Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, η Allianz, το όνομα της οποίας φιγούραρε πρώτο και για μεγάλο χρονικό διάστημα στη λίστα των επίδοξων «μνηστήρων», δεν έλαβε το «πράσινο φως» από τις Goldman Sachs και Morgan Stanley, που «τρέχουν» τη σχετική διαδικασία, καθώς ενδιαφερόταν για συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια του ασφαλιστικού βραχίονα της Εθνικής Τράπεζας. «Η πρόταση της Allianz αφορούσε στις μη “ζωικές” δραστηριότητες της Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς και στο κομμάτι του bancassurance», επισημαίνει στέλεχος της ασφαλιστικής αγοράς με γνώση του θέματος και προσθέτει: «Το εύρος των δραστηριοτήτων της Εθνικής Ασφαλιστικής, άλλωστε, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό για τον περιορισμό της γκάμας των ενδιαφερομένων».
Ως προς τη Fairfax, ο ίδιος εμφανίζεται μάλλον επιφυλακτικός για το εάν τελικά εκδήλωσε έμπρακτο ενδιαφέρον. Υπενθυμίζεται ότι οι πληροφορίες ήθελαν τον Oμιλο του Prem Watsa να έχει «κοπεί» από τους συμβούλους εξαιτίας της μετοχικής της σχέσης με τη Eurolife και κατ’ επέκταση τη Eurobank.
Επί τους παρόντος, οι επίμαχοι επενδυτές «ξεσκονίζουν» τα οικονομικά στοιχεία της Εθνικής Ασφαλιστικής -το data room έχει ανοίξει από τις 18 Ιανουαρίου- με τις τελικές προσφορές να υπολογίζεται πως θα υποβληθούν μετά τις 20 Φεβρουαρίου.
Γιατί προκρίθηκαν τα funds
Στοίχημα υπέρ των ξένων funds και κατά μεγάλων εταιριών του χώρου έβαζαν παράγοντες της εγχώριας ασφαλιστικής αγοράς πριν καν Goldman Sachs και Morgan Stanley καταλήξουν στην επίμαχη 6άδα. Σύμφωνα με αυτούς, οι προοπτικές επικράτησης ήταν σαφώς καλύτερες στην περίπτωση των funds για τρεις βασικούς λόγους.
● Ο πρώτος έγκειται στην ίδια τη φύση τους. «Oταν μια εταιρία εξετάζει μια εξαγορά, εστιάζει πρωτίστως στο ύψος και το χρόνο απόσβεσης της επένδυσης. Τουναντίον, για τα funds το σημαντικότερο είναι η καταγραφή αξίας», αναφέρουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν: «Ενα 10% ενίσχυση των εργασιών της δεν μπορεί να ικανοποιήσει μια εταιρία, αφού, για να αποδώσει η επένδυσή της, θα πρέπει να περάσουν πολλά χρόνια. Το ίδιο ποσοστό, όμως, είναι εξόχως ικανοποιητικό για ένα fund».
● Ο δεύτερος αφορά στη στρατηγική αυτή καθ’ εαυτήν των εταιριών. Ειδικότερα, όπως επισημαίνουν τα ίδια στελέχη, θεωρείται μάλλον δύσκολο για μια μεγάλη ξένη εταιρία να εντάξει την ελληνική ασφαλιστική αγορά στο επενδυτικό της πλάνο, όταν θα μπορούσε να «κοιτάξει» προς άλλες, λιγότερο ασταθείς και περισσότερο αποδοτικές αγορές.
● Τέλος, το «βάρος» της Εθνικής Ασφαλιστικής, σε συνδυασμό με το εκτιμώμενο κόστος της – πληροφορίες θέλουν το τίμημα να «κινείται» μεταξύ 700 εκατ. ευρώ έως και ένα δισ. ευρώ- καθιστά ασύμφορη την επένδυση, τουλάχιστον για τις ξένες εταιρίες, που ήδη δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. «Ενδεικτικά, οι τελευταίες θα έπρεπε να προχωρήσουν σε ένα σχέδιο συγχώνευσης, το οποίο με βάση τόσο το μέγεθος της Εθνικής Ασφαλιστικής όσο και τον όγκο των εργαζομένων, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, μιας και θα αύξανε τις παράπλευρες απώλειες», τονίζουν στον «Ελεύθερου Τύπο της Κυριακής οι ίδιοι παράγοντες. Το τρίπτυχο «σωστό μέγεθος, σωστό αντίτιμο και φιλικοί όροι συμφωνίας» έθεσε προσφάτως ο διευθύνων σύμβουλος της Allianz, Oliver Bäte, ως προϋπόθεση για να τελεσφορήσει μια εξαγορά.
Το ΔΝΤ προειδοποιεί για τα σχέδια του Τραμπ: «Θα μπορούσαν να δημιουργήσουν το σκηνικό για μια πληθωριστική έκρηξη»
Σημειώνεται πως η Εθνική Ασφαλιστική καταλαμβάνει μερίδιο άνω του 25% στον κλάδο ζωής (άνω του 58% στα συνδεδεμένα με επενδύσεις προϊόντα ζωής) και περίπου 11% στον κλάδο ζημιών. Οσον αφορά στα οικονομικά της αποτελέσματα, στο πρώτο εξάμηνο του 2016 ο κύκλος εργασιών ξεπέρασε τα 265 εκατ. ευρώ, με την παραγωγή ασφαλίστρων να αγγίζει το επίμαχο διάστημα τα 171,9 εκατ. ευρώ στον κλάδο ζωής και τα 93,3 εκατ. ευρώ στον κλάδο γενικών ασφαλειών.
SOS ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
Απέστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό
Την πάγια αντίθεσή τους ενάντια στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής εκφράζουν -δοθείσης ευκαιρίας- οι εργαζόμενοι της εταιρίας. Πρόσφατα, μάλιστα, απέστειλαν επιστολή προς τον κ. Αλέξη Τσίπρα, υπενθυμίζοντάς του αποσπάσματα από ομιλία, την οποία έδωσε ο ίδιος τον Αύγουστο του 2008, ήτοι πριν αναλάβει την πρωθυπουργία. Σε αυτήν ανέφερε χαρακτηριστικά: «H προσπάθεια, η οποία τώρα παίρνει σάρκα και οστά με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, θα ανοίξει το πεδίο της κερδοσκοπίας του πολυεθνικού ξένου κεφαλαίου, θα ανοίξει τις ορέξεις σε κάποιους, οι οποίοι θα έρθουν εδώ και θα πάρουν έτοιμη δουλειά, θα πάρουν έναν όμιλο, ο οποίος μπορεί να είναι κερδοφόρος, να βγάζει πολλά κέρδη, προκειμένου να βγάζουν αυτοί ακόμα περισσότερα, δημιουργώντας ένα καρτέλ στο χώρο της ασφάλισης, επιβαρύνοντας τους καταναλωτές και δημιουργώντας ένα αβέβαιο μέλλον για χιλιάδες εργαζομένους».
Σε παλαιότερη ανακοίνωσή τους, δε, ανέλυαν τους λόγους για τους οποίους η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής δεν θα ωφελήσει, αλλά θα ζημιώσει την Εθνική Τράπεζα. Μεταξύ αυτών, οι εργαζόμενοι ανέφεραν τις προοπτικές που έχει η ιδιωτική ασφάλιση στην ελληνική αγορά. «Η διείσδυση της ιδιωτικής ασφάλισης στην ελληνική αγορά είναι πάρα πολύ χαμηλή σε σχέση με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή, καθώς τα ασφάλιστρα ζωής ανέρχονται στο 1% του ΑΕΠ στην Ελλάδα, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη υπολογίζεται σε 4,1% και τα ασφάλιστρα γενικών ασφαλίσεων στο 1,2% έναντι 2,7%. Η αναμενόμενη αύξηση των παραπάνω δεικτών δίνει θετικές προοπτικές για το μέλλον», τόνιζαν χαρακτηριστικά.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΕΛΕΣΙΩΤΗ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής