Παρασκηνιακά σε επίπεδο στελεχών συνεχίζονται οι επαφές ώστε το ΔΝΤ να έρθει πιο κοντά στο ελληνικό πρόγραμμα, έστω και στις αρχές του 2017. Μάλιστα φαίνεται ότι κλειδώνει και κάποια συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος τα οποία όμως είναι αμφίβολο αν θα συζητηθούν μαζί με τα μεσοπρόθεσμα στο Eurogroup του Δεκεμβρίου.
Το θέμα της περιγραφής των μεσοπρόθεσμων μέτρων και πολύ περισσότερο η συζήτηση για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων αναφέρεται αόριστα από άτομα που παρακολουθούν τις διαπραγματεύσεις με ορίζοντα χρόνου από τώρα μέχρι και τις αρχές Ιανουαρίου και εφόσον η δεύτερη αξιολόγηση έχει πάρει και τη σφραγίδα των θεσμών.
Πάντα… απέναντι
Η στάση της Γερμανίας παραμένει αρνητική, καθώς κρίνει ότι η Ελλάδα προχωρά πολύ αργά τις μεταρρυθμίσεις. Θεωρεί δηλαδή προς το παρόν ότι η υποχρέωση των εταίρων της Ελλάδας εξαντλείται με τη συζήτηση και εφαρμογή των βραχυπρόθεσμών μέτρων για το χρέος, ενώ για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα η συζήτηση θα πρέπει να αρχίσει από το 2018.
Από την άλλη ο πρόεδρος του Eurogroup σε δηλώσεις του την Πέμπτη παραδέχθηκε μεν ότι έχει προχωρήσει η επεξεργασία για το σύνολο της λύσης για την ελάφρυνση του χρέους, αλλά χαμήλωσε τις προσδοκίες για συζήτηση στο θέμα των δημοσιονομικών στόχων την οποία παρέπεμψε χρονικά το 2018 και αυτό «αν χρειαστεί». Μίλησε ακόμη και για πρόσθετες δεσμεύσεις που θα πρέπει να αναλάβει η Αθήνα σε ιδιωτικοποιήσεις και εργασιακά.
Τηλεδιάσκεψη
Στο μεταξύ στο επίπεδο της δεύτερης αξιολόγησης το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζεται για την τηλεδιάσκεψη που θα έχει με τους θεσμούς μέσα στο Σαββατοκύριακο που θα δώσει ένα σαφές μήνυμα αν μπορεί να υπάρξει συμφωνία μέχρι και τις 5 Δεκεμβρίου.
Μέχρι στιγμή πάντως το μόνο θέμα που μπορεί να θεωρήσουν οι θεσμοί ως ολοκληρωμένο είναι το δημοσιονομικό αν δεχθούν τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς για μεγαλύτερη απόδοση εσόδων και σταδιακής περικοπής των δαπανών σε υγεία και άμυνα.
Τα υπόλοιπα μεγάλα θέματα με πρώτο το εργασιακό και έπονται ο εξωδικαστικός μηχανισμός διευθέτησης των οφειλών των επιχειρήσεων, τις αλλαγές στο Δημόσιο, τα ενεργειακά, καθώς πολλά επιμέρους θέματα (Παιδεία, Υγεία, Δικαιοσύνη) είναι απολύτως ανοιχτά.
Συνεπώς, το κλείσιμο της αξιολόγησης αν αποφασιστεί θα γίνει με πολιτικούς και όχι τεχνικούς όρους.
Με αυτά τα δεδομένα η συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της ευρωζώνης που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα για το θέμα της Ελλάδας αναμένεται να αναλωθεί σε μια τελευταία ανασκόπηση της μέχρι τώρα αξιολόγησης και την ανακοίνωση μιας τελευταίας προθεσμίας για ολοκλήρωση των μέτρων μέχρι και τις αρχές Δεκεμβρίου.
Πάντως τη Δευτέρα θα βρεθεί και ο Γάλλος επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά θέματα κ. Πιέρ Μοσκοβισί ο οποίος λειτουργεί υποστηρικτικά στα ελληνικά αιτήματα.
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου