Παράλληλα θα παρουσιάσει και την πρότασή του προσπαθώντας να διαγνώσει αν υπάρχει ελπίδα το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης να ανοίξει τον δρόμο και για τα μεσοπρόθεσμο μέτρα για το χρέος που είναι απολύτως απαραίτητα για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ πριν η Ευρωζώνη μπει σε εκλογικό κύκλο.
Ο μεγάλος φόβος του οικονομικού επιτελείου είναι μήπως η Γερμανία αποφασίσει να καθυστερήσει τη δεύτερη αξιολόγηση αλλά και τα μέτρα για το χρέος μέχρι να ολοκληρωθούν οι εκλογές στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Αν δηλαδή το ΔΝΤ πειστεί να περιμένει στον προθάλαμο του ελληνικού προγράμματος μέχρι και η Γερμανία να έχει το πολιτικό περιθώριο να συζητήσει για το ελληνικό χρέος.
Το ενδεχόμενο αυτό θα ήταν πραγματική καταστροφή, καθώς η Ελλάδα δεν θα έχανε μόνο το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης (αφού γι’ αυτό είναι απαραίτητα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος) αλλά ολόκληρο τον χρόνο αναμένοντας τις μεγάλες οικονομίες να ολοκληρώσουν τον κύκλο των εθνικών εκλογών πριν αποφασίσουν για την τύχη της. Ακόμη και αν υπήρχε λύση για κάλυψη των αναγκών για το χρέος ύψους 6,3 δισ. τον ερχόμενο Ιούλιο οι συνέπειες θα είναι αυτονόητες στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας αλλά και τον δυνητικό χρόνο της πρώτης προσπάθειας για δανεισμό από τις αγορές.
Το μεγάλο ζητούμενο αν η πρόταση για τον μακροχρόνιο κόφτη και τα μέτρα που θα το συνοδεύουν θα καλύπτει ακόμη τις απαιτήσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αλλά και των θεσμών.
Παπαθανάσης: 187 επενδυτικά σχέδια για τη δημιουργία 989 νέων θέσεων εργασίας
Ανοιχτά μέτωπα
Αλλωστε, εκτός από τις πρόσθετες αυτές υποχρεώσεις, η δεύτερη αξιολόγηση έχει ακόμη ανοιχτό το εργασιακό, με το υπουργείο Εργασίας να έχει μέχρι και τον Δεκέμβριο μια επιθετική ρητορική ενάντια σε οποιαδήποτε αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος διεκδικώντας μόνο την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Παράλληλα ανοιχτά έχουν μείνει θέματα όπως η συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων, τα θέματα της ενέργειας και τα μέτρα ύψους 700 εκατ. ευρώ που ζητούν από τώρα οι δανειστές για το 2018. Ολα αυτά τα θέματα έχουν παγώσει εδώ και δύο μήνες και θα πρέπει να συμφωνηθούν σε λιγότερο από ένα μήνα. Ολα αυτά συνδυαζόμενα βέβαια και με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για τα επόμενα χρόνια, καθώς δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα δεχθεί λύσεις τύπου κόφτη και προληπτικών μέτρων.
Προς το παρόν και οι θεσμοί διατηρούν χαμηλούς τόνους για το θέμα της Ελλάδας. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ. Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του σε εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση και θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να γίνει άλλη μια επιτυχία όπως είναι η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος.
Νίκος Μπέλλος – Τάσος Δασόπουλος
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου