Το εν λόγω ποσό δε, είναι εξαιρετικά υψηλότερο αυτού, που κατέβαλαν οι ασφαλιστικές εταιρείες για αποζημιώσεις λόγω λήξης της ασφάλισης (184 εκατ. ευρώ).
Απουσία χρημάτων
«Για να επιλέξει κάποιος ασφαλισμένος να ρευστοποιήσει πρόωρα το συμβόλαιό του θα πρέπει ή να μη δύναται πλέον να πληρώσει το ασφάλιστρο ή να χρειάζεται χρήματα, προκειμένου να καλύψει άλλες υποχρεώσεις. Κοινή συνισταμένη και στις δύο περιπτώσεις είναι η απουσία χρημάτων», σημειώνουν στον Ελεύθερο Τύπο παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά οι αποζημιώσεις του ασφαλιστικού κλάδου, είτε από ρευστοποιήσεις, είτε λόγω λήξης του χρόνου ασφάλισης, είτε λόγω έλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου, ανήλθαν στο εννεάμηνο στα 986 εκατ. ευρώ, ενώ στα 287 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι αποζημιώσεις, που καταβλήθηκαν σε ασφαλισμένους μέσω ομαδικών προγραμμάτων (τα 33 εκατ. ευρώ αφορούν σε «σπάσιμο» συμβολαίου).
Η παραγωγή
Όσον αφορά στην παραγωγή ασφαλίστρων, αυτή διαμορφώθηκε σε 1,1 δισ. ευρώ για τις ατομικές και σε 363 εκατ. ευρώ για τις ομαδικές ασφαλίσεις. Πιο αναλυτικά, το επίμαχο διάστημα ήταν σε ισχύ 1.720.870 συμβόλαια, με τη μερίδα του λέοντος (1.713.621) να αντιστοιχούν σε ατομικά συμβόλαια. Πρόκειται για περισσότερους από 2,2 εκατ. ασφαλισμένους, δεδομένου ότι ένα συμβόλαιο μπορεί να έχει περισσότερα του ενός ασφαλισμένα μέλη.
Από τα συγκεκριμένα συμβόλαια, μόλις 187.990 αφορούσαν σε νέα, που έγιναν, δηλαδή, στη διάρκεια του εφετινού εννεαμήνου. Οι ατομικές ασφαλίσεις πραγματοποιήθηκαν σε ποσοστό 51,5% από ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές αποκλειστικής συνεργασίας, ενώ στις ομαδικές ασφαλίσεις οι απευθείας πωλήσεις πήραν… κεφάλι έναντι του bancassurance (29,6% έναντι 26%).
«Καλάθι Χριστουγέννων»: Μειωμένες κατά 3% φέτος οι τιμές στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ σε σχέση με το 2023
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη έρευνα ανταποκρίθηκαν συνολικά 21 ασφαλιστικές επιχειρήσεις με καθεστώς εγκατάστασης, οι οποίες συγκέντρωσαν το 99,88% της παραγωγής ασφαλίστρων (συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων συμβολαίων) στις ασφαλίσεις Ζωής, σύμφωνα με τα πλήρη στοιχεία της ασφαλιστικής αγοράς, που αφορούσαν στο 2015. Από τις ανωτέρω επιχειρήσεις, οι 11 δραστηριοποιούνται μόνο στις ασφαλίσεις Ζωής και 10 είναι Μικτές.
Συμβουλές
Συμβουλές προς τους ασφαλισμένους, που επιθυμούν να εξαγοράσουν νωρίτερα από το συμφωνηθέντα χρόνο το συμβόλαιό τους, παρέχει η Ένωση Καταναλωτών «Η Ποιότητα της Ζωής» (ΕΚΠΟΙΖΩ). Σύμφωνα με την ίδια, στη σύμβαση προβλέπεται μία χρονική περίοδος, συνήθως δύο χρόνων, όπου δεν επιστρέφονται τα χρήματα. Αυτό συμβαίνει γιατί οι εταιρείες καλύπτουν το λειτουργικό τους κόστος και τις αμοιβές των διαμεσολαβούντων.
Το αργότερο μέσα σε 30 ημέρες από την κατάθεση της αίτησης για εξαγορά η εταιρεία οφείλει να επιστρέψει τα χρήματα, όπως προκύπτει από το συμβόλαιο.
Πέραν αυτών, οι ασφαλισμένοι οφείλουν να ελέγχουν την εγγυημένη απόδοση, όπως αναγράφεται στη σύμβαση και να ζητούν ενημέρωση από την ασφαλιστική εταιρεία κάθε έτος, ώστε να γνωρίζουν την εξέλιξη της αξίας εξαγοράς.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΕΛΕΣΙΩΤΗ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου