Ειδικότερα για τον παραπάνω ρυθμό ανάκαμψης, αφορά στο βασικό σενάριο για την πορεία του φετινού ΑΕΠ, όπως περιγράφεται στην τριμηνιαία έκθεση του Ιδρύματος για την ελληνική οικονομία, που δημοσιεύτηκε χθες.
Βάσει αυτού, λοιπόν, η πανδημία θα υποχωρήσει ήπια κατά το α’- β΄ τρίμηνο και δεν θα σημειωθεί νέα ισχυρή έξαρσή της, με την τουριστική περίοδο να μη διαφέρει ουσιαστικά από το 2020, ενώ θα επιτευχθεί ο στόχος απορρόφησης των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί 2,5% με 3,5%.
Αντιθέτως, η δημόσια κατανάλωση θα συρρικνωθεί, από 3% έως 5%, αφού δεν θα χρειαστούν τόσα μέτρα στήριξης όπως πέρυσι.
Επίσης, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου σεναρίου, γίνεται λόγος για ισχυρή διεύρυνση των επενδύσεων και των εξαγωγών (15% έως 18% αμφότερα), καθώς και για αύξηση των εισαγωγών της τάξεως του 11%.
Στο ευνοϊκό σενάριο, εκεί όπου η υγειονομική κρίση υποχωρήσει ταχύτερα, η ανάκαμψη θα επιταχυνθεί (5%-5,3%). Εάν, όμως, η επιδημιολογική κατάσταση παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα, με πιθανές νέες έντονες εξάρσεις, τότε υπολογίζεται πως η ανάπτυξη φέτος θα είναι αναιμική (0,5-1%).
Σε γενικές γραμμές, επισημαίνεται πως η εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης, εγχωρίως και διεθνώς, σε συνάρτηση με την πρόοδο στον εμβολιασμό, τα εγχώρια μέτρα ανάσχεσης των επιπτώσεών της και το βαθμό απορρόφησης των έκτακτων πόρων από την Ε.Ε., θα είναι οι πλέον καθοριστικοί παράγοντες του ΑΕΠ φέτος. Από αυτά τα χαρακτηριστικά της πανδημίας θα εξαρτηθούν η ανάκαμψη στην ευρωζώνη, κύριο εξαγωγικό προορισμό της Ελλάδας, όπως και η διεθνής τουριστική κίνηση.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Επίδομα θέρμανσης σε πολυκατοικίες: Τα SOS στις αιτήσεις - Τι πρέπει να ξέρουν διαχειριστές και ένοικοι
Ελέγξτε τους λογαριασμούς σας: Καταβάλλονται επίδομα 534 ευρώ και δώρο Χριστουγέννων – Ποιους αφορά
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr