Αυτό προέκυψε από το χθεσινό διαδικτυακό συνέδριο του «Economist» με θέμα την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Recovery& Resilience Fund), που θα αρχίσει να «τρέχει» από το νέο έτος με δεδομένο των διαφαινόμενο συμβιβασμό της Πολωνίας και της Ουγγαρίας με την υπόλοιπη Ε.Ε. στο θέμα του κράτους δικαίου.
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε ότι τα κονδύλια, ύψους 5,5 δισ. ευρώ, που θα εισρεύσουν στη χώρα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης θα αυξήσουν για το 2021 το ΑΕΠ κατά περίπου 2,1%, ενώ μόνο από την προκαταβολή του 10%, που θα έρθει με την έγκριση των εθνικών προγραμμάτων, θα εισρεύσουν περίπου 1,7 δισ. ευρώ, που θα ενισχύσουν το ΑΕΠ κατά 1%.
Ο επικεφαλής της προσπάθειας για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του εθνικού προγράμματος στήριξης, Θόδωρος Σκυλακάκης, είπε ότι στόχος είναι να επιτευχθούν μέχρι και το 2026 επενδύσεις συνολικού ύψους 45-50 δισ. ευρώ μέσω των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, μαζί με την προώθηση μεταρρυθμίσεων.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι προτεραιότητα του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης είναι η ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου, παράλληλα με την κινητοποίηση επενδυτικού κεφαλαίου που θα κλείσει το μεγάλο επενδυτικό κενό, αλλά και θα μεταρρυθμίσει συνολικά και τη λειτουργία της οικονομίας.
Τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σειρά μεταρρυθμίσεων όπως το νέο Πτωχευτικό Δίκαιο και η ψηφιοποίηση του Δημοσίου, η οποία θα ολοκληρωθεί μέσω του εθνικού προγράμματος ανάπτυξης.
Πυλώνες και έργα
Ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, ανέφερε πέντε διαφορετικά παραδείγματα από επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που συμπεριλαμβάνονται στους τέσσερις πυλώνες του ελληνικού σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ξεκινώντας με την πράσινη μετάβαση, στην οποία κατανέμεται το μεγαλύτερο τμήμα των πόρων, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού αναφέρθηκε στα σχέδια αναδάσωσης και προστασίας της βιοποικιλότητας.
Σε ό,τι αφορά το πρώτο, πρόκειται για το μεγαλύτερο εγχείρημα αναδάσωσης που έχει γίνει ποτέ στη χώρα μας, καθώς προβλέπεται ότι θα φυτευτούν 30 εκατ. δέντρα σε έκταση 500 χιλ. στρεμμάτων. Για την προστασία της βιοποικιλότητας ανέφερε ότι επιτυγχάνεται μέσα από ένα πλέγμα δράσεων που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ενός μόνιμου εθνικού παρατηρητηρίου της πανίδας και χλωρίδας, ενός εθνικού συστήματος παρακολούθησης των προστατευμένων περιοχών με στόχο την αποτροπή παράνομων δραστηριοτήτων εντός αυτών, την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου δικτύου διαδρομών και μονοπατιών κ.ά.
Ο δεύτερος πυλώνας εστιάζει σε μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που συμβάλλουν στην ψηφιακή μετάβαση.
Σε αυτόν ένα από τα έργα που ξεχωρίζουν είναι η ανάπτυξη των δικτύων 5G. Οπως επεσήμανε ο κ. Πατέλης, η μεταρρύθμιση είχε ήδη δρομολογηθεί και σε μία εβδομάδα θα γίνει η δημοπρασία των συχνοτήτων, με το 25% των εσόδων να χρηματοδοτούν το καινοτόμο fund «Φαιστός» που έχει ως στόχο τη χρηματοδότηση start-up επιχειρήσεων που αναπτύσσουν εφαρμογές 5G. Ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη της τεχνολογίας 5ης γενιάς στο σύνολο των ελληνικών αυτοκινητοδρόμων.
Από τον τρίτο πυλώνα, που εστιάζει στην απασχόληση και την κοινωνική συνοχή, ο κ. Πατέλης επέλεξε να αναφερθεί σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα κατάρτισης που στοχεύει στην καταπολέμηση των διακρίσεων με βάση το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την αναπηρία, την ηλικία ή άλλα χαρακτηριστικά των εργαζομένων.
Τέλος, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού επικεντρώθηκε σε δύο ακόμη έργα που συγκαταλέγονται στον 4ο και τελευταίο πυλώνα. Το πρώτο αφορά την ενίσχυση της διαφάνειας και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Σε αυτό προβλέπεται η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την ΑΑΔΕ. Το δεύτερο στοχεύει στη βελτίωση της προσβασιμότητας των πολιτιστικών χώρων. Αφορά τόσο τον αρχαίο όσο και τον σύγχρονο πολιτισμό και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, έργα που καθιστούν εύκολα προσβάσιμα μνημεία σε άτομα με αναπηρία ή συμπολίτες μας με προβλήματα κινητικότητας και την ανάπτυξη ηλεκτρονικών συστημάτων ξενάγησης για άτομα με προβλήματα όρασης ή ακοής.
Κοστέλο για έκθεση Πισσαρίδη :«Δίνει λύσεις σε χρόνια προβλήματα»
Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Μακροοικονομικής Πολιτικής της Ε.Ε. και επί πολλά χρόνια επικεφαλής της ομάδας της Ε.Ε. για την Ελλάδα, Declan Costello, τόνισε ότι με τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης η Ελλάδα έχει να ωφεληθεί με καθαρές εισροές πόρων ύψους περίπου 2% του ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια, κάτι που δείχνει πόσο σημαντική είναι η σωστή αξιοποίησης των 32 δισ. του Ταμείου.
Εδωσε εύσημα για το διοικητικό σχήμα και την ταχύτητα με την οποία κινήθηκε η Ελλάδα για τη σύνταξη και την υποβολή του σχεδίου της στην Ε.Ε., αλλά και για την έκθεση Πισσαρίδη, η οποία, όπως είπε, δίνει πολύ αναλυτικές λύσεις σε καίρια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας όπως το «ψηφιακό έλλειμμα». Μιλώντας για προκλήσεις στην υλοποίηση του σχεδίου, σημείωσε ότι αυτές εντοπίζονται κυρίως στο μεγάλο ποσό των πόρων που διατίθενται, το πλήθος των οροσήμων και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους, και όχι στο σύστημα διαχείρισης.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση χαρακτήρισε πολύ σημαντικό βήμα την ψήφιση του νέου Πτωχευτικού Κώδικα ειδικά τώρα, που η κρίση του κορονοϊού θα αυξήσει τα «κόκκινα» δάνεια.
Τέλος, ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας του Eurogroup (Euroworking Group), Tuomas Saranheimo, τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην καλή προετοιμασία των έργων ώστε τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης να πετύχουν το στόχο τους.
Κορωνοϊός: Δύσκολη εξίσωση το άνοιγμα του λιανεμπορίου – Ανησυχία για 8 περιοχές
Μαφιόζικη επίθεση στα Βριλήσσια: Συμβόλαιο θανάτου με… υπογραφή Greek Μafia
«Ποιον κοροϊδεύει ο Τσίπρας για τη βίλα των 500 ευρώ στο Σούνιο;»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr