Ταυτόχρονα προετοιμάζει ένα ευρύτερο «πακέτο» φορολογικών ελαφρύνσεων και διευκολύνσεων για εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα, το οποίο θα νομοθετηθεί αργότερα και θα τεθεί σε ισχύ μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους με στόχο την τόνωση της ρευστότητας των νοικοκυριών και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας.
Στοχευμένες παρεμβάσεις
Οσον αφορά το πρώτο πακέτο μέτρων, που αναμένεται να εφαρμοστεί από Ιούνιο, και βάσει των όσων ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, εντός του τρέχοντος μηνός θα ανακοινωθούν φορολογικά μέτρα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού και των μεταφορών αλλά και την αποκατάσταση των απολεσθέντων εισοδημάτων των ιδιοκτητών ακινήτων που δέχθηκαν αναγκαστικές μειώσεις κατά 40% στα εισπραττόμενα ενοίκια. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα αυτά θα προβλέπουν:
1 Μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τα σερβιριζόμενα ροφήματα προς επιτόπια κατανάλωση: Για συγκεκριμένα ροφήματα τα οποία ως σερβιριζόμενα είδη για επιτόπια κατανάλωση σε καταστήματα μαζικής εστίασης διατίθενται με ΦΠΑ 24%, ενώ εάν τα παραγγείλει κανείς για κατανάλωση εκτός καταστημάτων (take away) επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13%, όπως π.χ. ο καφές, τα αναψυκτικά, οι χυμοί και το τσάι, εξετάζεται η υπαγωγή τους στον χαμηλό συντελεστή του φόρου 13%. Εφόσον τα καταστήματα στα οποία διατίθενται τα ροφήματα αυτά περάσουν τη μείωση του συντελεστή στην κατανάλωση, τότε οι τιμές τους θα μειωθούν κατά 9%.
2 Γενικευμένη περαιτέρω μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση: Εξετάζεται η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από 13% στο 12% ή ενδεχομένως και στο 11%, για όλα τα σερβιριζόμενα είδη σε καταστήματα μαζικής εστίασης, ώστε να υποχωρήσουν οι τιμές και να ενισχυθεί η κατανάλωση και η ρευστότητα στο συγκεκριμένο κλάδο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης ζητούν τη μείωση του ΦΠΑ στο 6% (από 13%) για το φαγητό και στο 13% (από 24%) για τα αναψυκτικά και τα ποτά.
3 Μείωση του ΦΠΑ για τις υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και λοιπά τουριστικά καταλύματα και κατάργηση του τέλους διαμονής: Εξετάζεται η μετάταξη της παροχής υπηρεσιών διαμονής σε ξενοδοχεία και λοιπά τουριστικά καταλύματα στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% από 13% που είναι σήμερα και η κατάργηση του τέλους διαμονής που κυμαίνεται από 0,50 ευρώ έως 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση ανάλογα με την κατηγορία των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων.
4 Μείωση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες μεταφορών (αεροπορικών, ακροπλοϊκών και οδικών): Ο συντελεστής ΦΠΑ ο οποίος σήμερα ανέρχεται σε 24% για τις υπηρεσίες μεταφορών εξετάζεται να μειωθεί στο 13%. Ειδικά για τις αερομεταφορές, η κυβέρνηση σχεδιάζει να παράσχει στήριξη μέσω εγγυήσεων.
5 Φοροελαφρύνσεις για τους ζημιωθέντες ιδιοκτήτες ακινήτων: Οι ιδιοκτήτες, οι οποίοι υποχρεώνονται να εισπράξουν το 60% των συμφωνηθέντων με τους ενοικιαστές μισθωμάτων για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο ή μόνο για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, θα αποζημιωθούν από φέτος για τις εισοδηματικές τους απώλειες, όπως διαβεβαίωσε χθες ο κ. Σταϊκούρας. Η πρόταση που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να υιοθετηθεί από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προβλέπει έκπτωση επί του φετινού φόρου εισοδήματος, η οποία θα υπολογίζεται ενδεχομένως κλιμακωτά, με συντελεστές που θα εφαρμόζονται επί του συνολικού ποσού των εισοδηματικών απωλειών που υφίστανται οι ιδιοκτήτες εξαιτίας της αναγκαστικής μείωσης των ενοικίων κατά 40%. Το μέτρο θα αφορά περισσότερους από 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, το βάρος της μείωσης των ενοικίων θα μοιραστεί μεταξύ Δημοσίου και ιδιοκτητών.
Επόμενο κύμα
Πέραν των παραπάνω μέτρων που αναμένεται να ανακοινωθούν εντός του τρέχοντος μηνός και να τεθούν σε ισχύ από τον Ιούνιο, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει ένα δεύτερο πακέτο φορολογικών ελαφρύνσεων και διευκολύνσεων για πολύ μεγαλύτερο αριθμό φυσικών και νομικών προσώπων. Το πακέτο αυτό περιλαμβάνει μειώσεις στην προκαταβολή φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων, απαλλαγές και μειώσεις στο τέλος επιτηδεύματος, συμψηφισμούς ζημιών με μελλοντικά καθαρά κέρδη και για τις ατομικές επιχειρήσεις, μειώσεις στα τεκμήρια διαβίωσης της Εφορίας, διευκολύνσεις και ρυθμίσεις αποπληρωμής σε πολλές μηνιαίες δόσεις για φόρο εισοδήματος, καθώς και εκπτώσεις σε φόρους που θα καταβάλλονται εφάπαξ. Ειδικότερα, στο νέο αυτό ευρύτερο πακέτο περιλαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα:
1 Η σημαντική μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος έναντι του επόμενου έτους, την οποία θα κληθούν να καταβάλουν φέτος εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες. Ο συντελεστής υπολογισμού της προκαταβολής φόρου εξετάζεται να μειωθεί από το 100% του κύριου φόρου εισοδήματος στο 50% ή και χαμηλότερα για πολύ μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών που υφίστανται φέτος τεράστιες απώλειες εισοδήματος και μετέρχονται απότομα από κερδοφόρα σε ζημιογόνα θέση εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.
2 Η αύξηση του αριθμού των δόσεων αποπληρωμής του φετινού φόρου εισοδήματος. Εξετάζεται η παροχή εναλλακτικής δυνατότητας εξόφλησης του φετινού φόρου εισοδήματος σε 6-8 μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον φετινό Ιούλιο, αντί για τις 3 διμηνιαίες (μέχρι τέλος Ιουλίου, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου και μέχρι τέλος Νοεμβρίου) που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.
3 Η ρύθμιση της αποπληρωμής των φορολογικών οφειλών, των οποίων η πληρωμή αναβλήθηκε για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, σε πολλές μηνιαίες δόσεις. Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε, συγκεκριμένα, πως θα υπάρξει και πρόγραμμα ρυθμίσεων για τις φορολογικές υποχρεώσεις που ανεστάλησαν λόγω της πανδημίας και θα συσσωρευτούν μετά.
4 Η θέσπιση κινήτρων για την εφάπαξ εξόφληση του φετινού φόρου εισοδήματος και του φετινού ΕΝΦΙΑ. Εξετάζεται η παροχή έκπτωσης 5%-9% επί της συνολικής οφειλής φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ σε κάθε περίπτωση ολοσχερούς εξόφλησης της οφειλής πριν την εκπνοή της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης αποπληρωμής.
5 Η θέσπιση πλήρους απαλλαγής από το τέλος επιτηδεύματος της χρήσης του 2020 ή του 2019 για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και ελευθέρους επαγγελματίες που θα υποστούν φέτος πολύ μεγάλη οικονομική ζημία εξαιτίας του κορονοϊού.
6 Η μείωση του τέλους επιτηδεύματος της χρήσης του 2020 ή του 2019 για όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.
7 Ο συμψηφισμός των ζημιών που θα έχουν φέτος εκατοντάδες χιλιάδες ατομικές επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας αγαθών με καθαρά κέρδη που θα εμφανίσουν την επόμενη πενταετία (2021-2025).
8 Η σημαντική μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης για τα εισοδήματα του 2020, που θα δηλωθούν και θα φορολογηθούν το 2021.
9 Η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης για την επόμενη χειμερινή περίοδο.
Οι τελικές αποφάσεις πρόκειται να κλειδώσουν τις επόμενες ημέρες σε κυλιόμενες τηλεδιασκέψεις του υπουργού Οικονομικών με τους δανειστές ενώ τον τελευταίο λόγο για τα μέτρα θα έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αλλωστε ο προγραμματισμός προβλέπει οι ανακοινώσεις να γίνουν από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το αργότερο μέχρι τα μέσα Ιουνίου.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου