Εν τω μεταξύ, οι εξαγωγείς δεν έχουν καταφέρει να αναπληρώσουν τη… χασούρα από τη ρωσική αγορά, καθώς ακόμα δεν έχουν βρει εναλλακτικές αγορές για την απορρόφηση των προϊόντων τους. Οπως αναφέρει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS, Γιώργος Πολυχρονάκης, «δεν έχουν βρεθεί εναλλακτικές λύσεις σε άλλες χώρες εκτός Ε.Ε. για την αντιστάθμιση των όγκων που εξάγονταν στη Ρωσία.
Αν και οι εξαγωγές οπωροκηπευτικών σε χώρες εκτός της Ε.Ε. έχουν βελτιωθεί, δεν έχουν επανέλθει στη συμμετοχή τους στο σύνολο των εξαγωγών μας στα προ του 2013 ποσοστά τους».
Οι τρίτες χώρες
«Αγκάθι» αποτελεί και ο ανταγωνισμός από τρίτες χώρες, καθώς, όπως καταγγέλλουν οι εξαγωγείς, μεγάλες ποσότητες φρούτων από την Ελλάδα, ακολουθώντας «γκρίζες» διαδρομές, «βαφτίζονται» ως τουρκικά προϊόντα ή προέλευσης άλλων χωρών και φτάνουν, τελικά, στη Ρωσία.
«Από τότε που τέθηκαν σε ισχύ τα ρωσικά αντίμετρα, ο Ισημερινός, η Τουρκία, η Κίνα, η Αίγυπτος, η Τουρκία και το Μαρόκο είναι οι χώρες που έχουν επωφεληθεί από το ρωσικό εμπάργκο εις βάρος των ευρωπαϊκών φρούτων και λαχανικών, μαζί με άλλες χώρες, όπως η Λευκορωσία και το Αζερμπαϊτζάν», επισημαίνει ο κ. Πολυχρονάκης.
Οι κύριοι προμηθευτές
Αντίστοιχα, το 2013, το έτος πριν από την έναρξη ισχύος του εμπάργκο, οι κύριοι προμηθευτές σε φρούτα και λαχανικά στη Ρωσία ήταν το Εκουαδόρ με 1.282 χιλιάδες τόνους, η Τουρκία με 1.157 χιλιάδες και ακολουθούσαν η Πολωνία με 977.000, η Κίνα με 655.000, η Ισπανία με 412.000, το Μαρόκο με 326.000, η Ολλανδία με 255.000 και η Ελλάδα με 140.000 τόνους.
Αναλυτικά, οι ελληνικές πωλήσεις φρούτων και λαχανικών στη Ρωσία την τελευταία χρονιά, πριν τεθεί σε ισχύ το εμπάργκο και συγκεκριμένα την περίοδο 2012/13 (1/8/12-31/7/13) ανήλθαν σε 162,4 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 12% των συνολικών εξαγωγών οπωροκηπευτικών της χώρας. Από αυτά τα 158,24 εκατ. ευρώ αφορούσαν στις αποστολές φρούτων και τα 4,16 εκατ. ευρώ λαχανικών.
Τα σημαντικότερα προϊόντα που εξάγονταν στη Ρωσική Ομοσπονδία ήταν τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια, τα ακτινίδια, οι φράουλες, τα κεράσια, τα μανταρίνια, τα μήλα, τα βερίκοκα, τα πορτοκάλια, τα αγγούρια και οι ντομάτες.
Αν και το μεγαλύτερο ποσοστό επί του συνόλου των εξαγωγών το 2013 είχαν οι φράουλες (64,4%), σε όγκο και αξία πρώτα ήταν τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια με 42.835 τόνους και 47,7 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Ακολουθούσαν τα ακτινίδια με 36.612 τόνους και 37 εκατ. ευρώ, οι φράουλες με 21.959 τόνους και 35,8 εκατ. ευρώ και τα κεράσια με 12.376 τόνους και 17 εκατ. ευρώ. Από τα λαχανικά, σημαντική ήταν η συνεισφορά των αγγουριών με 12,1% επί του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών, που αντιστοιχούσαν σε 4.226 τόνους και 6 εκατ. ευρώ.
Ποια είναι τα προγράμματα ΕΣΠΑ ενίσχυσης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Τα ροδάκινα, που αποτελούσαν και τη «ναυαρχίδα» των εξαγωγών στη Ρωσία, έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά. Παρόλο που η εγχώρια παραγωγή μειώθηκε, εξακολουθούν να υπάρχουν αδιάθετες ποσότητες, πιέζοντας και τις τιμές τους.
Επιπλέον, σύμφωνα με εκπρόσωπο του κλάδου, είναι δύσκολο να εξαχθούν τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια σε άλλες χώρες, καθώς πρόκειται για ευπαθή προϊόντα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να ταξιδέψουν πολύ μακριά από τη χώρα παραγωγής. «Η ρωσική αγορά ήταν σε μια απόσταση όπου μπορούσαν να φτάσουν αναλλοίωτα τα προϊόντα μας και δεν μπορεί να υποκατασταθεί από άλλη», σχολιάζουν οι ίδιες πηγές στον «Ε.Τ.» της Κυριακής.
Σημειώνεται ότι το 2013 η Ρωσία εισήγαγε φρούτα αξίας 4,81 δισ. ευρώ και λαχανικά 2,17 δισ. ευρώ. Σε επίπεδο όγκων την ίδια χρονιά εισήχθησαν φρούτα 6.144 χιλιάδων τόνων και λαχανικά 2.309 χιλιάδων τόνων. Ωστόσο, το 2019 μειώθηκαν αντίστοιχα σε 5.402 χιλιάδες τόνους και 1.668 χιλιάδες τόνους. Η μείωση αυτή αποδίδεται στη στρατηγική που έχει χαράξει η Ρωσία για προώθηση της δικής της παραγωγής, με έμφαση στην κατασκευή μεγάλων επεκτάσεων θερμοκηπίων, που φέτος πραγματοποίησαν και τις πρώτες εξαγωγές αγγουριών προς τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Σημειώνεται ότι τα ρωσικά αντίμετρα απαγόρευσης εισαγωγών δυτικών αγροτικών προϊόντων παρατείνονται μέχρι το τέλος του 2021 με διάταγμα που υπέγραψε στις 21 Νοεμβρίου ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, και το οποίο αφορά στην επέκταση των ειδικών οικονομικών μέτρων που είχαν επιβληθεί με το Προεδρικό Διάταγμα της 6ης Αυγούστου του 2014.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6: Μέχρι πότε υποβάλλονται οι αιτήσεις στην ΑΑΔΕ
Αναδρομικά ως 14.300€ για εργαζόμενους συνταξιούχους [πίνακες και παραδείγματα]
Στη Βουλή η τροπολογία για την προκαταβολή σύνταξης 360 έως 384 ευρώ – Ποια είναι τα 7 μυστικά της
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr