Στο πλαίσιο αυτό, στόχος είναι να επαναληφθεί μια ακόμη φορά και η «επιστρεπτέα προκαταβολή», μέσω της οποίας χορηγείται ρευστότητα από τον προϋπολογισμό σε επιχειρήσεις με 1- 500 εργαζόμενους. Σημειώνεται ότι, έως το βράδυ της Πέμπτης είχαν υποβάλει αίτηση για ένταξη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα 54.360 επιχειρήσεις.
Ο υπουργός κάλεσε τους πολίτες που δεν έχουν πληγεί τα εισοδήματά τους από την πανδημία να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, λέγοντας ότι «πρέπει να τηρήσουμε ως χώρα την κουλτούρα πληρωμών». Ανέφερε επίσης, ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ένα κομμάτι φορολογουμένων ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις τους τον Μάρτιο και τις πρώτες ημέρες του Απριλίου.
Τέλος προανήγγειλε εκ νέου την ανακοίνωση εντός του Απριλίου στοχευμένων κλαδικών πολιτικών, οι οποίες θα αφορούν στις τουριστικές επιχειρήσεις, στην ενέργεια, στην ακτοπλοΐα, στις μεταφορές και στον πρωτογενή τομέα.
Γεωργιάδης: Μέχρι την Τρίτη θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα 800 ευρώ
Έως την Τρίτη θα έχει τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων για την χορήγηση των 800 ευρώ για τους αυτοαπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρές επιχειρήσεις έως 5 εργαζόμενους, όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.
Ο υπουργός τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ότι τα στοιχεία για τις μεταχρονολογημένες επιταγές είναι πάρα πολύ καλά, καθώς κανονικά στην ώρα τους πληρώθηκαν το 87% των επιταγών χωρίς να γίνει χρήση του δικαιώματος προστασίας από τους εκδότες τους.
Ταμείο Ανάκαμψης: Ποια νέα έργα εντάσσονται στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου;
Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, το γεγονός αυτό είναι δείγμα υγείας της ελληνικής οικονομίας.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός είχε αναφέρει: «Σύμφωνα με τα στοιχεία των Τραπεζών ένα ακόμη εξαιρετικά ελπιδοφόρο νέο υπήρξε για την ομαλή επανεκκίνηση της οικονομίας μας. Παρά την προστασία των 75 ημερών που δώσαμε, το 87% των επιταγών που δικαιούντο προστασίας εξοφλήθηκε από τους εκδότες τους κανονικά. Τους ευχαριστώ όλους».
Δεν υπάρχει περίπτωση πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας
Στο μεταξύ, σε άλλη συνέντευξή του σήμερα το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση εν μέσω κορονοϊού να γίνει οποιοσδήποτε πλειστηριασμός α’ κατοικίας» αν και όπως συμπλήρωσε, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών.
Όπως σημείωσε: «…Οι δανειστές μας έχουν κάποια επιχειρήματα, το κυριότερο είναι το γνωστό περί της κουλτούρας πληρωμών και εκκαθάριση κόκκινων δανείων των τραπεζών, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και μπορείτε να είστε σίγουροι πως η κυβέρνηση έχει τα κατάλληλα επιχειρήματα για να φτάσει στο βέλτιστο αποτέλεσμα».
Ο ίδιος υπογράμμισε πως η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε καμία μονομερή ενέργεια, αλλά η οποιαδήποτε απόφαση θα υπάρξει μέσα από διάλογο με τους θεσμούς. Όπως είπε η κυβέρνηση έχει ζητήσει να υπάρξει παράταση μέχρι το τέλος του χρόνου.
Ο υπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στους κινδύνους που μπορεί να υπάρξουν στην απόφαση μίας γενικευμένης μείωσης ενοικίων στις επιχειρήσεις, λόγω της κρίσης του κορονοϊού και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για την ανακοίνωση νέων ρυθμίσεων προκειμένου να επαναλειτουργήσει η οικονομία μετά το τέλος της καραντίνας.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο υπουργός επισήμανε πως το εμπόριο παραμένει ζωντανό εν μέσω καραντίνας, καθώς στο ηλεκτρονικό εμπόριο υπάρχει εκτόξευση των πωλήσεων και υπογράμμισε ότι το ηλεκτρονικό κατάστημα έστω και λίγες εισπράξεις να φέρει σε μια επιχείρηση αυτό την βοηθά ουσιαστικά για την επάνοδο μετά τα περιοριστικά μέτρα και πρότεινε να δημιουργήσουν e-shop και όσες επιχειρήσεις δεν έχουν.