Συγκεκριμένα στην πρωτολογία του ο κ. Σταϊκούρας απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Μιχάλη Κατρίνη για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή και του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Βασίλη Κεγκέρογλου για την Αμυντική Βιομηχανία τόνισε:
«Η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα. Αποδεικνύεται ότι διαθέτει σχέδιο για τη στήριξη της οικονομίας. Σχέδιο συνεκτικό, ολοκληρωμένο και δυναμικό.
Σχέδιο που ξεδιπλώνεται, μεθοδικά και αποφασιστικά, με σημαντικές εμπροσθοβαρείς δράσεις, σε 4 φάσεις, με βασικούς στόχους την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, τη στήριξη της απασχόλησης, την ενδυνάμωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, την τόνωση της κοινωνικής συνοχής.
Βασικός πυλώνας στήριξης των επιχειρήσεων, στην παρούσα φάση της κρίσης, υπήρξε το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Το μέτρο αυτό, το οποίο εγκρίθηκε άμεσα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απευθυνόταν, κατά κύριο λόγο, σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, και αφορούσε σε όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
Είχε ως βασική στόχευση τη στήριξη επιχειρήσεων, που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό, ώστε να μπορέσουν αυτές να διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησης.
Προστάτευε τους εργαζόμενους, αφού οι ωφελούμενες επιχειρήσεις υποχρεούνται να διατηρήσουν ίδιο αριθμό εργαζομένων για 7 μήνες. Παρέχει περίοδο χάριτος μέχρι το τέλος του 2021, και στη συνέχεια 40 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με πολύ χαμηλό επιτόκιο.
Η δε χρηματοδότηση είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και μη συμψηφιστέα. Το μέτρο πέτυχε! Σε περισσότερες από 51.500 επιχειρήσεις πιστώθηκαν σημαντικά χρηματικά ποσά, συνολικού ύψους 580 εκατ. ευρώ, δηλαδή – κατά μέσο όρο – περίπου 11.000 ευρώ ανά επιχείρηση. Από αυτές, 7.437 επιχειρήσεις δεν έχουν εργαζόμενους, 29.664 επιχειρήσεις έχουν από 1 έως 5 εργαζόμενους και 11.211 επιχειρήσεις διαθέτουν από 6 έως 20 εργαζόμενους.
Ταμείο Ανάκαμψης: Ποια νέα έργα εντάσσονται στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου;
Δηλαδή, το 58% των συνόλου των βοηθούμενων επιχειρήσεων διαθέτει από 1 έως 5 εργαζόμενους.
Και το 94% μέχρι 20 εργαζόμενους, αποδεικνύοντας έτσι ότι βοηθήθηκαν κυρίως οι πολύ μικρές και οι μικρές επιχειρήσεις.
Μάλιστα οι επιχειρήσεις από 1 έως 50 εργαζόμενους, που συνιστούν το 84% του συνόλου των επωφελούμενων επιχειρήσεων, μοιράστηκαν το 80% των διαθέσιμων πόρων. Επιπρόσθετα, στο πρόγραμμα ενίσχυσης κεφαλαίου κίνησης, παρά τα όποια προβλήματα, έχουν ήδη εγκριθεί χορηγήσεις ύψους περίπου 800 εκατ. ευρώ σε 20 ημέρες, όταν, στο αντίστοιχο προηγούμενο πρόγραμμα, το ΤΕΠΙΧ Ι, είχαν εγκριθεί 200 εκατ. ευρώ σε 10 μήνες!
Όλα αυτά συνιστούν ουσιαστική στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων, στο μέτρο των δυνατοτήτων της χώρας.
Στην δευτερολογία του τόνισε: «Το μέτρο πέτυχε! Τόσο μεγάλα, άμεσα και με αυτό τον τρόπο χρηματικά ποσά από το Δημόσιο δεν έχουν χορηγηθεί ξανά στην Ελλάδα! Για να γίνει όμως η εκταμίευση γρήγορα, τα διαθέσιμα στοιχεία αφορούσαν τον τζίρο του μηνός Μαρτίου, και τις επιχειρήσεις που τότε εμφάνισαν σημαντική μείωση τζίρου.
Πλέον, δρομολογούνται οι διαδικασίες για τη δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, ύψους περίπου 1,4 δισ. ευρώ. Στόχος είναι αυτό το πρόγραμμα να τεθεί σε εφαρμογή το 1ο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, και τα ποσά να καταβληθούν στους δικαιούχους μέχρι αρχές Ιουλίου.
Το νέο πρόγραμμα θα αφορά μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων, αφού θα ενσωματώνονται πλέον στοιχεία μείωσης τζίρου και Απριλίου και Μαΐου. Ενώ επιπλέον, θα διευρυνθεί και η περίμετρος των επιχειρήσεων που θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο σχήμα στήριξης, ώστε να συμπεριληφθούν και επιχειρήσεις που δεν είχαν μπει στην πρώτη φάση.
Θα μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι εταιρείες, ανεξαρτήτως νομικής μορφής. Σε αυτό το πλαίσιο θα εξεταστεί και η ένταξη συγκεκριμένων περιπτώσεων ατομικών επιχειρήσεων που δεν απασχολούν προσωπικό, αλλά ασκούν δραστηριότητα που χρήζει στήριξης.
Θα μπορούν να συμμετάσχουν και οι εταιρείες που έλαβαν δάνειο κατά τον πρώτο γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, με την προϋπόθεση ότι και τα νέα στοιχεία που θα προκύπτουν για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο θα επιβεβαιώνουν τη μείωση του τζίρου τους.
Ωστόσο, από το ποσό που θα προκύπτει ότι δικαιούνται, θα αφαιρείται το ποσό που έχουν ήδη λάβει.
Παράλληλα, προχωρούν τα εργαλεία της επιδότησης επιτοκίου, του κεφαλαίου κίνησης, των εγγυοδοτικών μηχανισμών, της διαμόρφωσης ενός νέου θεσμικού πλαισίου για πιστώσεις σε μικρές επιχειρήσεις.
Ενώ, επίσης, θα μειωθεί γενναία και η προκαταβολή φόρου στις επιχειρήσεις που πλήττονται.
Όλα αυτά συνιστούν ουσιαστική ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Είμαστε εδώ για να συνεχίζουμε να τις στηρίζουμε.
Προσδοκούμε όμως ότι οι επιχειρήσεις θα αξιοποιήσουν, με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα, την κρατική στήριξη και θα αναλάβουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης. Ώστε όλοι μαζί, να τα καταφέρουμε».