντα προαναγγέλλοντας βαριά πρόστιμα για τις επιχειρήσεις που παρανομούν.
«Υπήρχαν περιπτώσεις νοθείας (προσμίξεις αγελαδινού γάλακτος σε πρόβειο για την παραγωγή φέτας) που έμεναν στους φακέλους και δεν είχε επιβληθεί ποτέ πρόστιμο. Εμείς βάζουμε πρόστιμα. Και επειδή το νομοθετικό πλαίσιο δεν επιτρέπει και πολύ μεγάλα, ηχηρά πρόστιμα, το αλλάζουμε με αποφάσεις υπουργικές και με έναν καινούργιο νόμο που θα φέρουμε μέσα στο φθινόπωρο. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύουμε τους παραγωγούς, τους κτηνοτρόφους. Θέλουμε να ενισχύσουμε την κτηνοτροφία στην Ελλάδα και ιδιαίτερα την αιγοπροβατοτροφία, που είναι και το ισχυρό μας όπλο. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε και το προϊόν και το ΠΟΠ και τη φήμη της χώρας και τους παραγωγούς και τους καταναλωτές», επεσήμανε.
Κτηματολόγιο: Για ποιους λήγει η προθεσμία - Βήμα-βήμα η διαδικασία και το maps.ktimatologio.gr
Ετσι, είπε ότι δημιουργείται ένα νέο καθεστώς και νομικό πλαίσιο, μέσω του οποίου το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα μπορεί να αυξήσει τα πρόστιμα, αλλά και να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των παραβατών ώστε να ξέρει ο καταναλωτής και να προστατεύεται.
Εντατικοί έλεγχοι ακόμα και στο «ράφι»
Παράλληλα, σε συναγερμό βρίσκεται και ο ελεγκτικός βραχίονας του ΥπΑΑΤ, ο ΕΛΓΟ-Δήμητρα, ο οποίος σαρώνει την αγορά, τόσο σε γεωργικές – κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις όσο και σε βιομηχανίες, με ελέγχους σε γαλακτοκομικά προϊόντα, όπου συνεχώς βγαίνουν «λαβράκια», αλλά και με δεκάδες παραπομπές εταιριών στις αρμόδιες Επιτροπές του υπουργείου.
Παράλληλα, όπως δηλώνουν στον «Αγροτικό Τύπο» και σχετικές πηγές από τον ΕΛΓΟ-Δήμητρα, οι έλεγχοι, οι οποίοι τις τελευταίες τρεις εβδομάδες έχουν εστιαστεί στα ράφια των ελληνικών σούπερ μάρκετ σε ολόκληρη τη χώρα, φαίνεται πως οδηγούν σε μεγάλα… ευρήματα στον τομέα της φέτας και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Οι έλεγχοι αυτοί έχουν αυξήσει ήδη την τιμή στον παραγωγό από το 0,80€ στο 1,20€ (τιμές πρόβειου γάλακτος).
Σύμφωνα, με πηγές από το ΥΠΑΑΤ και τον ΕΛΓΟ-Δήμητρα, αναμένεται ένας… θερμός χειμώνας σε ό,τι αφορά τα πορίσματα ελέγχων που αναμένεται να ανακοινωθούν, μετά την ολοκλήρωσή τους. Ορισμένα, δε, αναμένεται να πυροδοτήσουν μεγάλες αντιδράσεις, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες αφορούν και κορυφαία ονόματα της εγχώριας αγοράς.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Όμηρος Ευστρατιάδης: Σάλος με τις δηλώσεις του για τις καταγγελίες βιασμού στον καλλιτεχνικό χώρο – «Αυτά είναι αστεία, τώρα το θυμήθηκαν;»
- Συγκίνησε η Μαρία Σάκκαρη: Αφιερώνω την πρόκριση στην Ελλάδα που ταλαιπωρήθηκε από τις πυρκαγιές – Μου αρέσει να σας κάνω υπερήφανους
- Σοκάρει ο Ζαγοράκης: «Bullying στα παιδιά μου, γκαζάκια στο σπίτι μου»
- Κορονοϊός: Αγωνία για τα κρούσματα στα παιδιά, παρά την εικόνα συρρίκνωσης
- Συγκρατημένες ακόμη οι αυξήσεις στα τρόφιμα – Στα ύψη ο ΦΠΑ [συγκριτικός πίνακας με όλες τις χώρες της ΕΕ]
- Καιρός: Έρχεται η «ψυχρή λίμνη» – Πού θα «χτυπήσουν» τα έντονα φαινόμενα [χάρτες]
- Μίκης Θεοδωράκης: Η κρητική γη υποδέχεται στην «αγκαλιά» της τον μεγάλο Έλληνα μουσικοσυνθέτη – Στον Γαλατά Χανίων η ταφή του
- Ράλι Ακρόπολις: Σήμερα η μεγάλη επιστροφή του – Ειδική με «γκάζια» και στο κέντρο της Αθήνας
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter