Οπως αναφέρει ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ, το προσχέδιο της Υπουργικής Απόφασης για την ενεργοποίηση του Συστήματος έχει αναρτηθεί ήδη προς διαβούλευση, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, όταν ολοκληρωθεί, θα δημοσιευτεί και η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Πρόκειται για ένα Σύστημα Παροχής Συμβουλών μέσω του οποίου εξασφαλίζεται στους αγρότες όλης της επικράτειας που το επιθυμούν η δυνατότητα να έχουν εύκολη και κυρίως δωρεάν πρόσβαση σε κρίσιμες πληροφορίες συμβουλευτικής υποστήριξης από τους Ελληνες γεωτεχνικούς που θα καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα των απαιτήσεων μιας γεωργικής ή κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης, με στόχο τον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού μοντέλου του πρωτογενούς τομέα.
«Το Σύστημα Παροχής Συμβουλών ενεργοποιείται για πρώτη φορά και αποτελεί μια καινοτομία που εντάσσεται στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης και του ΥΠΑΤ για εκσυγχρονισμό της αγροτικής οικονομίας, με στόχο να αποκτήσουν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία και να γίνουν πιο ανταγωνιστικά.
Είναι δε αποτέλεσμα της στενής και συντονισμένης εργασίας του αρμοδίου υφυπουργού Γιάννη Οικονόμου με τον γενικό γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Κώστα Μπαγινέτα και της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής του ΠΑΑ, οι οποίοι ενήργησαν άμεσα εφαρμόζοντας σχετικές εντολές του ΥΠΑΑΤ κ. Σπήλιου Λιβανού, για επιτάχυνση δράσεων και προγραμμάτων που αφορούν στον εκσυγχρονισμό των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, καινοτόμων λύσεων και νέων τεχνολογιών στον πρωτογενή τομέα», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Πρόκειται για υπηρεσίες που εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιηθούν από τουλάχιστον 35.000 γεωργούς και νέους αγρότες. Το πρόγραμμα είναι προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται με 60 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε. και τα υπόλοιπα 20 εκατ. ευρώ αποτελούν εθνική συμμετοχή.
Οπως αναφέρει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, «πρόκειται για πρόγραμμα καίριας σημασίας, που προσανατολίζεται στον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού μοντέλου του αγροτικού τομέα.
Μέσω των γεωργικών συμβούλων εξασφαλίζουμε σε όλους τους αγρότες της επικράτειας τη δυνατότητα να έχουν εύκολη και κυρίως δωρεάν πρόσβαση στην πληροφορία και κυρίως στην επιστημονική γνώση που είναι αναγκαία για τον εκσυγχρονισμό των καλλιεργειών τους».
Με την ενεργοποίηση του μέτρου, η Ελλάδα κάνει ένα πολύ ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση της συστηματικής επιστημονικής υποστήριξης των παραγωγών, συνθήκη που βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της νέας ΚΑΠ.
Οσοι γεωργοί και κυρίως νέοι γεωργοί επιθυμούν, θα δύνανται να βελτιώσουν την αειφόρο διαχείριση και τη συνολική απόδοση της εκμετάλλευσής τους, ώστε να λαμβάνουν τις σωστές αποφάσεις για τη συνολική τεχνική-οικονομική και περιβαλλοντική διαχείριση της εκμετάλλευσής τους. Η χρήση των συμβουλών από τους γεωργούς και τους νέους γεωργούς θα ενθαρρύνεται, χωρίς αυτοί να επιβαρύνονται με το κόστος της συμβουλής.
Δημόσιο Χρέος: Νέα πρόωρη αποπληρωμή το 2025 σχεδιάζουν ΥΠΕΘΟ και ΟΔΔΗΧ
Επιλέξιμα είδη συμβουλών
Συγκεκριμένα, οι συμβουλές που παρέχονται στις γεωργικές (φυτικής ή /και ζωικής κατεύθυνσης) εκμεταλλεύσεις κατατάσσονται σε:
- Συμβουλές που παρέχονται για τις κανονιστικές απαιτήσεις διαχείρισης ή/και πρότυπα για ορθές γεωργικές και περιβαλλοντικές συνθήκες καθώς και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
- Συμβουλές που παρέχονται για την εκπλήρωση των απαιτήσεων, όπως έχουν καθοριστεί από τα κράτη-μέλη, για την εφαρμογή της Οδηγίας-πλαίσιο για τα νερά.
- Συμβουλές που παρέχονται για την εκπλήρωση των απαιτήσεων, όπως έχουν καθοριστεί από τα κράτη-μέλη, για την εφαρμογή του άρθρου που αφορά στη συμμόρφωση με τις γενικές αρχές της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας,
- Συμβουλές στον γεωργικό τομέα σχετικά με δράσεις που μετριάζουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και προωθούν την προσαρμογή της γεωργίας.
- Συμβουλές για την ορθή εφαρμογή των Μέτρων 10 «Ενισχύσεις για τη γεωργία, το περιβάλλον και το κλίμα» και 11 «Βιολογική Γεωργία».
- Συμβουλές που αποσκοπούν στη βελτίωση της βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και την αύξηση της προστιθέμενης αξίας του γεωργικού προϊόντος.
Επιλέξιμες για στήριξη είναι οι δαπάνες που σχετίζονται με το κόστος των παρεχόμενων συμβουλών, ενδεικτικά το κόστος που επιβαρύνει τον πάροχο των συμβουλών για να παρέχει τη συμβουλή (π.χ. αμοιβή υπαλλήλων, συνεργατών, δαπάνες οδοιπορικών, δαπάνες εξοπλισμού, υλικών, μετρήσεων κ.λπ.), δαπάνες για ενοίκια ή/και κόστη των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, που σχετίζονται με το χώρο όπου παρέχεται η συμβουλή, καθώς και λοιπά κόστη που απορρέουν άμεσα από την αμοιβή παροχής της συμβουλής και πραγματοποιούνται μετά την έκδοση της απόφασης ένταξης.
Το ποσοστό στήριξης ανέρχεται στο 100% των επιλέξιμων δαπανών και δεν υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ ανά συμβουλή.
Το Σύστημα Παροχής Συμβουλών θα λειτουργεί σε κάθε περιφέρεια, ενώ έχουν πιστοποιηθεί από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ γεωτεχνικοί ως Γεωργικοί Σύμβουλοι και το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η διαδικασία πιστοποίησης και των Φορέων Παροχής Γεωργικών Συμβουλών (ΦΠΓΣ).
Από το ένθετο Αγροτικός Τύπος που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο
Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6: Μέχρι πότε υποβάλλονται οι αιτήσεις στην ΑΑΔΕ
Αναδρομικά ως 14.300€ για εργαζόμενους συνταξιούχους [πίνακες και παραδείγματα]
Στη Βουλή η τροπολογία για την προκαταβολή σύνταξης 360 έως 384 ευρώ – Ποια είναι τα 7 μυστικά της
Bitcoin: Νέο υψηλό ρεκόρ με την τιμή του κοντά στα 50.000 δολάρια
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr