Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε πιλοτικά το 2016 σε 30 δήμους της χώρας και ενίσχυσε 48.319 δικαιούχους, από τους οποίους το 50% περίπου είχε μηδενικό εισόδημα. Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) είναι ένα μηνιαίο επίδομα πρόνοιας που, όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, έχει ως στόχο να αποτελέσει δίχτυ ασφαλείας για τους πολίτες που ήρθαν σε πολύ δύσκολη οικονομική θέση τα τελευταία χρόνια. Υπολογίζεται ότι από φέτος θα καλύψει πανελλαδικά περίπου 700.000 νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.
Οι αιτήσεις για την είσπραξη του επιδόματος θα πρέπει να υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα www.keaprogram.gr, μετά τις 20 Ιανουαρίου. Αίτηση θα πρέπει να κάνουν και οι παλαιοί δικαιούχοι.
Οι πολίτες θα πρέπει να επισκέπτονται την ιστοσελίδα www.keaprogram.gr και να συμπληρώνουν τη σχετική αίτηση. Δεν θα χρειαστεί να συμπληρώσουν πολλά. Τα βήματα είναι πράγματι πολύ απλά και σχεδόν το σύνολο των στοιχείων βγαίνει αυτόματα, όπως και η τελική απάντηση. Η αίτηση είτε εγκρίνεται αμέσως είτε όχι. Δεν περνάει από επιτροπή, γεγονός που μειώνει το συνηθισμένο ελληνικό γραφειοκρατικό χρόνο.
Η πλατφόρμα ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων για Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης έχει συνδεθεί με το σύστημα ΤΑΧΙSNET, καθώς και με τα συστήματα «Εργάνη» και «Hλιος», ώστε να υπάρχουν πλήρη δεδομένα. Αν πάλι προκύπτει στην πλατφόρμα δεδομένων κάποιο λάθος, όπως ότι είναι εγγεγραμμένα 2 παιδιά, ενώ έχει γεννηθεί κι ένα ακόμη από τη στιγμή που καταχωρίστηκαν τα στοιχεία, αρκεί να δοθεί πιστοποιητικό στον τοπικό δήμο και το πρόβλημα λύνεται.
Οι βασικές πληροφορίες και τα δικαιολογητικά που όλοι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να συλλέξουν πριν ξεκινήσουν τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης είναι: Αριθμός ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, πληροφορίες για το εισόδημα και για τα περιουσιακά στοιχεία, απόδειξη διαμονής, αριθμός και IBAN τραπεζικού λογαριασμού και, για τα φιλοξενούμενα μέλη, ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και πληροφορίες για το εισόδημα.
Σε περίπτωση που οι αιτούντες επιλέξουν να υποβάλουν την αίτηση μέσω Δήμων ή ΚΕΠ, πρέπει υποχρεωτικά να προσκομίσουν υπογεγραμμένο (με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής) το έντυπο συναίνεσης, με το οποίο δηλώνουν ότι συναινούν στις διασταυρώσεις των στοιχείων όλων των ενήλικων μελών του νοικοκυριού. Το έντυπο συναίνεσης είναι αναρτημένο στην ηλεκτρονική διεύθυνση του προγράμματος. Η αίτηση για συμμετοχή στο ΚΕΑ γίνεται από το μέλος του νοικοκυριού το οποίο υπέβαλε την πλέον πρόσφατη φορολογική δήλωση ή από τον/τη σύζυγό του eίτε απευθείας από τον αιτούντα μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης www.keaprogram.gr.
Αναλυτικά
Για τη χορήγηση του ΚΕΑ ο αιτών θα πρέπει να πληροί τα ακόλουθα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια:
1. Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του ιδίου να μην υπερβαίνει το ποσό των 90.000 ευρώ, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος της οικογενείας του και μέχρι το όριο των 150.000 ευρώ.
2. Τα τεκμήρια διαβίωσης της κινητής περιουσίας του νοικοκυριού (επιβατικά Ι.Χ. αυτοκίνητα ή και δίκυκλα) να μην υπερβαίνουν στο σύνολό τους το ποσό των 6.000 ευρώ.
3. Το συνολικό ύψος εισοδήματος ή καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ. να μην υπερβαίνουν το εξής ποσό, έως έξι μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης:
α) Για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, τα 1.200 ευρώ.
β) Για νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος, τα 1.800 ευρώ.
γ) Για νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη, τα 2.100 ευρώ.
δ) Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη, τα 2.400 ευρώ.
ε) Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη, τα 2.700 ευρώ.
στ) Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη, τα 3.000 ευρώ.
Στον υπολογισμό του συνολικού εισοδήματος περιλαμβάνονται όλα τα επιδόματα πρόνοιας (συμπεριλαμβανομένων και των επιδομάτων τέκνων του πρώην ΟΓΑ), εκτός από το επίδομα αναδοχής, το επίδομα των απροστάτευτων τέκνων και τα μη ανταποδοτικά επιδόματα αναπηρίας που χορηγούνται από το κράτος.
Φιλοξενούμενοι
Οι φιλοξενούμενοι πρέπει να υποβάλουν αίτηση με το νοικοκυριό της οικογένειας που τους φιλοξενεί και ως μέρος αυτού του νοικοκυριού. Ο αιτών του αντίστοιχου νοικοκυριού δεν μπορεί να υποβάλει αίτηση ηλεκτρονικά, αλλά θα πρέπει να υποβάλει αίτηση αποκλειστικά στους dήμους ή στα ΚΕΠ, για να μπορέσει να υποβάλει το έντυπο συναίνεσης με τις υπογραφές από όλους τους φιλοξενούμενους (οι υπογραφές πρέπει να έχουν θεωρηθεί για το γνήσιο της υπογραφής).
Επίσης, με την υποβολή της αίτησης για το πρόγραμμα ΚΕΑ, τα άτομα εξουσιοδοτούν για τη χρήση των φορολογικών βάσεων δεδομένων για την ταυτοποίηση τυχόν φιλοξενουμένων στο νοικοκυριό τους. Η κατάσταση του φιλοξενούμενου επαληθεύεται με βάση το πιο πρόσφατο Ε1. Τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις δεν γίνονται αποδεκτές.
Oποιος ήταν φιλοξενούμενος με βάση τα στοιχεία της τελευταίας φορολογικής δήλωσης, αλλά δεν είναι πλέον φιλοξενούμενος, πρέπει να αποδείξει ότι δεν είναι πλέον φιλοξενούμενος.
Για παράδειγμα, πρέπει να προσκομίσει απόδειξη της αλλαγής διαμονής. Ο έλεγχος θα γίνει στην επόμενη φορολογική δήλωση. Εάν στη δήλωση αυτή εμφανίζεται και πάλι ως φιλοξενούμενος, τότε η καταβολή της εισοδηματικής ενίσχυσης θα διακοπεί και θα αναζητηθούν τα καταβληθέντα ποσά (αυτά που ο δικαιούχος εισέπραξε χωρίς να τα δικαιούται). Εάν τα ποσά αυτά δεν επιστραφούν, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος δεν θα έχει δικαίωμα να συμμετάσχει ξανά στο πρόγραμμα.
Προϋπόθεση η υποβολή φορολογικής δήλωσης
Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα του ΚΕΑ είναι ο ενδιαφερόμενος να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση. Οι ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (ιδίως οι άστεγοι) μπορούν να λάβουν βοήθεια από τους Δήμους για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης πριν καταθέσουν την αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα ΚΕΑ.
Οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν κάθε μήνα τα εξής ποσά:
● Κάθε άγαμος, 200 ευρώ το μήνα.
● Κάθε ζευγάρι εγγάμων ή συνδεδεμένων με σύμφωνο συμβίωσης, χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, 300 ευρώ το μήνα.
● Κάθε ζευγάρι εγγάμων ή συνδεδεμένων με σύμφωνο συμβίωσης που έχουν ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα 300 ευρώ το μήνα και επιπλέον 50 ευρώ για κάθε ανήλικο εξαρτώμενο τέκνο. Π.χ. ένα ζευγάρι με 5 παιδιά θα λαμβάνει συνολικά 550 ευρώ το μήνα (300 ευρώ ως ζευγάρι και 50 ευρώ για κάθε ένα από τα 5 παιδιά).
Επιπλέον το ΚΕΑ θα συνδέεται με σειρά από κοινωνικές υπηρεσίες, παροχές και αγαθά, όπως η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφάλιστων, η παροχή σχολικών γευμάτων, η παραπομπή και ένταξη σε δομές και υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και υποστήριξης και η ένταξη στα προγράμματα των Κοινωνικών Δομών Αντιμετώπισης της Φτώχειας.
Η πρώτη δόση για το νέο κύκλο προγράμματος του ΚΕΑ θα δοθεί τέλη Φεβρουαρίου, στο τελευταίο πενθήμερο του μήνα, όπως ορίζεται βάσει νόμου. Δημιουργείται ωστόσο «κενό» τον Ιανουάριο για τους περίπου 120.000 δικαιούχους του προγράμματος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως και για τους δικαιούχους που ήταν στο πιλοτικό πρόγραμμα του ΚΕΑ και, πιο πριν, στο πρόγραμμα της ανθρωπιστικής κρίσης. Ο λόγος είναι ότι και αυτοί θα πρέπει να υποβάλουν εκ νέου αίτηση για να ενταχθούν στο νέο κύκλο του προγράμματος.
Τι θα γίνει με τις παροχές για την ανθρωπιστική κρίση
Oσον αφορά στις παροχές του προγράμματος για την ανθρωπιστική κρίση, θα γίνουν σε κάποιες περιπτώσεις αντικαταστάσεις των μέτρων με μικρή επιβάρυνση για τους δικαιούχους.
Για παράδειγμα, το δωρεάν ρεύμα θα αντικατασταθεί με την ένταξη των δικαιούχων στο Κοινωνικό Τιμολόγιο. Στον αντίποδα, όπως έχει διευκρινίσει το αρμόδιο υπουργείο, τη στιγμή που το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση προέβλεπε ότι ένα άτομο θα λάμβανε 70 ευρώ στην κάρτα σίτισης και άλλα 70 ευρώ ως επίδομα ενοικίου, τώρα θα παίρνει 200 ευρώ.
H ενίσχυση υπολογίζεται αθροιστικά μέχρι τα 200 ευρώ το μήνα για τον κάθε δικαιούχο, μέχρι 100 ευρώ το μήνα για κάθε επιπλέον ενήλικο εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας του δικαιούχου, 50 ευρώ το μήνα για κάθε ανήλικο εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας του δικαιούχου και 100 ευρώ για κάθε απροστάτευτο ανήλικο. Παράλληλα, στους δικαιούχους θα παρέχονται δωρεάν φάρμακα και περίθαλψη, φρούτα και λαχανικά από το πρόγραμμα του ΤΕΒΑ (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους), σχολικά γεύματα, κοινωνικό τιμολόγιο παροχών και θα δίνεται προτεραιότητα ώστε να εντάσσονται τα παιδιά τους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ
[email protected]
Από το ένθετο «Οικονομία» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής