Η μακρά περίοδος ξηρασίας στη Βραζιλία, τη μεγαλύτερη παραγωγό καφέ, τους πρώτους μήνες του έτους, αλλά και ο παγετός του περασμένου Ιουλίου επηρέασαν σημαντικά τις φυτείες οδηγώντας σε μείωση της παραγωγής και αύξηση των τιμών.
«Στο Xρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ο καφές Arabica καταγράφει άνοδο κατά 72% και στο Xρηματιστήριο του Λονδίνου ο καφές Robusta κατά 49%. Οι τιμές των παραγωγών είναι αυξημένες 2-2,5 δολάρια το κιλό. Παράλληλα, πολύ μεγάλη αύξηση, από 0,10 έως 0,40 σεντς το κιλό, παρατηρείται και στα ναύλα. Ετσι, τα κοστολόγια πρώτης ύλης επιβαρύνονται από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό καφέ», δηλώνει στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Καφέ, Γιάννος Μπενόπουλος.
Σενάρια χωρίς βάση
Ωστόσο, ο ίδιος διαψεύδει τα σενάρια περί αύξησης της τιμής του καφέ στα 5 ευρώ, καθώς όπως επισημαίνει ο ανταγωνισμός στην εγχώρια αγορά είναι έντονος. «Σίγουρα οι αυξήσεις θα περάσουν στον καταναλωτή, όμως δεν θα είναι τόσο μεγάλες», τονίζει, αποφεύγοντας όμως να προβλέψει το ύψος της επικείμενης αύξησης. Σημειώνεται ότι στον κλάδο επεξεργασίας καφέ δραστηριοποιούνται περισσότερες από 1.000 εταιρίες, μεταξύ των οποίων και οι δύο μεγάλες πολυεθνικές, Nestlé και Sara Lee, ενώ οι εισαγωγές ωμού καφέ αγγίζουν τους 25.000 τόνους ετησίως.
«Τιμοκατάλογος»
Πάντως, σύμφωνα με άλλα στελέχη της αγοράς, η τιμή του καφέ αναμένεται να αυξηθεί από 10% έως 20%. Ετσι, ο εσπρέσο που αγοράζει ο καταναλωτής take away και πωλείται σήμερα από 1,40 έως 2 ευρώ θα διατίθεται το προσεχές διάστημα από 1,6 έως 2,40 ευρώ, ενώ ακριβότερος θα είναι ο σερβιριζόμενος. «Η επιβάρυνση για τον σερβιριζόμενο καφέ θα είναι μεγαλύτερη, καθώς, πέρα από την αύξηση της τιμής της πρώτης ύλης, οι καταστηματάρχες έχουν να αντιμετωπίσουν και την αύξηση στο ρεύμα, αλλά και στη ζάχαρη και στο γάλα», αναφέρει στον «Ε.Τ.» υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης εταιρίας επεξεργασίας καφέ. Ετσι, ο σερβιριζόμενος εσπρέσο από τα 3 ευρώ θα πωλείται στους καταναλωτές από 3,30 έως 3,60 ευρώ, ενώ ανάλογα με την περιοχή μπορεί να φτάσει και τα 4 ευρώ.
Επαναφορά σε 2 έτη
«ΔΕΟΣ»: Αυτή είναι η νέα δύναμη «κρούσης» της ΑΑΔΕ για φοροφυγάδες και λαθρεμπόρους
Οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμίζουν ότι οι τιμές θα επανέλθουν μετά από 2 χρόνια, όπως συνήθως συμβαίνει κάθε φορά που καταγράφονται φαινόμενα ανατιμήσεων.
Σύμφωνα με τον κ. Μπενόπουλο, «ανάχωμα» στις επικείμενες αυξήσεις θα μπορούσε να αποτελέσει η κατάργηση ή έστω η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, καθώς θα μπορούσε να αντισταθμίσει τα αυξημένα κοστολόγια. Αν και η πρόταση από την Ελληνική Ενωση Καφέ έχει κατατεθεί στο υπουργείο Οικονομικών, είναι άγνωστο ακόμα αν θα γίνει δεκτή και οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.
Αναφορικά με την κατανάλωση, σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης, ανέρχεται σε όγκο σε 40.000 τόνους, ήτοι 5 δισ. κούπες ετησίως. Από αυτές, το 40% καταναλώνεται εκτός σπιτιού και το 60% εντός. Αντίστοιχα, η αξία της κατανάλωσης εντός σπιτιού ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ και στην εστίαση αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter