Τα στοιχεία της έρευνας που παρουσιάζονται στην εφημερίδα Καθημερινή αφορούν μάλιστα στο 2015, όταν ο επιβαλλόμενος ΦΠΑ στην Ελλάδα ήταν 235 και όχι 24% όπως είναι σήμερα.
Το ύψος των επιβαρύνσεων στην Ελλάδα είναι το τέταρτο πιο υψηλό μετά την εφαρμοζόμενη φορολογία σε υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας σε Τουρκία (43,0%), Βραζιλία (40,2%) και Ιορδανία (40,0%).
Κτηματολόγιο: Για ποιους λήγει η προθεσμία - Βήμα-βήμα η διαδικασία
Όπως αναφέρει η Καθημερινή τη χαμηλότερη φορολόγηση υπηρεσιών κινητής εφαρμόζουν οι αραβικές χώρες ΗΑΕ, Κατάρ, Κουβέιτ, Ομάν κ.ά. και οι ασιατικές Χονγκ Κονγκ, Μακάο, Μπρουνέι κ.ά., όπου η φορολογία είναι μηδενική. Επίσης χαμηλή είναι φορολόγηση στη Σιγκαπούρη (7%), στην Αυστραλία (10%), στην Ιαπωνία (8%), στην Ελβετία (8%) κ.α.
Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, ο Ελληνας καταβάλει για ένα συγκεκριμένο πακέτο κινητής τηλεφωνίας 7,76 δολ. (7,39 ευρώ) που αντιστοιχεί στο 0,41% του μηνιαίου κατά κεφαλήν εισοδήματός του. Με βάση το συγκεκριμένο κριτήριο, η Ελλάδα είναι η 24η πιο ακριβή χώρα στον πλανήτη.
Προηγείται της Μ. Βρετανίας (0,42%) και έπεται της Σλοβενίας, όπου η μηνιαία δαπάνη για κινητή τηλεφωνία αντιστοιχεί στο 0,39% του μηνιαίου εισοδήματος. Η πιο φθηνή είναι το Μακάο, όπου για το ίδιο πακέτο ο κάτοικος της χώρας θα απαιτήσει το 0,09% του εισοδήματός του. Αντίθετα, η πιο ακριβή χώρα είναι το Μαλάουι, όπου ο κάτοικος για ν’ αποκτήσει το ίδιο πακέτο υπηρεσιών, πρέπει να δαπανήσει το 26,5% του μηνιαίου εισοδήματός του. Πιο ακριβή συγκριτικά είναι η χρήση του Διαδικτύου μέσω κινητού στην Ελλάδα. Με βάση τις μετρήσεις της ITU, η χρήση ενός καρτοκινητού για την πλοήγηση στο Internet, κατατάσσει την Ελλάδα στην 61η θέση του πλανήτη, ενώ η χρήση κινητού βασισμένο σε συμβόλαιο για πρόσβαση στο Internet κατατάσσει τη χώρα στην 48η θέση.
Tέλος, στην 38η θέση κατατάσσεται η χώρα στον πλανήτη, με βάση το κόστος χρήσης μιας ευρυζωνικής σύνδεσης σταθερού σημείου. Ο μέσος Έλληνας καταβάλει 19,48 δολ. (18,55 ευρώ) για μια ευρυζωνική σύνδεση, σταθερού σημείου ή περίπου 1,03% του μηνιαίου εισοδήματός του. Η πιο φθηνή χώρα σ’ αυτό το είδος επικοινωνίας είναι το Κουβέιτ, όπου ο μέσος πολίτης της χώρας ξοδεύει περίπου 10 δολ. ή το 0,26% του εισοδήματός του. Η πιο ακριβή είναι η Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, όπου ο μέσος πολίτης για να έχει στη διάθεσή του μια αντίστοιχη σύνδεση, πρέπει να ξοδέψει ένα ποσό που αντιστοιχεί σε 18 φορές το μέσο μηνιαίο εισόδημα.