Προτεραιότητα η ίδρυση της θυγατρικής του Υπερταμείου, ΕΔΙΣ, που θα έχει τα μερίδια του Δημοσίου στις εταιρίες όπου συμμετέχει, θα ανάψει το «πράσινο φως» για την έναρξη της διαδικασίας αποκρατικοποίησης για τα ΕΛΤΑ, το 17% της ΔΕΗ, του ΔΕΣΦΑ κ.λπ. Ηδη, παρά τις παλινωδίες του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστου Σπίρτζη, δρομολογείται εντός του πρώτου τριμήνου του 2017 ο διαγωνισμός για την 20ετή παράταση της σύμβασης του ΑΙΑ, ενώ λίαν συντόμως και μόλις εγκριθεί το Επιχειρησιακό Σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ από το Υπερταμείο ξεκινά τη διαγωνιστική διαδικασία για την επιλογή συμβούλων για την πώληση του 10% του ΟΤΕ (option προτιμητέου επενδυτή έχει η Deutsche Telekom).
Η αξιοποίηση όμως των ακινήτων έχει ήδη τροχοδρομηθεί. Στο πλαίσιο αυτό ξεκινά φέτος ο διαγωνισμός για την πολυετή εκμίσθωση της έκτασης στις Γούρνες Ηρακλείου με στόχο τη δημιουργία υψηλής εμβέλειας τουριστικού project, πραγματοποιείται η εκμίσθωση 3 κάμπινγκ στη Χαλκιδική και σε βραχύ χρονικό διάστημα ξεκινούν οι διαγωνισμοί για το Πόρτο Χέλι, τη Σαμπάριζα στην Ερμιόνη, το Βαρθολομιό και το Castello Bibelli. Αμεσα ξεκινά ο διαγωνισμός για την πολυετή εκμίσθωση της ιαματικής πηγής Κύθνου και ακολουθεί εντός τους έτους ο διαγωνισμός για τις 3 ιαματικές πηγές της Φθιώτιδας (Υπάτης, Κονιαβίτη στα Καμένα Βούρλα και Θερμοπυλών).
Κοινός τόπος, πάντως, είναι ότι το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης της κυβέρνησης, το οποίο απαρτίζουν 11 γ.γ. συναρμόδιων υπουργείων, κατεβάζει τον πήχυ των δυνητικών επικείμενων εσόδων, αφού απομακρύνει τη δυνατότητα εκμίσθωσης εκτάσεων έως και 99 έτη.
Και τούτο διότι οι τουριστικές κατοικίες που πωλούνται είτε σε γήπεδα γκολφ είτε σε επενδύσεις σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων παίρνουν τιμές αγοράς όταν πωληθούν για 100 έτη και όχι 60 που θέλουν κύκλοι του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης, που προφανώς δεν έχουν καμία σχέση με την επιχειρηματική λογική. Η πολυετής εκμίσθωση της Αφάντου Ρόδου, που, ως γνωστόν, η διαγωνιστική διαδικασία έχει τελειώσει εδώ και καιρό, φέρεται να είναι και ο «οδηγός» που θα ακολουθηθεί από την κυβέρνηση, αφού θα αποσαφηνισθούν οι θέσεις της για την αντιμετώπιση των αρχαιοτήτων εντός δημόσιων εκτάσεων. Ταυτόχρονα οφείλει να αντιμετωπιστεί και το ζήτημα των χαρακτηρισμών δασικών εκτάσεων σε δημόσια κτήματα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής για το ακίνητο των Γουρνών που φιλοξενούσε την αμερικανική βάση στο Ηράκλειο, ο διαγωνισμός για την πολυετή παραχώρηση της έκτασης τοποθετείται για τον προσεχή Ιούνιο. Διαμορφώνεται το νέο ΕΣΧΑΔΑ, όπου προβλέπεται η ανέγερση 2 πολυτελών ξενοδοχείων και η δημιουργία 60-80 τουριστικών κατοικιών. Επίσης, θα κατασκευαστεί ξενοδοχειακή μαρίνα (τύπου τουριστικού καταφυγίου). Παράλληλα διασφαλίζονται ο χώρος του Ενυδρείου και η οδική πρόσβαση προς αυτό.
Για το βόρειο κομμάτι της έκτασης διατηρούνται οι εμπορικές συνεδριακές χρήσεις με συμφωνία για υπομισθώσεις από τον επενδυτή-ανάδοχο. Σημειώνεται ότι στο ΕΣΧΑΔΑ θα προβλέπεται και η δημιουργία μονοπατιών διόδου από τη βόρεια πλευρά του ακινήτου για το κοινό που θα καταλήγουν στη θάλασσα. Δεν πρόκειται να κατασκευαστεί μίνι γήπεδο γκολφ, όπως προβλεπόταν στην προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία.
Το προς αξιοποίηση ακίνητο περιλαμβάνει: (α) μια έκταση περίπου 30.000 τ.μ., όπου προβλέπονται ήπιες ψυχαγωγικές και εμπορικές χρήσεις, καθώς και (β) μια παραθαλάσσια έκταση περίπου 316.000 τ.μ. Σημειώνεται ότι το σχέδιο αξιοποίησης, για το οποίο έχει προηγηθεί διάλογος με τις τοπικές και περιφερειακές Αρχές, δεν περιλαμβάνει τις λειτουργούσες εγκαταστάσεις που έχουν ήδη παραχωρηθεί στην περιφέρεια, στο δήμο και το ΕΛΚΕΘΕ.
Η ευρύτερη περιοχή των ακινήτων διαθέτει μια αξιόλογη αναπτυξιακή δυναμική, κυρίως λόγω χρήσεων τουρισμού και παραθεριστικής κατοικίας που βρίσκονται σε αυτή. Αποτελεί, δε, μια περιοχή όπου είναι συγκεντρωμένες σύγχρονες υπερτοπικής σημασίας και εμβέλειας υποδομές, όπως το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης, το Ενυδρείο Cretaquarium του ΕΛΚΕΘΕ, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης, η ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου, το Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης», ξενοδοχειακά καταλύματα πολύ υψηλών προδιαγραφών, καθώς και γήπεδο golf.
Οι διαγωνισμοί για το Castello Bibelli στην Κέρκυρα και τη Βερβερόντα στο Πόρτο Χέλι
Το ΔΝΤ προειδοποιεί για τα σχέδια του Τραμπ: «Θα μπορούσαν να δημιουργήσουν το σκηνικό για μια πληθωριστική έκρηξη»
Πριν από το ακίνητο των Γουρνών βγαίνει προς αξιοποίηση το Castello Bibelli στην Κέρκυρα, όπου πέραν των όσων έχουν ήδη γνωστοποιηθεί προβλέπεται και η εκμίσθωση των βιλών σε ιδιώτες. Είναι ακίνητο με ιδιαίτερη πολιτιστική αξία που περιλαμβάνει το κυρίως κτίριο Castello συνολικού δομημένου εμβαδού 1.968 τ.μ. (λιθόκτιστο, κεραμοσκεπές, εξαιρετικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς κτίριο, νεογοτθικού ρυθμού με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους δύο πυργίσκους και το αίθριο) και άλλα τέσσερα βοηθητικά κτίρια, συνολικής δομημένης επιφάνειας 457 τ.μ. Χτίστηκε στις αρχές του αιώνα από τον Ιταλό ναύαρχο Μιμπέλι σε κατάφυτη λοφώδη έκταση και η συνολική αξιοποιήσιμη έκτασή του ανέρχεται σε 77 στρέμματα.
Το υψηλού επιπέδου ακίνητο προσφέρει τη δυνατότητα ανάπτυξης σύγχρονης ξενοδοχειακής μονάδας υψηλών προδιαγραφών (Boutique Hotel) εναρμονισμένης με τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα του ακινήτου σύμφωνα με το υφιστάμενο πολεοδομικό καθεστώς, καθώς και ανάδειξη και χρησιμοποίηση του κεντρικού κτιρίου Castello (Lobby, συνεδριακοί χώροι, αναψυχή, χώροι συνάθροισης κοινού, βοηθητικοί χώροι). Ταυτόχρονα προτείνεται η τουριστική αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου, όπως η δημιουργία επισκέψιμων περιπάτων εντός του ακινήτου και υπαίθριων καφέ – εστιατορίων.
Το ακίνητο στη Βερβερόντα στο Πόρτο Χέλι ήδη εμφανίζει ζήτηση και το ΤΑΙΠΕΔ προτίθεται να ξεκινήσει άμεσα το σχετικό διαγωνισμό. Εχει συνολική έκταση 627.417,84 τ.μ. Το σχήμα του είναι μορφής επιμήκους πολυγώνου με μεγάλη πρόσοψη προς την παραλία. Τα νότια όρια του ακινήτου εκτείνονται σχεδόν σε όλο το πλάτος της λιμνοθάλασσας Βερβερόντας και του Ορμου στο Πόρτο Χέλι σε μήκος περί τα 2.600 μ. και συνορεύουν με τα όρια του οικισμού Πόρτο Χέλι. Σχεδιάζεται η δημιουργία βοηθητικού γηπέδου γκολφ 9 οπών, καθώς και η ανέγερση πολυτελούς ξενοδοχείου με κατοικίες. Η δεύτερη ζώνη προτείνεται να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία αεροδρομίου για τη προσγείωση μικρών αεροσκαφών.
ΧΑΡΗΣ ΝΤΙΓΡΙΝΤΑΚΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής