Οπως ανέφερε σε ομιλία του στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Μάκης Βορίδης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτών του ΚΙΝ.ΑΛ., «μετά τα αμνοερίφια των αιγοπροβατοτρόφων και τις φράουλες, θα εξεταστεί ενδελεχώς η δυνατότητα καταβολής ειδικής ενίσχυσης στους παραγωγούς ντομάτας και αγγουριών», καθώς, όπως τόνισε, «έχει δημιουργηθεί διαταραχή στις καλλιέργειες των δύο αυτών προϊόντων».
Πρόσθεσε δε ότι θα υπάρξει ανάλογη έρευνα και για την καλλιέργεια της μελιτζάνας, ενώ σημείωσε πως πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω οι παραγωγοί λαϊκών αγορών. Σχετικά με τους οινοπαραγωγούς, ο κ. Βορίδης δήλωσε ότι «το κρασί ήδη έχει πληγεί σημαντικά», υπογραμμίζοντας πως το υπουργείο βρίσκεται σε διαδικασία αξιοποίησης του κανονισμού.
Παράλληλα, στάθηκε στην ενίσχυση των πληγέντων αγροτών με ποσά έως 5.000 ευρώ, αίτημα που έχει τεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάνοντας λόγο για ένα «εργαλείο μεταβίβασης και ενίσχυσης με κεφάλαια κινήσεως των παραγωγών μας». Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται για 5.000 ευρώ ανά αγρότη, αλλά για έως 5.000 ευρώ ανά πληττόμενο αγρότη», συμπληρώνοντας πως αυτά τα χρήματα αποτελούν «μια πρόσθετη ευελιξία, ένα μέτρο μέσα στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για να ενισχυθούν οι αγρότες που επλήγησαν».
Σε ό,τι αφορά την αποζημίωση των αιγοπροβατοτρόφων ο κ. Βορίδης ανέφερε: «Μέχρι την Παρασκευή θα ανακοινώσουμε το ποσό με το οποίο θα αποζημιώσουμε, αλλά και τον μηχανισμό με τον οποίο αυτοί θα αποζημιωθούν».
Δημόσιο Χρέος: Νέα πρόωρη αποπληρωμή το 2025 σχεδιάζουν ΥΠΕΘΟ και ΟΔΔΗΧ
Πληρωμές συνδεδεμένων
Στο μεταξύ, πιστώθηκαν και είναι από χθες διαθέσιμα στους λογαριασμούς των δικαιούχων τα χρήματα για τις πληρωμές των συνδεδεμένων ενισχύσεων και ανειλημμένων υποχρεώσεων, συνολικού ύψους 41,7 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, καταβλήθηκε η συνδεδεμένη για το βόειο κρέας ύψους 33,3 εκατ. ευρώ σε 8.408 δικαιούχους, για τα ροδάκινα που προορίζονται για χυμοποίηση πληρώθηκαν 1,55 εκατ. ευρώ σε 3.833 παραγωγούς, για τους βοοτρόφους χωρίς γη (μέτρο 1) δόθηκαν 2,25 εκατ. ευρώ σε 69 δικαιούχους και 526.816 ευρώ μοιράστηκαν σε 54 αιγοπροβατοτρόφους χωρίς γη. Ωστόσο, δεν πληρώθηκε η συνδεδεμένη ενίσχυση για το ρύζι, το ύψος της οποίας έχει καθοριστεί στα 29,83 ευρώ ανά στρέμμα.
Από την έντυπη έκδοση