Στον αντίποδα, όσοι ιδιοκτήτες εκμισθώνουν ακίνητα σε επιχειρήσεις οι οποίες παραμένουν κλειστές, με κρατική εντολή, ή έχουν υποχρεωθεί να περιορίσουν στο ελάχιστο τις δραστηριότητές τους και έχουν συμφωνήσει με τις επιχειρήσεις αυτές να εισπράττουν μηνιαία ποσά ενοικίων μέχρι 1.200 ευρώ δεν θα καλυφθούν πλήρως από τις αποζημιώσεις που θα λάβουν για τα μη εισπραχθέντα ενοίκια του πρώτου τριμήνου.
Μεγάλη ζημιά
Οπως έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση, τα φυσικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητά τους σε επιχειρήσεις των κλάδων του λιανεμπορίου, της εστίασης, του πολιτισμού, του αθλητισμού, του τουρισμού, των μεταφορών, καθώς επίσης και σε γυμναστήρια, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, βιβλιοπωλεία και σε άλλες μη λειτουργούσες ή βαριά πληττόμενες επιχειρήσεις δεν επιτρέπεται να εισπράξουν ενοίκια από τις επιχειρήσεις αυτές για όλο το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2021. Ο λόγος είναι ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις έχουν υποστεί πολύ μεγάλη οικονομική ζημία, καθώς έχουν υποχρεωθεί να μη λειτουργούν ή να υπολειτουργούν με σημαντικό περιορισμό των δραστηριοτήτων τους για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα, εξαιτίας των αλλεπάλληλων καθολικών και τοπικών lockdowns. Η μη πληρωμή των ενοικίων για τους τρεις πρώτους μήνες του 2021, με την επίσημη άδεια του κράτους, θα προκαλούσε όμως τεράστιες εισοδηματικές απώλειες στους ιδιοκτήτες – φυσικά πρόσωπα που νοικιάζουν στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις τα ακίνητά τους για επαγγελματική χρήση, αν το κράτος δεν αποφάσιζε να τους αποζημιώσει. Αν δηλαδή δεν αποφάσιζε να τους χορηγήσει από τον Κρατικό Προϋπολογισμό αφορολόγητες αποζημιώσεις, τα ποσά των οποίων αντιστοιχούν στο 80% των συμφωνηθέντων αλλά μη εισπραχθέντων μισθωμάτων των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2021.
Ωφελημένοι
Από μια προσεκτική ανάλυση όλων αυτών των κυβερνητικών ανακοινώσεων εξάγεται το συμπέρασμα ότι η απόφαση να καταβληθεί αφορολόγητη αποζημίωση ίση με το 80% των χαμένων ενοικίων σε όλους ανεξαιρέτως τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις παραπάνω κατηγορίες επιχειρήσεων θα ωφελήσει πιο πολύ τους ιδιοκτήτες εκείνους που έχουν συμφωνήσει να εισπράττουν πολύ μεγάλου ύψους μηνιαία ενοίκια, άνω των 1.200 ευρώ, καθώς θα υπερκαλύψει κατά πολύ τις εισοδηματικές απώλειές τους. Θα προσθέσει, δηλαδή, πολύ περισσότερα χρήματα στα εισοδήματά τους. Στον αντίποδα, για τους ιδιοκτήτες που εισπράττουν ενοίκια ύψους μέχρι 1.200 ευρώ τον μήνα, η αποζημίωση δεν θα καλύψει το σύνολο των εισοδηματικών απωλειών.
Ουσιαστικά, τα καθαρά ποσά των αποζημιώσεων που δικαιούνται να λάβουν από το κράτος όσοι ιδιοκτήτες έχουν συμφωνήσει να εισπράξουν πολύ μεγάλου ύψους μηνιαία ενοίκια κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, είναι πολύ μεγαλύτερα από τα καθαρά ποσά ενοικίων που θα έπαιρναν «στο χέρι», αν δεν ίσχυε η πλήρης απαλλαγή των μισθωτριών επιχειρήσεων! Κι αυτό διότι:
» Για τα μεσαία, τα υψηλά και τα πολύ υψηλά εισοδήματα από ενοίκια ισχύει φορολόγηση με κλιμακωτούς συντελεστές φόρου εισοδήματος 15%, 35% και 45%, καθώς και με κλιμακούμενους συντελεστές Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης 6,5%, 7,5%, 9% και 10% που περιορίζουν τα τελικά ποσά που μένουν στα χέρια των ιδιοκτητών σε επίπεδα χαμηλότερα κατά 30% έως 55% των ονομαστικών ενοικίων.
» Η αποζημίωση που θα δώσει το Δημόσιο στους ιδιοκτήτες είναι αφορολόγητη και το ποσό της διαμορφώνεται σε επίπεδο χαμηλότερο κατά 20% των ονομαστικών ενοικίων.
Παραδείγματα
Ξεκινά η διαδικασία ερευνών για υδρογονάνθρακες νότια της Πελοποννήσου
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα παραδείγματα που περιλαμβάνονται στον αναλυτικό πίνακα που δημοσιεύουμε:
1 Οσοι ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων είχαν συμφωνήσει, για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο του τρέχοντος έτους να εισπράξουν από τους επιχειρηματίες ενοικιαστές τους ποσά μηνιαίων ενοικίων που είναι ίσα ή μεγαλύτερα των 1.200 ευρώ, θα λάβουν ποσά αποζημιώσεων που καλύπτουν μεν το 80% των ενοικίων, αλλά στην πραγματικότητα είναι κατά πολύ μεγαλύτερα από τα καθαρά ποσά που θα εισέπρατταν αν η κυβέρνηση δεν απάλλασσε τους επιχειρηματίες-ενοικιαστές τους από την υποχρέωση καταβολής των ενοικίων. Αν οι ιδιοκτήτες αυτοί εισέπρατταν κανονικά τα ενοίκια που είχαν συμφωνήσει, τότε αυτά θα φορολογούνταν κλιμακωτά με συντελεστές φόρου εισοδήματος 15%, 35% και 45% που προκαλούν συνολικές φορολογικές επιβαρύνσεις υψηλότερες του 18,3%, καθώς επίσης και με κλιμακούμενους συντελεστές Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης 2,2%-10%, οπότε εν τέλει τα καθαρά ποσά ενοικίων που θα έπαιρναν στο χέρι θα ήταν «κουρεμένα» κατά 20,5% – 50% περίπου σε σύγκριση με τα συμφωνηθέντα ποσά! Τώρα όμως που, τελικά, οι ιδιοκτήτες αυτοί δεν εισέπραξαν τα ενοίκια των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2021 από τους ενοικιαστές τους και ως εκ τούτου δεν θα αναγκαστούν να πληρώσουν επ’ αυτών φόρους που τα μειώνουν κατά 20,5% – 55%, αλλά αντιθέτως θα λάβουν από το κράτος αφορολόγητες αποζημιώσεις που καλύπτουν το 80% των ενοικίων του πρώτου τριμήνου του 2021, τα ποσά που εν τέλει θα τους μείνουν στα χέρια θα είναι πολύ μεγαλύτερα, καθώς θα είναι «κουρεμένα» μόνο κατά 20%! Ενδεικτικά είναι τα ακόλουθα παραδείγματα:
» Ιδιοκτήτης ακινήτων επαγγελματικής στέγης που είχε συμφωνήσει με τους επιχειρηματίες-μισθωτές του να εισπράξει μηνιαία ενοίκια συνολικού ύψους 3.000 ευρώ για καθέναν από τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2021 αν εισέπραττε κανονικά τα ποσά αυτά θα αναγκαζόταν να καταβάλει επ’ αυτών φόρο εισοδήματος και Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης συνολικού ποσού 947,17 ευρώ σε μηνιαία βάση ή 2.841,51 ευρώ σε τριμηνιαία βάση, οπότε θα του έμεναν στο χέρι 2.052,83 ευρώ σε μηνιαία βάση ή 6.158,49 ευρώ σε τριμηνιαία βάση. Τελικά, με τη ρύθμιση που νομοθέτησε η κυβέρνηση, ο ιδιοκτήτης αυτός θα εισπράξει αφορολόγητες αποζημιώσεις ίσες με το 80% των ενοικίων, δηλαδή 2.400 ευρώ σε μηνιαία βάση ή 7.200 ευρώ σε τριμηνιαία βάση. Με τον τρόπο αυτό, θα πάρει στο χέρι 347,17 ευρώ περισσότερα σε μηνιαία βάση ή 1.941,51 ευρώ περισσότερα σε τριμηνιαία βάση, από αυτά που θα έπαιρνε αν εισέπραττε κανονικά τα συμφωνηθέντα ενοίκια από τους μισθωτές του!
» Ιδιοκτήτης επαγγελματικής στέγης σε μεγάλης εμπορικής αξίας περιοχή αστικού κέντρου, ο οποίος είχε συμφωνήσει με τον επιχειρηματία μισθωτή του να εισπράξει μηνιαίο ενοίκιο συνολικού ύψους 10.000 ευρώ για καθέναν από τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2021 αν εισέπραττε κανονικά το ενοίκιο αυτό στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους θα αναγκαζόταν να καταβάλει επ’ αυτών φόρο εισοδήματος και Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης συνολικού ποσού 4.687,58 ευρώ σε μηνιαία βάση ή 9.375,16 ευρώ σε διμηνιαία βάση, οπότε θα του έμεναν στο χέρι 5.312,42 ευρώ σε μηνιαία βάση ή 15.937,26 ευρώ σε τριμηνιαία βάση. Με τη ρύθμιση που νομοθέτησε η κυβέρνηση, ο ιδιοκτήτης αυτός θα εισπράξει από το κράτος αφορολόγητο το 80% των ενοικίων των τριών μηνών, ως αποζημίωση. Θα εισπράξει, δηλαδή, 8.000 ευρώ σε μηνιαία βάση ή 24.000 ευρώ σε τριμηνιαία βάση, που είναι 2.687,58 ευρώ περισσότερα σε μηνιαία βάση ή 8.062,74 ευρώ περισσότερα σε τριμηνιαία βάση, από αυτά που θα έπαιρνε αν εισέπραττε τα ενοίκιά του κανονικά.
2 Στον αντίποδα, οι ιδιοκτήτες που είχαν συμφωνήσει, για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο να εισπράξουν από τους επιχειρηματίες ενοικιαστές τους ποσά μηνιαίων ενοικίων έως και 1.200 ευρώ, θα λάβουν και αυτοί μεν ποσά αποζημιώσεων που καλύπτουν το 80% των ενοικίων, αλλά τα ποσά που θα πάρουν, τελικά, στο χέρι θα είναι μικρότερα κατά μερικές εκατοντάδες ευρώ από αυτά που θα εισέπρατταν αν η κυβέρνηση δεν απάλλασσε τους επιχειρηματίες-ενοικιαστές τους από την υποχρέωση καταβολής των ενοικίων.
Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης ακινήτου επαγγελματικής στέγης που είχε συμφωνήσει να εισπράξει μηνιαίο ενοίκιο 500 ευρώ για καθέναν από τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2021, αν εισέπραττε κανονικά το ενοίκιο τους μήνες αυτούς θα κατέβαλλε επ’ αυτού μόνο φόρο εισοδήματος 15%, ενώ θα απαλλασσόταν από την Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης. Θα πλήρωνε δηλαδή φόρο συνολικού ποσού 75 ευρώ σε μηνιαία βάση ή 225 ευρώ σε τριμηνιαία βάση, οπότε θα του έμεναν στο χέρι 425 ευρώ σε μηνιαία βάση ή 1.275 ευρώ σε τριμηνιαία βάση. Με τη ρύθμιση που νομοθέτησε η κυβέρνηση, ο ιδιοκτήτης αυτός θα εισπράξει από το κράτος αφορολόγητο το 80% του ενοικίου, ως αποζημίωση. Θα εισπράξει, δηλαδή, 400 ευρώ σε μηνιαία βάση ή 1.200 ευρώ σε τριμηνιαία βάση, που είναι 25 ευρώ λιγότερα σε μηνιαία βάση ή 75 ευρώ λιγότερα σε τριμηνιαία βάση, από αυτά που θα έπαιρνε αν εισέπραττε το ενοίκιό του κανονικά.
ΤΡΙΠΛΗ «ΑΝΑΣΑ» για τα ανείσπρακτα ενοίκια
Απαλλαγή χιλιάδων ιδιοκτητών εκμισθούμενων ακινήτων από τον φόρο εισοδήματος για όλα τα ανείσπρακτα ενοίκια της περιόδου της πανδημίας, χωρίς τις προαπαιτούμενες νομικές διαδικασίες που προβλέπει αυτήν τη στιγμή ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος προωθεί το υπουργείο Οικονομικών. Επιπλέον, το υπουργείο προχωρεί στην καταβολή των αποζημιώσεων σε όσους ιδιοκτήτες εξανάγκασε να μην εισπράξουν καθόλου ενοίκια επαγγελματικής στέγης στο πρώτο δίμηνο του 2021, καθώς και σε όσους υποχρέωσε να κάνουν έκπτωση 40% στα μισθώματα του πρώτου διμήνου του τρέχοντος έτους. Παράλληλα, σε όσους ιδιοκτήτες δεν έλαβαν αποζημιώσεις για «κουρεμένα» κατά 40% ενοίκια των μηνών Μαρτίου-Δεκεμβρίου 2020, ενώ τις δικαιούνταν, δίδεται μία ακόμη ευκαιρία να τις κατοχυρώσουν υποβάλλοντας διορθωτικές δηλώσεις COVID.
Δηλώσεις 2020
Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικά για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020, οι οποίες θα υποβληθούν φέτος, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να θεσπίσει πλήρη απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για χιλιάδες ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων που αντιμετώπισαν την άρνηση των ενοικιαστών να τους καταβάλουν τα οφειλόμενα ενοίκια. Η απαλλαγή θα ισχύσει για ολόκληρα τα ποσά των ενοικίων που δεν εισέπραξαν οι ιδιοκτήτες σε έναν ή περισσότερους μήνες του χρονικού διαστήματος Μαρτίου-Δεκεμβρίου 2020 και θα χορηγηθεί χωρίς να χρειάζεται να έχουν προηγηθεί νομικές ενέργειες κατά των ενοικιαστών που απαιτούν συναλλαγές με υπηρεσίες των δικαστηρίων, όπως η άσκηση αγωγής αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων, η έκδοση διαταγής πληρωμής ή διαταγής απόδοσης χρήσης μίσθιου κ.λπ.
Η ρύθμιση αυτή, την οποία έχει προτείνει στο υπουργείο Οικονομικών η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), θα αφορά τόσο στους ιδιοκτήτες που εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις για τις αναγκαστικές μειώσεις κατά 40% των ενοικίων και δεν έλαβαν από τους ενοικιαστές τους το υπόλοιπο 60% όσο και τους ιδιοκτήτες που δεν εντάχθηκαν στις αναγκαστικές μειώσεις κατά 40% αλλά δεν έλαβαν από τους ενοικιαστές τους το σύνολο ή μέρος των ενοικίων. Η ρύθμιση θα ισχύσει για τις περιπτώσεις στις οποίες οι ενοικιαστές αρνήθηκαν να καταβάλουν τα ενοίκια στους ιδιοκτήτες επικαλούμενοι οικονομική αδυναμία. Για την πλήρη απαλλαγή των ιδιοκτητών από τον φόρο εισοδήματος επί των ανείσπρακτων ενοικίων θα αρκούν η έκδοση και η κοινοποίηση εξώδικης δηλώσεως από τον ιδιοκτήτη στον ενοικιαστή μέσω δικαστικού επιμελητή. Στόχος της έκτακτης αυτής ρύθμισης θα είναι να απαλλαγούν οι ιδιοκτήτες από την υποχρέωση άσκησης ένδικων μέσων που απαιτούν παρουσία σε υπηρεσίες δικαστηρίων, όπως προβλέπουν οι ισχύουσες εδώ και 6 χρόνια διατάξεις για τα ανείσπρακτα ενοίκια, καθώς τα δικαστήρια είναι κλειστά λόγω της καραντίνας και είναι αδύνατη πρακτικά η διεκπεραίωση οποιασδήποτε διαδικασίας άσκησης ένδικου μέσου.
Είσπραξη αποζημιώσεων
Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από 276.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που είτε δεν εισέπραξαν καθόλου τα ενοίκια των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου είτε τα εισέπραξαν μειωμένα κατά 40% έχουν αρχίσει να λαμβάνουν αποζημιώσεις. Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, έχουν ήδη αρχίσει να πληρώνονται τις αποζημιώσεις όσοι ιδιοκτήτες υπέβαλαν έως τις 10 Μαρτίου δηλώσεις COVID για τα απολεσθέντα ενοίκια Ιανουαρίου, εφόσον οι δηλώσεις τους έχουν εκκαθαριστεί χωρίς πρόβλημα. Μετά τις 30 Μαρτίου θα πληρωθούν για τα απολεσθέντα ενοίκια του Ιανουαρίου οι ιδιοκτήτες στις υποβληθείσες δηλώσεις COVID των οποίων έχουν εντοπιστεί λάθη αλλά τελικά έχουν διορθωθεί. Εν τω μεταξύ, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής δηλώσεων COVID για τα χαμένα ενοίκια του Φεβρουαρίου. Η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί έως το τέλος Μαρτίου, οι δε αποζημιώσεις για τα απολεσθέντα ενοίκια του Φεβρουαρίου θα καταβληθούν σε δύο κύκλους, που θα ξεκινήσουν ο πρώτος μετά τις 15 Απριλίου και ο δεύτερος μετά το Πάσχα.
Για κάθε ιδιοκτήτη που υποχρεώθηκε να μην εισπράξει καθόλου ενοίκιο κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, οι αποζημιώσεις που δικαιούται να λάβει ανέρχονται στο 80% των απολεσθέντων ενοικίων.
Για κάθε ιδιοκτήτη που υποχρεώθηκε να εισπράξει τα ενοίκια των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου μειωμένα κατά 40% οι αποζημιώσεις που δικαιούται καλύπτουν το 50% των απολεσθέντων ενοικίων ή το 20% των συνολικών συμφωνηθέντων ενοικίων.
Τροποποιητικές δηλώσεις COVID για την περίοδο Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020
Σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών, περίπου 100.000 ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων που, αν και αναγκάστηκαν να εισπράξουν τα ενοίκια των μηνών Μαρτίου -Δεκεμβρίου 2020 μειωμένα κατά 40% ή τουλάχιστον κατά 30%, δεν έλαβαν τις αποζημιώσεις που δικαιούνταν από το κράτος έχουν πλέον τη δυνατότητα να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις στις υποβληθείσες δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης και στις υποβληθείσες δηλώσεις απώλειας μισθωμάτων (δηλώσεις COVID) για τους μήνες αυτούς. Εφόσον διορθώσουν τα λάθη και καλύψουν τις παραλείψεις, υποβάλλοντας τις σχετικές τροποποιητικές δηλώσεις στο σύστημα ΤΑΧΙSnet θα καταφέρουν να κατοχυρώσουν και αυτοί το δικαίωμα είσπραξης των αποζημιώσεων, οι οποίες έχουν τη μορφή εκπτώσεων φόρου ίσων με το 12% των μη εισπραχθέντων ενοικίων για τους μήνες Μάρτιο έως Οκτώβριο 2020 και τη μορφή απευθείας χρηματικών ενισχύσεων ίσων με το 20% των μη εισπραχθέντων ενοικίων για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έθεσε από την Παρασκευή 19 Μαρτίου σε λειτουργία στο σύστημα TAXISnet την πλατφόρμα για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης και τροποποιητικών δηλώσεων μείωσης μισθωμάτων (δηλώσεων COVID), για την περίοδο Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020, προκειμένου οι περίπου 100.000 ιδιοκτήτες που δεν εισέπραξαν τις αποζημιώσεις για τα απολεσθέντα μισθώματα των μηνών αυτών να τις κατοχυρώσουν και να τις λάβουν από τον Απρίλιο και μετά.
Ηδη, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, που έχουν υποβάλει δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ή δηλώσεις COVID με λάθη ή παραλείψεις, λαμβάνουν e-mail από την ΑΑΔΕ για να επισκεφθούν τη σχετική ιστοσελίδα (επιλογή ΔΗΛΩΣΕΙΣ COVID). Εκεί, μπορούν να ενημερωθούν για την κατάσταση των δηλώσεών τους (αποδοχή, πορεία διεκπεραίωσης), καθώς και να λάβουν οδηγίες για τη διόρθωση των λαθών ή των παραλείψεων. Η πλατφόρμα θα δέχεται τροποποιητικές δηλώσεις έως και τις 19 Απριλίου 2021.
Ταυτόχρονα, η ΑΑΔΕ έθεσε σε λειτουργία και την πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων λύσης μισθώσεων χωρίς πρόστιμα, για όσες μισθώσεις έχουν λυθεί μέχρι τη 12η Ιουνίου 2020. Η πλατφόρμα αυτή θα λειτουργεί έως τις 12 Απριλίου 2021. Η ΑΑΔΕ συνιστά στους ιδιοκτήτες, που έχουν υποβάλει δηλώσεις COVID για ακίνητα με διαδοχικές μισθώσεις στην πλατφόρμα των Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης, να δηλώσουν τη λύση των προηγούμενων μισθώσεων, ώστε να επιταχυνθεί η διεκπεραίωση των δηλώσεων αυτών.
ΠΟΙΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΕΚΜΙΣΘΟΥΜΕΝΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΙΣΗΣ ΜΕ ΤΟ 80% ΤΩΝ ΑΠΟΛΕΣΘΕΝΤΩΝ ΕΝΟΙΚΙΩΝ ΤΩΝ ΜΗΝΩΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΜΑΡΤΙΟΥ 2021 | |||||
Μηνιαίο μίσθωμα | Μηνιαίο καθαρό έσοδο ιδιοκτήτη αν εισέπραττε κανονικά το ενοίκιο (*) (1) | Μηνιαία ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΗ αποζημίωση ιδιοκτήτη τώρα που δεν εισπράττει κανονικά το ενοίκιο (2) | Συνολική ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΗ αποζημίωση ιδιοκτήτη στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2021 (3)=(2)+(2)+(2) | Μηνιαία διαφορά (4)=(2)-(1)
(αρνητικό ποσό = ζημιά, θετικό ποσό = όφελος)
| Διαφορά στο τρίμηνο (5)=(4)+(4)+(4)
(αρνητικό ποσό = ζημιά, θετικό ποσό = όφελος)
|
500 | 425 | 400 | 1.200,00 | -25 | -75 |
600 | 510 | 480 | 1.440,00 | -30 | -90 |
700 | 595 | 560 | 1.680,00 | -35 | -105 |
800 | 680 | 640 | 1.920,00 | -40 | -120 |
900 | 765 | 720 | 2.160,00 | -45 | -135 |
1.000 | 850 | 800 | 2.400,00 | -50 | -150 |
1.200 | 975,60 | 960 | 2.880,00 | -15,6 | -46,8 |
1.400 | 1.101,20 | 1.120,00 | 3.360,00 | 18,8 | 56,4 |
1.600 | 1.226,80 | 1.280,00 | 3.840,00 | 53,2 | 159,6 |
1.800 | 1.348,67 | 1.440,00 | 4.320,00 | 91,33 | 273,99 |
2.000 | 1.468,67 | 1.600,00 | 4.800,00 | 131,33 | 393,99 |
3.000 | 2.052,83 | 2.400,00 | 7.200,00 | 347,17 | 1.041,51 |
3.200 | 2.149,83 | 2.560,00 | 7.680,00 | 410,17 | 1.230,51 |
4.000 | 2.531,17 | 3.200,00 | 9.600,00 | 668,83 | 2.006,49 |
5.000 | 3.006,17 | 4.000,00 | 12.000,00 | 993,83 | 2.981,49 |
6.000 | 3.472,42 | 4.800,00 | 14.400,00 | 1.327,58 | 3.982,74 |
7.000 | 3.932,42 | 5.600,00 | 16.800,00 | 1.667,58 | 5.002,74 |
8.000 | 4.392,42 | 6.400,00 | 19.200,00 | 2.007,58 | 6.022,74 |
9.000 | 4.852,42 | 7.200,00 | 21.600,00 | 2.347,58 | 7.042,74 |
10.000 | 5.312,42 | 8.000,00 | 24.000,00 | 2.687,58 | 8.062,74 |
11.000 | 5.772,42 | 8.800,00 | 26.400,00 | 3.027,58 | 9.082,74 |
12.000 | 6.232,42 | 9.600,00 | 28.800,00 | 3.367,58 | 10.102,74 |
13.000 | 6.692,42 | 10.400,00 | 31.200,00 | 3.707,58 | 11.122,74 |
14.000 | 7.152,42 | 11.200,00 | 33.600,00 | 4.047,58 | 12.142,74 |
15.000 | 7.612,42 | 12.000,00 | 36.000,00 | 4.387,58 | 13.162,74 |
16.000 | 8.072,42 | 12.800,00 | 38.400,00 | 4.727,58 | 14.182,74 |
17.000 | 8.532,42 | 13.600,00 | 40.800,00 | 5.067,58 | 15.202,74 |
18.000 | 8.992,42 | 14.400,00 | 43.200,00 | 5.407,58 | 16.222,74 |
19.000 | 9.445,75 | 15.200,00 | 45.600,00 | 5.754,25 | 17.262,75 |
20.000 | 9.895,75 | 16.000,00 | 48.000,00 | 6.104,25 | 18.312,75 |
(*) Το μηνιαίο καθαρό έσοδο προκύπτει μετά την αφαίρεση του αναλογούντος φόρου εισοδήματος και της αναλογούσας Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης από το μηνιαίο μίσθωμα της πρώτης στήλης.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr