Για μία ακόμη φορά ο κ. Ντράγκι έστειλε το γνωστό του μήνυμα προς τους ηγέτες της Ευρωζώνης: “Δεν φθάνει μόνο η νομισματική πολιτική που ασκεί η ΕΚΤ για να ενισχυθεί η ανάπτυξη και να καταστεί σταθερή και βιώσιμη. Θα πρέπει να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις αλλά και πολιτικές που θα στηρίξουν την οικονομία προς τη σωστή κατεύθυνση και θα βοηθήσουν, μεταξύ άλλων, στη βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας”.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά όλες τις οικονομικές εξελίξεις στη ζώνη του ευρώ και θα συνεχίσει την τρέχουσα πολιτική της –τόσο σε επίπεδο επιτοκίων όσο και σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης- με πρωταρχικό στόχο την επίτευξη πληθωρισμού πλησίον του στόχου του 2% που έχει θέσει.
Προσέθεσε ότι η διοίκηση της τράπεζας, εάν το κρίνει απαραίτητο, θα προχωρήσει σε παράταση του χρόνου εφαρμογής του QE (βάσει των πρόσφατων αποφάσεων η εφαρμογή του παρατάθηκε έως και τον Δεκέμβριο του 2017) αλλά και σε αύξηση των μηνιαίων αγορών παγίων που αγοράζει (σ.σ.: έως τον Μάρτιο το ποσό αυτό θα φθάνει στα 80 δισ. ευρώ μηνιαίως και ακολούθως θα μειωθεί στα 60 δισ. ευρώ, με προοπτική εάν κριθεί απαραίτητο να υπάρξει εκ νέου αύξησή του).
Η ΕΚΤ δεν θεωρεί κανένα κρατικό χρέος ως «μη βιώσιμο»
Υποστήριξε ότι «δεν θεωρούμε, εκ των προτέρων, ότι το χρέος κάποιας χώρας της Ευρωζώνης είναι μη βιώσιμο. Στην περίπτωση της Ελλάδας υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και μία διαπραγμάτευση μεταξύ όλων των πλευρών (συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ) που βρίσκεται σε εξέλιξη», ήταν η μοναδική αναφορά –εξαιρετικά προσεκτικά διατυπωμένη- του κ. Ντράγκι για την Ελλάδα, χωρίς περαιτέρω σχόλια. Άλλωστε δεν δέχθηκε ερωτήσεις που αφορούν τις εξελίξεις στη χώρα μας.
ΟΠΕΚΑ: «Κλείδωσε» η ημερομηνία για την πληρωμή έκτακτων επιδομάτων - Πότε βλέπουν τα χρήματα οι δικαιούχοι
Απαντώντας σε ερωτήσεις τόσο για δηλώσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ για το δολάριο και την ισοτιμία του με το ευρώ, υποστήριξε ότι έχει καταστεί σαφές στα ανώτερα κλιμάκια των G20 και G7 ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να σέβονται τους κανόνες που ισχύουν στις αγορές συναλλάγματος, κυριότερος εκ των οποίων είναι η «ελεύθερη διακύμανση των ισοτιμιών».
Και σε αυτήν την περίπτωση άδραξε την ευκαιρία να στείλει ένα μήνυμα προς κάθε ενδιαφερόμενο αναφορικά με τον Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «ας δούμε τις πολιτικές που θα ακολουθήσει ο κ. Τραμπ και όχι τις δηλώσεις του».
Σχετικά με το Brexit, εκτίμησε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να κάνει κάποιος προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθεί η διαπραγμάτευση και φυσικά για το ποια θα είναι η νέα σχέση Βρετανίας-Ε.Ε.
Δεν θέλησε να απαντήσει σε ερωτήσεις που αφορούν τον τρόπο διάσωσης των ιταλικών τραπεζών, χρησιμοποιώντας, άκρως διπλωματικά, τον κανονισμό της ΕΚΤ που απαγορεύει τέτοιου είδους δηλώσεις και προσθέτοντας ότι το όλο θέμα χειρίζεται η κυρία Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ (SSM).
Οι Γερμανοί επωφελούνται από την πολιτική της ΕΚΤ
Όπως ήταν απόλυτα φυσιολογικό δέχθηκε πληθώρα ερωτήσεων αναφορικά με τις έντονες επικρίσεις εκ μέρους του Βερολίνου για την πολιτική που ακολουθεί η ΕΚΤ.
«Είναι προς το συμφέρον όλων και των Γερμανών πολιτών η οικονομία της Ευρωζώνης να ανακάμψει. Η νομισματική πολιτική που έχουμε ακολουθήσει έχει ωφελήσει τους Γερμανούς καταθέτες, εργοδότες, εργαζόμενους στον ίδιο βαθμό όσο και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους», ήταν η απάντηση του κ. Ντράγκι στις… φωνές του Βερολίνου.