ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τροπολογία «παγώνει» τα πρόστιμα για εκπρόθεσμες δηλώσεις ιδιοκτησίας

Οι νέες αντικειμενικές αξίες σε 13.808 περιοχές - Πού αυξάνονται και πού μειώνονται

Μαρίνα Ξυπνητού

Στον… πάγο προτίθεται να βάλει έως το τέλος του 2022 το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης τα κλιμακωτά πρόστιμα για τους ασυνεπείς ιδιοκτήτες, σε μια προσπάθεια στο μεταξύ διάστημα να δηλώσουν τις περιουσίες τους στο Κτηματολόγιο.

Πρόκειται για τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο, μέσω της οποίας προβλέπεται παράταση 18 μηνών για την επιβολή των νέων αυξημένων προστίμων για εκπρόθεσμες δηλώσεις ιδιοκτησίας στον Φορέα.

«Στην εν λόγω τροπολογία συμπεριλαμβάνεται διάταξη, η οποία προβλέπει δυνατότητα του Φορέα να παρατείνει, έως τον Δεκέμβριο του 2022, την προθεσμία, εντός της οποίας οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις εγγραπτέων δικαιωμάτων, χωρίς κανένα πρόστιμο. Η παράταση αυτή προωθείται από το υπουργείο ένεκα της μακράς περιόδου αναστολής λειτουργίας των υποθηκοφυλακείων, εντός της οποίας οι πολίτες δεν μπορούσαν να συλλέξουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποβολή δηλώσεων στα Γραφεία Κτηματογράφησης», επισημαίνουν πηγές από το Ψηφιακής.

Υπενθυμίζεται ότι τα εν λόγω πρόστιμα θα έμπαιναν σε εφαρμογή αυτό το διάστημα, ωστόσο λόγω της κατάστασης δίνεται πίστωση χρόνου. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η νομοθεσία, εντός του πρώτου εξαμήνου 2021 θα γινόταν η ενεργοποίηση των κλιμακωτών προστίμων για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις, με τους ιδιοκτήτες να καλούνταν να πληρώσουν από 300 έως 2.000 ευρώ ανάλογα με το χρόνο καθυστέρησης, τις αντικειμενικές αξίες αλλά και το είδος του δικαιώματος.

Μεταξύ άλλων, η τροπολογία εισάγει ρυθμίσεις για την επίσπευση της κτηματογράφησης και του ανοίγματος των νέων κτηματολογικών γραφείων. Πρακτικά, επιταχύνει τη μετάβαση σε ένα καθεστώς που συνεπάγεται περισσότερες ψηφιακές υπηρεσίες για όλους.

Παράλληλα, δίνεται εκ νέου η δυνατότητα στους άμισθους υποθηκοφύλακες να υποβάλουν αίτηση ένταξης στο Φορέα, ενώ, ταυτόχρονα, παρέχεται στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου «Ελληνικό Κτηματολόγιο» ευελιξία στην αξιοποίηση των υπαλλήλων του μέσω μετακινήσεων μεταξύ των επιμέρους υπηρεσιών του.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Βρείτε με ένα κλικ τη νέα αντικειμενική αξία του ακινήτου σας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ακίνητα: Παράταση για την ηλεκτρονική ταυτότητα – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ακίνητα: Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα κολλάει τις μεταβιβάσεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ακίνητα: «Φορολογική δικαιοσύνη» με παρεμβάσεις και στους συντελεστές παλαιότητας

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Φορολογικός οδηγός: 10 μυστικά για λιγότερους φόρους στα ακίνητα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κάντε κλικ και βρείτε τις τιμές ζώνης του ακίνητου σας μέσω δορυφορικών φωτογραφιών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Νέες αντικειμενικές αξίες, μια σημαντική μεταρρύθμιση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αναλυτικά ο «χάρτης» των αντικειμενικών αξιών – Πώς διαμορφώνονται οι ζώνες [Όλη η λίστα]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΕΝΦΙΑ: Πώς θα γίνεται η πληρωμή το 2022 – Τι αλλάζει

Ελεύθερος Τύπος Newsroom