Ο κ. Κουρμούσης, παρουσίασε τους βασικούς άξονες του νέου εξωδικαστικού νόμου, επισημαίνοντας ότι η πλατφόρμα για την υποβολή αίτησης ρύθμισης έως και 240 δόσεις προς το δημόσιο και τους ιδιώτες, θα ενεργοποιηθεί την 1η Ιουνίου. Οι τρεις κύριοι άξονες του νόμου, είναι η πρόληψη του χρέους, η αντιμετώπιση για τη διαχείριση του χρέους και η πτώχευση με την παροχή δεύτερης ευκαιρίας για τον οφειλέτη.
Οι τρόποι του εξωδικαστικού που έχει πλέον ο οφειλέτης, είναι τρεις: η αίτηση στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα και αναλόγως ρύθμιση με το νέο υπολογιστικό εργαλείο, αυτοματοποιημένα, η προσφυγή στη Διαμεσολάβηση και η διαδικασία εξυγίανσης με συμφωνία, δηλαδή σύμπραξη οφειλέτη – πιστωτών και επικύρωση από το Πρωτοδικείο.
Σκοπός του νόμου, σύμφωνα με τον κ. Κουρμούση είναι να απαλλαγεί ο επιχειρηματίας από τα χρέη, είτε με κάποια γενναία ρύθμιση, είτε με πτώχευση και να κάνει ένα νέο ξεκίνημα.
Ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φώτης Κουρμούσης και οι συνεργάτες του από την ΕΓΔΙΧ (κ. Χ. Κώστογλου, κ. Θ. Αλαμπάση, κ. Δασκαλάκη), απάντησαν σε δεκάδες ερωτήσεις των συμμετεχόντων, εξηγώντας λεπτομερώς και με παραδείγματα, τι ισχύει ανά περίπτωση.
Από την πλευρά του, ο Α΄ αντιπρόεδρος του Β.Ε.Α Κώστας Δαμίγος, επανέλαβε τη θέση του Επιμελητηρίου, η οποία έχει γνωστοποιηθεί και στον Πρωθυπουργό, ότι ο νέος εξωδικαστικός μηχανισμός δεν δίνει δεύτερη ευκαιρία στους επιχειρηματίες που μπορούν να διατηρήσουν ανοικτή την επιχείρησή τους. Κι αυτό οφείλεται σε πέντε κυρίως λόγους:
- δεν υπάρχει ουσιαστική έγκαιρη προειδοποίηση, σύμφωνα με τη σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία,
- ενδυναμώνεται ο ρόλος των τραπεζών κι όχι του επιχειρηματία,
- επιτυγχάνεται η πτώχευση, όμως δύσκολα απαλλάσσεται ο επιχειρηματίας,
- προστατεύονται μόνο τα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα και
- υπάρχουν προβλήματα στην μεταχείριση των εγγυητών και των συνοφειλετών.
Οι επιχειρηματίες – μέλη του Β.Ε.Α επισήμαναν, ότι στον νόμο υπάρχουν σημαντικά κενά, που οδηγούν σε διόγκωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, όπως ότι ακόμη και μετά την πτώχευση, οι εγγυητές και οι συνοφειλέτες, εξακολουθούν να έχουν υποχρεώσεις απέναντι στους πιστωτές.
Χειμερινές εκπτώσεις: Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή – Το ωράριο λειτουργίας
Ακόμη, τόνισαν ότι δεν υπάρχει πραγματική μέριμνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά μετά την πτώχευση, όσον αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας τους, καθώς δεν θα γνωρίζουν σε ποιους ιδιώτες θα καταλήξουν τα ακίνητά τους, αλλά και ότι δεν θα υπολογιστούν τα χρήματα που έχουν ήδη καταβληθεί για την εξόφληση του δανείου τους.
Επιστολή – «καμπανάκι» Μητσοτάκη και τριών ηγετών της ΕΕ στην Κομισιόν για τα εμβόλια
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr