Χθες στις Βρυξέλλες, ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης με πρόσβαση στις διεργασίες που γίνονται σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο χαρακτήρισε ρεαλιστικό στόχο την επίτευξη συνολικής συμφωνίας αργότερα μέσα στο μήνα σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση, την ελάφρυνση του χρέους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. «Τις τελευταίες μέρες επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος, η ελληνική κυβέρνηση συνεργάζεται καλά και αν υπάρξει θέληση από όλους είμαι πεπεισμένος ότι θα φτάσουμε σε συνολική συμφωνία», είπε.
Αναφορικά με τη συνεδρίαση της Δευτέρας, ο αξιωματούχος υπογράμμισε ότι θα συζητηθούν η δεύτερη αξιολόγηση και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Δεν θα συζητηθούν στη φάση αυτή μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα. Ερωτηθείς εάν θα πρέπει να περιμένουμε και μια έκτακτη συνεδρίαση του Εurogroup μέσα στο μήνα, απάντησε ότι στο παρελθόν αποδείξαμε ότι είμαστε ευέλικτοι, διευκρινίζοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί τέτοια απόφαση.
Για τη δεύτερη αξιολόγηση υπογράμμισε ότι έχουν μείνει πολύ λίγα θέματα ανοιχτά, με σημαντικότερο τα εργασιακά, όπου θεωρεί ότι η συμφωνία στο ζήτημα αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί σε τεχνικό επίπεδο, αλλά σε πολιτικό, δηλαδή στο Εurogroup. Σε σχέση με το δημοσιονομικό ανέφερε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος και υπάρχει μια μικρή διαφορά σε σχέση με το 2018.
Για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης τους χρέους ανέφερε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα τα παρουσιάσει στους υπουργούς, προσθέτοντας ότι έχει γίνει πολύ καλή δουλειά και θα αρχίσουν να εφαρμόζονται ορισμένα από τώρα, όπως η σταθεροποίηση των επιτοκίων το 2017, και τα υπόλοιπα (επιμηκύνσεις αποπληρωμής και σταθερά επιτόκια σε βάθος χρόνου) θα υλοποιηθούν σταδιακά μέχρι το 2018.
Σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, όπου ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε δηλώσει προχθές ότι θα εξεταστούν τη Δευτέρα, φαίνεται ότι αυτό δεν θα συμβεί σε αυτή τη φάση αλλά στο τέλος της διαπραγμάτευσης. Θα τα συζητήσουμε όταν θα γνωρίζουμε όλες τις παραμέτρους, δηλαδή θα έχουν κοστολογηθεί τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στο χρέος και θα γνωρίζουμε τους στόχους για την ανάπτυξη και τα δημοσιονομικά.
Κτηματολόγιο: Για ποιους λήγει η προθεσμία - Βήμα-βήμα η διαδικασία και το maps.ktimatologio.gr
Πάντως, το σημαντικότερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή έχει να κάνει με το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, όπου χθες ο αξιωματούχος αναγνώρισε ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ. Κατά την άποψή του, η συμφωνία του τρίτου Μνημονίου, το καλοκαίρι του 2015, προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018 και σε μεσοπρόθεσμη βάση. Ερωτηθείς τι εννοεί μεσοπρόθεσμη βάση, είπε σε κάθε περίπτωση πολύ περισσότερο από τα δύο χρόνια.
Ωστόσο το ΔΝΤ δεν συμφωνεί και καθιστά σαφές στους Ευρωπαίους πως αν επιμείνουν στο 3,5% του ΑΕΠ, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει μέτρα ανοίγοντας εκ νέου το ασφαλιστικό, διαφορετικά θα πρέπει να γίνει πολύ μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους.
Οι διαφωνίες σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα εμποδίζουν το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης γιατί αυτή απαιτεί συμφωνία και των τεσσάρων θεσμών και το πρωτογενές πλεόνασμα εμπλέκεται με τα δημοσιονομικά θέματα.
Στην έδρα της Κομισιόν ευθυγραμμίζονται με το ΔΝΤ ζητώντας πολύ μικρότερα πλεονάσματα 2-2,5% του ΑΕΠ, ωστόσο στο θέμα αυτό καθοριστική θα είναι η στάση που θα κρατήσει το Βερολίνο.
Σε όλη αυτή τη συζήτηση κυρίαρχο ρόλο έχουν οι Γερμανοί, που αρχίζουν και ανοίγουν τα χαρτιά τους δείχνοντας διάθεση να συζητήσουν το θέμα των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων, χωρίς όμως πολλά «μαθηματικά» για ευνόητους λόγους, αλλά υπό μορφή ενός δεσμευτικού οδικού χάρτη που θα υλοποιηθεί μετά το 2018. Αντίθετα, δεν έχουν δείξει προς το παρόν διάθεση αλλαγής στάσης στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, ωστόσο αυτό δεν αποκλείεται να γίνει την τελευταία στιγμή.
Βρυξέλλες, ανταπόκριση- ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου