Το βασικό θέμα συζήτησης ήταν το ελληνικό πρόγραμμα και ειδικότερα η δεύτερη αξιολόγηση και η ελάφρυνση του χρέους.
«Ολοι γνωρίζουν πόσο χρόνο και ενέργεια διέθεσε ο κ. Γιούνκερ για να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη και αυτό δεν αμφισβητείται, αν και τελευταία βλέπω πως υπάρχουν άλλοι που θέλουν να πάρουν πάνω τους αυτή τη δόξα», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος. Ο υπαινιγμός αφορούσε, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, πρόσφατες δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος είχε πάρει πάνω του τη διάσωση της Ελλάδας το καλοκαίρι του 2015, καθώς και την επίσκεψη και τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα για το χρέος. Σχετικά με την ουσία, είπε ότι έχουμε τη δεύτερη αξιολόγηση που πλησιάζει στην ολοκλήρωση και υπάρχουν όλα τα δεδομένα που δικαιολογούσαν αυτή την πολύ χρήσιμη και παραγωγική συνομιλία», κατέληξε ο εκπρόσωπος.
Κοινοτικές πηγές στη βελγική πρωτεύουσα ανέφεραν ότι ο κ. Γιούνκερ ζήτησε από τον Ελληνα πρωθυπουργό να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση μέσα στις επόμενες μέρες, ώστε να εκλείψει το τελευταίο εμπόδιο και να επικεντρωθούν οι προσπάθειες όλων των πλευρών στην ελάφρυνση του χρέους, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο για την Ελλάδα. Τα παραπάνω θα μεταφέρει στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση και ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί στις συναντήσεις που θα έχει στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό και κυβερνητικά στελέχη στις αρχές της επόμενης βδομάδας. Η εκτίμηση στη βελγική πρωτεύουσα είναι ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία και θα ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται στο χρέος όπου βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές διεργασίες.
Καλά πληροφορημένη πηγή της ευρωζώνης τόνιζε χθες πως είναι εφικτή μια συνολική συμφωνία στο Εurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και πάνω σε αυτό το σενάριο εργάζονταν όλες οι πλευρές. Πάντως, δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να χρειαστούν λίγες μέρες ή βδομάδες παραπάνω, τα πάντα θα κριθούν από την τελική στάση του ΔΝΤ, δηλαδή εάν κριθεί η πρόταση των Ευρωπαίων για το χρέος επαρκής ή όχι.
Η ίδια πηγή θεωρούσε βέβαιο ότι η συζήτηση στο Εurogroup της 5ης Δεκεμβρίου δεν θα περιοριστεί μόνο στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία είναι θετικά αλλά δεν διασφαλίζουν, σύμφωνα με το ΔΝΤ, τη βιωσιμότητα του. Θα βρεθούν στο «τραπέζι» και μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, όσο κι αν το Βερολίνο προσπαθεί να τα αποφύγει. Μια μεγάλη πλειοψηφία χωρών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι το ΔΝΤ θα αρνηθεί να μπει στο πρόγραμμα, ζητούν και μεσοπρόθεσμα μέτρα. Τα εν λόγω μέτρα θα μπορούσαν να έχουν πολλές μορφές, ωστόσο εκτιμούσε πως εάν υπάρξει απόφαση δεν θα είναι λεπτομερής, αλλά περιγραφική με έναν οδικό χάρτη, όπου οι Ευρωπαίοι θα δεσμεύονται έναντι του ΔΝΤ πως θα τα εφαρμόσουν από το 2018 και μετά. Η πίεση προς τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν περιορίζεται μόνο από έξω, το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα προέρχεται μέσα από το κόμμα του.
Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU, Φόλκερ Κάουντερ, έχει καταστήσει σαφές στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ότι χωρίς το ΔΝΤ στο πρόγραμμα δεν πρόκειται να εγκριθεί καμία νέα εκταμίευση προς την Ελλάδα από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Στην περίπτωση αυτή, η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να πάει το θέμα στη Ολομέλεια, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν θέλει γιατί θα πάρει μεγάλες πολιτικές διαστάσεις και θα γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους ακραίους λαϊκιστές του κόμματος Εναλλακτικής για τη Γερμανία (ΑfD).
Bρυξέλλες, ανταπόκριση ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου